-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Sumber Makanan Omega 3

Bismillahirrahmanirrahim..........

Tahukah anda yang omega 3 boleh didapati melalui sumber makanan seperti berikut.

1.Daging Ikan Salmon

Source: Google
 Daging Ikan Salmon memang sinonim untuk sumber omega 3. Minyak ikan memang sudah diyakini selama bertahun-tahun sebagai sumber Omega 3. Minyak ikan hanya boleh diperolehi dari hati ikan. Ikan-ikan  yang mengandung minyak ikan diantaranya ialah mackerel, tuna, salmon, sarden, herring, trout, dan cod.Selain dari ikan secara langsung, minyak ikan juga bisa kita dapatkan dari produk-produk yang mengandung minyak ikan seperti mentega,  margarin, bahkan minyak goreng untuk memasak.
Sumber omega-3 selain minyak ikan
Sekiranya anda termasuk dalam golongan yang tidak suka ikan, anda boleh mengambil makanan alternative dibawah untuk mendapatkan Omega 3.
1. Edamame
Source: Google
 Edamame ataupun kacang soya muda banyak ditemui dalam makanan ringan. Selain mengandungi omega-3, edamame juga mengandung banyak serat dan protein yang sangat diperlukan oleh tubuh.
2. Minyak biji flax
Source: Flaxseed
Flaxseed atau biji flax berasal dari bunga flax yang hidup di daratan Amerika terutama Kanada. Biji flax kaya akan serat, namun omega-3 hanya boleh didapati dari minyak biji flax.
3. Telur ayam
Source: Google
Telur ayam juga mengandung banyak omega-3 dan boleh menjadi lebih banyak bila dimasak bersama flaxseed.
4. Walnut
Source: Google
 Kacang Walnut juga mempunyai kandungan Omega 3 dan boleh dijadikan kudapan. 

Tetapi sekiranya anda ingin mengambil omega 3 dengan lebih mudah, anda boleh dapatkan Omega Guard dari Shaklee. Hanya 3 biji sehari, Omega Guard Shaklee membekalkan 1000mg Omega untuk keperluan tubuh seharian kita.


1 Nukilan Rasa:

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie