-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kisah Bayam & Cendawan

Bismillahirrahmanirrahim..........

Menanam sayur memang best.. lagi-lagi bila menjadi.. kalau tak menjadi tu jangan putus asa... Apa yang penting  sentiasa mencari ilmu dalam apa jua yang kita buat..

Ok.. ni nak cerita, bayam ni aku tanam selepas habis pantang kira-kira 2 bulan yang lepas sekali dengan kangkung.. Kangkung dah selamat aku tuai hasilnya, tapi bayam ni dah terbantut.. Kenapa terbantut? Ha.. tu la.. ingat semua tanah sesuai untuk semua jenis sayur ker? hahaha... Ni la akan jadi bila guna tanah yang padat.. akar pun x leh nak bergerak.. camne nak membesar?

Bayam aku ni, dah nak berbunga sebab dah tua.. konfirmlah terbantut kan? tak per la... aku tunggu bunga dia keluar then ambik benih.. boleh tanam semula nanti... hehehe..

Ni pulak kisah cendawan tiram aku.. first time try tanam sebab kata org mudah jer... tapi nasib aku tak sebaik org lain.. mungkin persekitaran kurang lembab kot... Cendawan ku ni tak keluar pun cendawan... dah 2 minggu tunggu... Bila tanya otai-otai, semua kata dah kene serang penyakit.. so, kene korek balik anak cendawan tu dan 'rehatkan' selama 10 hari...

Ok.. aku pun korek dan rehatkan dulu bongkah cendawan ni... hopefully kali ni menjadi... macam-macam nak cuba tanam kan?

Dah kene serangan penyakit... anak cendawan mengecut...
 Anak cendawan yang ter'bantut'..

2 Nukilan Rasa:

  1. tapi syok kan bila tengok pokok kita keluar hasil. tambah bila makan tu feel dia perghhhhhh

    BalasPadam
  2. seyes Kira.. memang best! sayur segar, bila masak pun rangup... tuai terus masak..

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie