-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Cerita Raya 2014 Tanpa Gambar- Part 1

Bismillahirrahmanirrahim..........



Cerita raya kami tahun ni.. Kalau ikutkan doctor aku tak dibenarkan balik kampung dah.. Sebab kandungan dah masuk 37 minggu time raya tu dan kebetulan plak, kedudukan baby still songsang.. Tapi.. mana nak raya kat Shah Alam!! mati kutu ler… Tak dek orang kan.. Mesti bosan tahap gaban.. Kesian kat anak-anak.. Doktor nasihatkan kalau nak balik jugak, Jumaat tu kene dtg check balik kedudukan baby.. Tapi kebetulan Jumaat tu memang tak dapat gi hospital, stuck with discussion.. So aku cakap kat husband, tawakkal jer la… Sebab rasanya lambat lagi nak bersalin ni… huhuhu
Kitorang plan nak balik hari Sabtu.. Tengok update traffic majority jem teruk.. Kebetulan plak we will be heading to Kelantan… Memang ade yang tak bergerak langsung kete.. So discuss ngan husband, kitorang gerak dekat nak berbuka ler… Kene singgah Gombak dulu… sebab plan nak konvoi dengan abg… 

Barang sume dah packing kan.. So, sementara tunggu waktu kami sempat gi shopping barang dapur dulu.. iyelah, balik nanti tak ler kelam-kabut x dek barang nak masak.. Kebetulan beras, garam, gula, minyak semua dah tahap nazak… Kebetulan shopping.. so beli terus ler minuman standby untuk berbuka nanti.. dan grab chipsmore berbungkus-bungkus untuk anak-anak…

Kul 6.30 ptg kami bertolak dari Shah Alam menuju ke Gombak melalui DUKE yang direportkan jem sampai tak bergerak sebelum ni.. Singgah petronas beli roti buat bekal.. Alhamdulillah… perjalanan kami sangat smooth… Langsung tak sangkut dalam jem… Berbuka dalam kereta jer.. Sampai Gombak dalam kul 7.45pm.. Tengok jalan ke Tol Gombak nampak smooth jer… Tapi memandangkan abg ku belum siap lagi.. so kami lepak dulu kat rumah dia… sementara tunggu dia get ready.. Sempat plak tukar speaker kete kami.. huhuhu

Dah get ready semua, kami bertolak dari Gombak kul 9.45malam… Konon nak cepat kan… almost kul 10 malam gak ler baru gerak… Tapi perjalanan kami sangat smooth walaupun kereta banyak.. Cuma kat Karak highway jer kejap laju kejap perlahan… tapi kereta bergerak.. So, tadak hal ler… Bila tengok exit Bentong, nampak kereta banyak.. so decide guna LPT jer la.. walaupun jauh sikit tapi hopefully tak jem ler…

Alhamdulillah.. perjalanan kami melalui LPT sangat smooth… walaupun kawan sebelum ni stuck 3 jam kat exit Jabor-Cheneh.. tapi kami langsung x terkena tempias jem tu… Kereta pun tak banyak.. Tapi bawak pun x laju sangat ler… Peneman Cik hubby ku sepanjang perjalanan mestilah Cinch Energy Tea Mix Shaklee… Alhamdulillah.. Tak ler mengantuk sangat…

Cabaran kami nak cari tempat untuk bersahur bila memasuki Terengganu… Majority kedai dah kehabisan makanan.. Sehingga kedai last yang kami singgah, cuma dpt sediakan mi goreng 4 pinggan dan nasi impit.. Alhamdulillah.. ade rezeki anak-anak untuk bersahur.. Actually aku risau dan kesian kat anak-anak.. sebab masa berbuka Cuma makan roti dan biskut jer… Ingatkan nak singgah makan otw dalam perjalanan.. tapi bila guna LPT, tak berhenti plak kitorang makan kat R&R… Konon2 keluar dari highway cari makan ler.. tapi tak jumpa plak kedai makan… 

Dugaan hari terakhir berpuasa…Tapi aku Alhamdulillah.. tak banyak masalah.. walaupun bersahur ala kadar tapi still kuat.. Risau jugak sebenarnya, tapi baby sangat behave.. Allah permudahkan semua urusan kami.. Sampai Kelantan dah pukul 7 pagi.. Banyak jugak ler kami berhenti, refresh badan.. solat.. So perjalanan yang jauh tu berbaloi sebab tak sangkut jem.. Sampai rumah, memang pengsan… tidur tak hingat.. sedar-sedar dah kul 12 tghhari… Dengan beg sume dalam kete tak berangkut… Baru terasa letih sikit… huhuhu.. Alhamdulillah.. suami ku banyak membantu.. Badan dah rasa letih, pinggang dah sakit.. baby pun senyap jer.. letih jugak kot.. Bila hubby ngan abg ajak gi Bazar Ramadhan memang tak larat dah ler…. So diorang jer la pergi… Time nak berbuka… Masya-Allah banyak betul makanan… Tapi yang tukang makan pun ramai.. So, tak ler membazir.. Kebetulan mak ade buat ketupat sotong… tu jer la yang aku makan.. 2 ekor lagi.. dengan air kelapa muda fresh dari pokok…  Lepas tu tak leh telan dah… Nasi sume tolak tepi… Malam kul 10.30 malam rasa lapar plak.. ajak cik hubby dan adik-adik teman makan malam.. hahaha.. Aku jer la makan.. diorang tukang tengok… 

Esok dah hari raya.. Baju sume tak iron lagi… Tak per la… esok pagi jer la iron… Tak larat sangat dah aku… Ops.. satu benda nak bagitau.. raya tahun ni tanpa internet.. Langsung tak dek coverage.. Dan tak dek gambar jugak!! Serius… Langsung tak dek gambar… So korang baca citer jer la yek… dan imagine jer.. hehehe..Nanti aku sambung erk…. Banyak benda nak story… walaupun entry tanpa gambar… Jangan bosan erk! 

To be continue……..

2 Nukilan Rasa:

  1. Suka jer baca...tapi kalau ada gamba lagi best!!

    BalasPadam
  2. itulah mama koari... langsung x snap gambar raya tahun ni.. huhuhu

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie