-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Budget Kembali ke Sekolah

Bismillahirrahmanirrahim..........



Kurang dua minggu lagi sesi persekolahan 2014 akan bermula… aku pasti obu bapa dah start bz dengan preparation untuk persekolahan anak-anak… Aku frankly speaking.. belum buat sebarang persediaan…

Alasan? Banyak alasannyer ni.. tapi tak baikkan nak bagi alasan… itukan tanggungjawab aku sebagai parents.. Kenelah berhenti bagi alasan dan start with action! OK..ok… Insya –Allah cuti krismas ni or weekend kita gi bei barang-barang sekolah yer anak-anak…

Untuk anak yang ramai cam aku.. jom tengok budget persekolahan anak aku setiap seorang…

Kakak (SKTSM & KAFA)
Yuran KAFA & PIBG – RM600
Buku KAFA & Buku Tulis- RM250
Van Sekolah- RM 70 ( 2 sesi)
Total: RM920.00

Kak Ngah (SRAI 19)
Yuran Sekolah & PIBG – RM379.00
Yuran Makan- RM500.00
Van sekolah- RM60
Total: RM939

Huda & Husna (Taski ABIM)
Yuran : RM680 x 2 orang = RM1,360
Van sekolah : RM35
Total: RM1395

General Expenses
Baju sekolah : 3 pasang seorang
RM25 X 3 X 2 orang = RM150

Kasut Sekolah : 2 Pasang seorang
RM30 x 2 pasang X2 orang = RM120
RM30 X 1 pasang x 2 orang= RM
Total: RM180

Stokin : 3 pasang seorang = RM15

Beg : 1 setiap orang
RM80 x 4= RM320

Alatan menulis (pencil, pen, colour, pembaris, colour etc..)= RM15/seorang
= RM60

Total keseluruhan budget = RM 3,979.00

Budget ni tak termasuk perbelanjaan sekolah dan transit… banyak tak? Camni ler duduk kat Bandar.. kalau gaji setakat 5-6 ribu.. memang kene hidup ala kadar jer la.. tapi Alhamdulillah… rezeki sentiasa mencukupi… walaupun tak leh nak bermewah cam orang lain..


Ni budget aku untuk 4 orang anak yang bersekolah... Budget pun budget yang murah-murah jer.. Not go branded... Yang penting.. anak-anak mendapat pendidikan yang sempurna.. So.. kene tanya balik diri sendiri.. boleh ker nak bersara awal camni? Insya-Allah!!

2 Nukilan Rasa:

  1. Betul tu. Saya pun anak 3. Sorang lagi nak masuk tadika which is month fees dlm 300 ratus gak. Niat di hati nak benti keje. Tp kalau dah camni kosnye apa nak buat. Kalau keje gaji rm6000 pun belum tentu cukup. Zmn skrg zmn brg brg mahal.

    BalasPadam
  2. Kak Aina dah hampir habis zaman sekolah agama sebab 2 dah naik sekolah menengah... Pengorbanan kita mai demi anak2. Sikit2 simpan dari awal tahun...tak boleh le nak bercuti bagai macam org lain selain asik2 balik kampung kedua belah pihak.

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie