-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Wordless Friday

Bismillahirrahmanirrahim..........


Pokok Mangga yang sedang lebat berbunga di depan rumah...

Pekasam Daging

Bismillahirrahmanirrahim..........

Pernah tak dengar pekasam daging? Aku try semalam.. order online jer... Actually aku tak makan pekasam.. tapi sebab nama dia unik, aku try jer la.. Boleh makan la... Ni produk IKS... Nanti aku citer lebih lanjut.. sebab gambar tak download lagi...

 Source: Google 

Note: Sibuk dengan kerja dan preparation wedding sister this weekend.. Insya-Allah will try to blogwalking gak. Musim hujan internet connection kat rumah, memang poyo tahap gaban... mood bw pun hilang... x leh nak loading...........................

Menyepi Jap..




Bismillahirrahmanirrahim..........

Maaf kengkawan.. tak sempat nak berblogging dan terjah blog kengkawan semua... Insya-Allah.. next week baru leh back to normal... Kalau you ols singgah, tinggal jejak yer....

Ops...  sebelum terlupa.. jom menderma untuk mangsa Typoon Haiyan... Kat Nuffnang you ols mesti kuar jugak ka?

Haiyan Donation

Kulat bermusim

Bismillahirrahmanirrahim..........

Dah lama aku tak makan kulat kampung ni.. Dah almost 15 years.. Dulu masa sekolah duduk kat Jengka, musim hujan boleh la merasa makan kulat nie.. Tapi sejak duduk sini, parents pun dah pindah ke Kuantan... tak merasa dah ler yang liar...

Nak dijadikan cerita, aku bertembung dengan kulat ni di pasar malam... So sangat teruja yer... Apalagi... terus beli... tak soal banyak... Walaupun sekilo rm20 untuk Kulat Tahun dan sepinggan kecil RM2 untuk kulat sisir.... Kulat Sisir terus aku sambar RM10.. tamak weh! Nak buat camne.. Dah lama teringin nak makan..

Engkorang kenal tak kulat yang aku cerita nie? Mungkin ada nama lain, aku tak taw ler.... Ni ler rupa kulat tu...


Kulat Tahun- Aku masak air jer..

Kulat Sisir- Tak masak pun lagi. Buat sambal or masak lemak cili api.. pergh... terangkat!

Trisystems Engineering Sdn.Bhd. listed in Enterprise 50

Bismillahirrahmanirrahim..........

Alhamdulillah.. selangkah lagi syarikat tempat aku bekerja meraih kejayaan... Our company dah berjaya menempatkan diri dalam Enterprise 50. You ols nak tahu apa itu e50 boleh terjah disini  http://www.e50.com.my/.

e50 ni terbuka kepada semua SME's company tetapi kene lah memenuhi kriteria dia yer... Aku ngan kawan-kawan saje ler.. tumpang glamer ambik gambar kat office... hahah.. layanz.. Bergambar kalahkan orang yang naik pentas!! hahaha.

Kat office pun jadi ler.... Janji boleh tumpang glamer.. hahaha

 








Cuti di Hari Jumaat

Bismillahirrahmanirrahim..........

Hari ni aku terpaksa cuti.... sebab nyer babysitter ambik cuti.... So hari ni dapat menyediakan breakfast, lunch and dinner for famiyl.. Dapat jugak tunggu hubby balik dari kerja.. Perasaan seronok tu datang bila tgk anak-anak tidur, membesar di depan mata kita.... Masya-Allah.. perasaan tu cukup indah..

Pagi ni aku buatkan breakfast mushroom omalette, chicken frankfuter ngan sandwich peanut butter... Lunch goreng nasik jer then masak laksa utara for my hubby... Complete rasa hari ni :)


Breakfast for my kids...

 Kuah Laksa utara. Siap untuk santapan suami tersayang..

Ostematrix Shaklee- Bukan Sekadar Kalsium

Bismillahirrahmanirrahim.......... 




1) Apakah itu Ostematrix dan kandungannya?

Ostematrix! Bukansekadarkalsium… Ostematrix mengandungi gabungan sempurna “batu bata-dan-mortar“ untuk membina tulang yang kuat dan sihat.

  • 1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap

  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalamtulang dan membantu menguatkan tulang

  •  400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium

  •  Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolismetulang

  • Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang

  • Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang


OsteoMatrix juga membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengurangkan gejala PMS .Ia juga membantu dalam pengecutan otot dan transmisi saraf.




2) Siapakah yang memerlukanOstematrix? 

  • Mereka yang kurangmendapat zat2 membinatulangdaripemakananharian.

  • Mereka yang mengambilberattentangpembinaantulangdanmengekalkantulang yang sihatuntuk jangkamasapanjang

  • Mereka yang merokok, pengambilan alkohol yang tinggi, atau kerap minumminuman ringan - tabiat gaya hidup yang boleh mengehadkan atau mengganggupenyerapan kalsium

  • Wanita yang berumur 30 tahun dan ke atas, remaja dan warga tua.

  • Ibu hamil dan menyusukan anak

  • Wanita yang mengalami gejala PMS

  • Mereka yang mengambil berat tentang tekanan darah yang normal

  • Sekiranya anda sukar menelan kalsium dalam bentuk lain

3) Apakah keistimewaan Ostematrix berbanding produk lain di pasaran?
 Kelebihan Ostematrix
Supplement kalsium Shaklee turut dikenali sebagai ostematrix. Istimewanya ostematrix berbanding tablet kalsium yang berada di pasaran adalah kerana ianya diperbuat daripada sumber mineral semulajadi dan garam mineral dari LautMati yang turut mengandungi bukan saja kalsium malah magnesium, fosforus, Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium yang lebih efisyen, zinc, kuprum, manganes serta boron. 

Kehadiran nutrien-nutrien ini penting bagi memastikan penyerapan kalsium dapat dibuat pada kadar yang paling optimal selain menghalang endapan sesetengah mineral tersebut di dalam badan. Di samping itu, pengambilan ostematrix secara teratur dan mengikut jadual pemakanan yang disarankan  boleh membantu mengatasi masalah lazim ketika hamil seperti yang telah disebutkan di atas.

4) Apakah fungsi Kalsium/ Magnesium / Vitamin D dalam Ostematrix?
Kalsium bukan sahaja membina tulangdan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkanfrekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium.Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal ataupun dikencing.
Shaklee mempunyai produk supplement kalsium yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Ianya dikenali sebagai Ostematrix.


5) Kenapa anda perlu pilih Ostematrix Shaklee?
  • Nutrien pembinaan tulang yang lengkap

  • Terbukti secara klinikal

  • Mudah ditelan dan mudah diserap badan

  • VITAMIN SEMULAJADI!

Chewable Vita-C from Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim.......... 

Aku nak berkongsi tentang supplement Shaklee lagi yer.. Harap jangan bosan key.. What I share here is totally from our own experience.. Kali ni aku nak share pasal Chewable Vita-C. Sebelum mengenali Shaklee, aku akan bagi anak-anak makan chewable Vitamin C from C*****. Budak-budak memang suke la… Sebab manis cam sweets jer kan..  Kenapa aku bagi anak-anak makan Vitamin C??? Sebab anak-anak aku memang mempunyai alergi gen yang agak tinggi disebabkan suami ku masa kecil dulu memang pernah kene asma.. So, parents yg ade histori asma, make sure ambil langkah berjaga-jaga sebab anak-anak boleh mewarisi gen yang alergi tu..

Anak-anak aku amat cenderung terkena jangkitan selsema dan batuk.. especially bila musim yang tak menentu or exposed to those yang selsema dan batuk.. Dulu kerap jumpa doctor ambil ubat setiap kali diorang kene selsema dan batuk.. sebab nak elakkan kene serangan asma.. Then aku fikir, kesian anak-anak aku.. kecik-kecik mama dah bagi ubat-ubatan which is not very good in long term.. So, aku start beli vitamin C and bagi diorang makan.. Alhamdulillah.. dengan pengambilan vitamin C, antibody mereka lebih kuat.. Tapi kadang-kadang kenelah juga serangan selsema dan batuk.. but they manage to recover faster than previous. Aku juga pastikan mereka ambil madu every day untuk menguatkan system imunisasi mereka…

Satu hari aku try Chewable Vitamin C from Shaklee.. Bila bagi anak-anak makan at the first time, sume cam.. ‘tak nak la mama.. masam!’. Hahaha.. memang tak dinafikan rasa chewable vitamin C Shaklee agak masam compared to other brands di pasaran.. Sebab ape? Sebab Chewable Vita-C Shaklee tidak mengandungi sebarang perasa atau pewarna tiruan… Tapi sebab dah beli, so tiap kali mereka minta vitamin C aku bagi jugak la.. Alhamdulillah… sekarang diorang makin suke dengan rasa dia dan bila nak minta Vitamin C, diorang akan cakap.. ‘Mama.. Nak vitamin C masam’. Tak minta dah Vitamin C yang manis..

Jom tengok fakta mengenai Vitamin C.

Apakah Vitamin C?
Vitamin C dikenali sebagai Ascorbik Acid. Vitamin C TIDAK di simpan lama dalam badan. Sebab  itulah vitamin c perlu diambil setiap hari dan dalam kuantiti yang secukupnya

Tugas Utama Vitamin C
Membantu Memulihkan Kecederaan/Luka/Parut
Membantu meningkatkan system pertahanan badan dengan melawan bakteria jahat (Sistem Imunisasi)


Chewable Vita-C from Shaklee

 
Manfaat Chewable Vita C Shaklee

  • Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
  • 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
  • Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa
  • Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh yg melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
  • Menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
  • Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie