-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kembara Jelajah Sabah- Part 1 (KK-Kudat-Tuaran)

Bismillahirrahmanirrahim.......... 

Trip kami ke Sabah dah dirancang 6 bulan lebih awal.. bukan apa, masa tu Airasia offer tiker murah.. so we all plan nak ke Sabah… Harga tiket all in termasuk hot seat, makan dan luggage 20kg lebih kurang RM215 seorang… Tapi bila ambik tiket promo ni ada jugak la disadvantages dia kan.. Cam we all, flight time asyik re-schedule jer.. Alih-alih dah malas nak layan, follow jer la time yg diorang bagi.. Yang leceh tu tiap kali flight reschedule, kene change our car booking… Towards the end, malas nak layan sangat Air Asia reschedule.. stick je dulu to pre-booked car rental.



Car rental plak, aku booking online.. Tapi masa tu selection Cuma ada KKIA tanpa mentioned Terminal 1 or Terminal 2. Untuk kawan-kawan yg baru nak ke KK, KKIA T1 untuk pesawat commercial cam MAS and KKIA T2 cam LCCT kita ler- untuk low cost flight. Jarak KKIA T1 to KKIA T2 jauh gak ler.. kene naik teksi… Bila booking kereta tu, dah siap2 taruk no flight and pick-up note at Terminal 2. Tapi towards the end, lebih kurang seminggu nak gi dpt information yg pick up kete kene kat Terminal 1. Adeh… leceh la kan.. Mintak hantar ke Terminal 2 tak dek respond. Huh!! So, aku tukar service provider dengan harapan ada kete sewa.. Kete sewa kat KK ni agak sold out… susah sikit ar nak dpt kete sewa kalau last minute. Alhamdulillah.. dpt confirmation yg ada kereta saga FLX-new. Lebih murah dari yg pre-book tu.. So, cancel booking lama terus confirm ngan yg baru ni.. Settle!



Hari kejadian, we all decide untuk bertolak dari office jer.. So sewa Toyota Innova ke LCCT which cost us RM135. Bertolak dari office kul 4.30 ptg dan sampai LCCT kul 5.30ptg.. Terus check in bag and waiting for our flight. Flight kami delay sikit dimana sepatutnya depart kul 7.15pm, delay ke kul 7.45pm.. So reach KKIA T2 kul 10.15pm… 

Kami di LCCT

Model cilik dalam flight- Adik ni comel betul, sporting plak tu

Us.. sederet...
Jemput Makan... :)
 Alhamdulillah… selamat sampai dan kete sewa we ols pun dah tunggu.. Kereta memang betul2 kete baru.. baru lepas PDI sebelah ptg.. so, kami customer pertama yang merasmikan kete tersebut… plastic pun tak bukak lagi wei… huhuhu
 
Kami dengan kete baru.. hohoho
Plastic pun tak bukak lagi wei...

Sampai jer, terus terjah our budget apartment yg cost us RM190/night for 5 adults. Oklah.. just untuk tidur for the night.. sebab esok nak gerak ke Kudat… Malam tu menginap di Seapark Condotel Tanjung Aru… Bilik yang sangat basic dan tak ler well maintain sangat.. For transit bolehla.. tapi for leisure, tak leh ar….


Early in the morning (sana subuh 4.45am dah masuk) lepas Subuh terus siap-siap untuk bergerak ke Kudat. Packing and terus gerak.. Since aku breastfeeding, harus selamatkan EBM aku dulu yer… So stop utk breakfast, beli ais kat kedai makan tu utk make sure chiller aku sentiasa sejuk. Maklumlah… tempat we all tidur tu x dek fridge.. x leh nak simpan cooler box aku.. Lepas settle sume, we all gerak ke Kudat berpandukan gps (gps ni bawak dari semenanjung yer.. sebab tak mo sewa gps kat KK. Sewa gps kat KK rm25/day).
 
Ready to move...
At reception area- Seapark Condotel
Tujuan ke Kudat adalah untuk mengunjungi Tip of Borneo, Tg simpang Mengayau… Highly recommended for those ke Sabah untuk mengunjungi kawasan ni.. Tip of Borneo ni memang cantik.. walaupun jalan nak ke sana agak mencabar… Tapi along the way, boleh tgk sawah padi, rumah kampung yang cantik dan merentasi unpaved road.. huhuhu… Dah ada cam rasa salah pilih tempat pun yer sebab jalan ke sana agak tidak compromising… huhu.. Tapi bila turun dari bukit yang tinggi dan ternampak lautan ‘hijau’ terbentang… pergh… hilang semua rasa tu… laut dia hijau dan bukan biru yer.. sangat jernih sampai Nampak terumbu karang… Tip of Borneo ni atas puncak bukit.. angin sangat kuat sampai rasa nak terbang… pasir putih melepak.. pergh.. memang heaven la… Syurga dunia… hehehe.. Meh layan gambar di sana.. Tak banyak aku snap gambar sepanjang penjelajahan ni… tak tahu kenapa.. huhuhu.. gambar pun boleh tayang gambar pemandangan jer.. gambar we all tak sesuai untuk tayangan umum disebabkan keadaan angin kan.. hehehe… faham-faham jer la..





Driver of the day ;)

Jagung bakar.. Unik!

Benih Jagung

Tepi Jalan pun ada jual kraftangan.. X beli pun...
Buah Nona aku panggil.. you ols panggil ape?

Enjoy Jagung bakar otw ke Kudat..


Melalui Unpaved Road

Sampai sudah!!

Landmark Tip of Borneo
Cantik Kan!!
 

We are here!!! Atas sekali dalam peta Sabah!! TERBAIK..




Pasir dia putih gebu!!
 







 Lepas tu we all pusing pekan Kudat untuk lunch… berhenti solat and aku pump EBM untuk memastikan supply susu sentiasa maintain.. Pump dalam kete jer yer… Tapi baru aku notice, sepanjang kembara aku nie, satu gambar EBM pun aku tak snap.. huhuhu… rugi weh!!


Landmark Kudat
 



Lepas settle semua, we all gerak balik ke Tuaran. Otw balik sempat la singgah Rumah Panjang Rungus dan Pusat Kraftangan Manik Org Asli. 
banyakkan manik...


Seksi tak??? Ngeee....






Malam ni we all akan menginap di Mimpian Jadi Resort, Tuaran… Jalan malam, otw ke sana lampu jalan pun tak dek… kiri kanan memang tak Nampak ape la… Nasib baik ade GPS… kalau tak, memang tak jumpa ler.. Since masa booking aku ade minta extra bed, so ada extra charge la… tapi yang peliknya extra bed ada extra charge, extra org pun dia charge.. ape ke hai… malas nak gaduh.. proceed jer la..
Tak ingat kat area mana. Tapi tempat ni memang jual pelbagai jenis kacang...

Mimpian Jadi Resort..
Our dinner


Our room


Veranda Villa kami..




 

Malam tu dinner kat restoran hotel jer… x larat dah wei… We all menginap di Villa with private jakuzzi… tapi memang x berendam pun dalam jakuzzi tu.. Aku cam biasa, sampai jer transfer all my EBM ke dalam fridge… Tu paling penting utk aku… Maklumlah… target menyusu Syafiq sampai 2 tahun kan….

So lepak jap, process EBM and tido…. Esok nak gerak ke Kundasang plak!! Can’t wait for it… 
Us di Mimpian Jadi Resort-Tuaran, Sabah


Bersambung…...

4 Nukilan Rasa:

  1. Memang betul2 adventure jalan2 dgn geng pompuan je ni Mai...bestnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kene cari geng satu kepala Kak.. baru best!! So far we old memang jln geng2 pompuan jer... Nanti leh add akak yer.. tapi dgn persetujuan ahli club let...

      Padam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie