-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kembara Jelajah Sabah- Part 2 (Tuaran-Kundasang-Ranau)

Bismillahirrahmanirrahim.......... 

Landmark Tuaran




Jom sambung citer hari kedua… Perjalanan dari Tuaran menuju ke Kundasang… Lepas check-out terus cari breakfast… Breakfast ala kadar jer… Then teruskan perjalanan ke Kundasang… Dalam perjalanan singgah dulu Rumah Terbalik. Bayaran masuk ke rumah terbalik RM10 seorang untuk dewasa.. Tapi kat sini, dalam rumah memang tak dibenarkan ambik gambar.. So, boleh ambik gambar sekitar kawasan luar rumah… Masuk dalam rumah mesti ditemani oleh tour guide.. X leh masuk terus yer.. Then sebelum enter kene ketuk gong dulu dan ketuk pintu.. Barulah pintu dibuka untuk visitor.. Tak de la yang menarik sangat cuma semua susunan perabot dalam keadaan terbalik ler…

Rumah Terbalik.

Jadi tak cam angkat rumah tu?? hehehe

Kereta pun terbalik

Ada cafe untuk minum.. Boleh include sekali ngan package.. RM25 per pax kalau tak silap aku ler...


Kaunter tiket untuk masuk..
Us.. :)

Lepas berkunjung ke Rumah Terbalik, kami singgah pulak ke Jambatan Gantung Tamparuli.. Jambatan Gantung Tamparuli ni agak panjang.. merentasi sungai Tamparuli.. Aku naik 1/3 jer dari panjang asal.. ambik gambar, turun balik.. huhuhu..

Mencari Jambatan Tamparuli
Yes.. Dah jumpa!!
Pemandangan dari atas jambatan


Aku yang semakin tembun.. huhuhu

Us.. :)

Panjang kan???
After that terus ke Kundasang… Perjalanan menaiki bukit tapi aku rasa jalan gi Cameron lagi mencabar kot… Tapi sepanjang perjalanan kami disajikan dengan pemandangan Gunung Kinabalu… Excited!! Melalui pekan Nabalu tapi tak singgah pun area Nabalu Handicraft Market tu.. Sebab target hari ni nak terus ke Ranau…Singgah jap kat Kinabalu Park.. Kinabalu Park ni merupakan kaki Gunung Kinabalu.. Time we all sampai tu, hujan renyai-renyai dah turun… Bayaran masuk Kinabalu Park RM3 untuk dewasa.. Boleh jalan-jalan sampai ke Kaki Gunung Kinabalu… Tapi we ols tak jalan sampai sana la… 
View Gunung Kinabalu dalam perjalanan.. Nampak tak air terjun tu?? Menarik kan??
Us..
View dari atas


Berlatar belakang Gunung Kinabalu

Sporting betul abg yang tolong snap gambar nie.. hehehe

Mengimbas kenangan semasa di Korea- Sarang hae

Saranghae lagi ;)
 After that terus ke Kundasang- Cattle Farm. Kat sini ala-ala New Zealand… Tempat ternakan lembu tenusu.. Jenama Desa.. Best gak gi sini.. dengan latar belakang padang rumput dan Gunung Kinabalu, udara yang sejuk.. ala-ala kat oversea ler… huhuhu… Kat sini aku try bagi anak lembu ngan anak kambing minum susu.. Setiap feeding 1 botol susu RM1.50.. bolehla ambik experience bagi anak lembu minum susu.. huhuhu…
Desa Cattle Farm
Best tgk lembu... huhuhu
 

Latar belakang Gunung Kinabalu...
Feeding anak lembu
Feeding anak kambing...
After that we all check in dulu kat Homestay.. Aku pilih Homestay Almeera, Kampung Sinisan. Homestay ni kene naik bukit yang amat tinggi.. scary weh! Tapi pemandangan dari homestay memang direct Gunung Kinabalu dan berhadapan dengan Kinabalu Pine Resort… Tempat yang menarik! Lepas check in we ols terus ke Ranau… Target nak gi Sungai Moroli, Kampung Luanti for nature fish spa…Perjalanan dari Kundasang ke Ranau lebih kurang ½ jam dan ke Sungai Moroli lebih kurang sejam.. Sebelum sampai ke sana, kita akan melintasi Poring Hot Spring dan Sabah Tea… We all direct ke sana sebab nak kejar masa.. Sampai sana dah almost tutup ar… Tapi sempat lagi.. Bayaran masuk RM5 untuk dewasa..Masya-Allah… ikan dia memang besar!! Boleh pegang2.. sangat jinak! Aku first time la bagi ikan gigit kaki.. huhuhu… geli, sakit.. semua ada… tapi memang experience TERBAIK la bagi aku..
Sungai Moroli, Kampung Luanti
Tengok ikan... memang 'manja' ler..
 

Dikerumi ikan-ikan.. TERBAIK!!
Us.. menahan gigitan manja ikan..


Cantikkan ikan ikan tu.. air pun sangat jernih..
Inilah pinggiran sungai.. penuh dengan ikan...
On the way balik ke Kundasang, we all singgah Sabah Tea. Since we all sampai kul 6ptg.. dah nak tutup pun.. we all just lepak kat restaurant dia menikmati tea sabah n sandwich… Sambil tu borong sabah tea yang pelbagai perisa.. 
Sabah Tea- masih berlatar belakangkan Gunung Kinabalu
Menikmati sandwich...
us...
 

Aduh.. nanti aku sambung ar.. tak larat dah nak taip nie…. Huhuhu…

Bersambung…

 

5 Nukilan Rasa:

  1. wah awesome! nak masuk umah terbalik tu
    rasa nye pernha keluar kat tv yg umah terbalik tu..beznye
    berholiday ke sabah

    BalasPadam
  2. jambatan tamparuli..??? tu jambatan yg dulu dok nyanyi time skolah rendah dulu kan..?

    BalasPadam
  3. Masa Kak Aina pergi dulu banyak tem,pat tak sempat nak explore sebab sehari dah habiskan jadi duyung kat Manuka...ahhaaa...

    BalasPadam
  4. wahh bestnye... byk gmbr kenangan... lembu2 tu cantiklah berbaris...

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie