-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Admit for Jaundice


   Photo: Ahmad Syafiq Aqeel under Jaundice treatment at SALAM

Sekarang aku berada di SALAM.. Semalam baby admitted sebab jaundis yang agak tinggi i.e. 383.. Actually this is the first time anak aku kene jaundis.. Anak-anak yang sebelum nie tak pernah kene jaundis.. Aku notice dia kekuningan masuk hari kelima.. Tapi aku cuba banyak menyusukan dia... Sebab dia memang kurang menyusu dan kurang buang air.. Actually itu cara untuk reduce jaundice... So aku bagi di menyusu sekerap yang mungkin.. Sometimes dia nak, most of the time, dia tido jer.. kejut pun tak mo bangun.. camne nak menyusu??

22 October 2012- Masuk hari kelapan, aku bawa baby ke SALAM for check-up. So doctor buat blood test and the results show his reading 383.. Agak tinggi buat at least not reach 400 la... So, he have to be admitted. Aku tak kisah la admit pun, asalkan dia sihat.. So sign admission letter, pay deposit and he's was putting under phototheraphy session.. Disebabkan bacaan yang agak tinggi, dia memerlukan 2 lampu dan satu neo-blue blanket..

Dia sangatlah tak selesa.. tak nak duduk bawah lampu tu kan... Lagipun his blood was taken twice a day.. Kesian baby.. kecik-kecik lagi dah kene cucuk kan... Walaupun dia meragam, tapi aku kuatkan semangat.. walaupun agak letih kene angkat untuk menyusukan dan letak semula.. then he's crying sebab tak mo duduk bawah tu kan... So aku memang tak leh nak tido.. Alhamdulillah sekurang-kurangnya aku bersalin normal.. so tak la teruk sangat.. Kalau kene operate haritu, tak taw la aku..

Kul 8 malam nurse take him for another blood test.. results dah turun ke 316.. Alhamdulillah... At night he doesn't want sleep at all.. asyik merengek jer... sebab biasanya memang malam dia berjaga dari pukul 12.30 mlm sampai 5.30 pagi.. tapi malam ni, kene duduk bawah lampu.. mana tak merengek kan.... Aku pun tak leh tido..

23 October 2012- Kul 6.30 pagi nurse datang ambil baby untuk dimandikan dan ambil darah.. Ni kali ketiga darah diambil... Kul 8 pagi hubby sampai tanya khabar sebelum gi kerja... So sempatla breakfast bersama.. hubby lambat la masuk kerja.. sebab bertolak dari sini pun dah kul 9 pagi... Sebab dia tak leh dapat compassionate leave for jaundice.. :( Dr. Nazir datang melawat dan kata yang results darah malam tadi dah turun.. tunggu results pagi ni camne.. Sebab baby tak nak duduk bawah lampu kan...

Dalam kul 10 pagi, nurse datang bagitau yang results dah keluar dan dah turun ke 261.. Alhamdulillah... Tapi kene tunggu sampai less than 200 baru boleh kuar wad.. Harap-harap esok boleh kuar.. So, lampu untuk baby dah boleh remove, tapi baby still kene guna neo-blue blanket.. This one senang sikit sebab aku boleh wrap baby dengan blanket tu dan he seems comfortable.. Tak merengek la.. guna blanket tu.. Tapi masalahnyer, terlalu comfortable la plak.. Sampai kejut utk menyusu pun tak mo.. Aduh baby... minumlah.. nanti leh buang air banyak-banyak dan hopefully esok leh balik....

So misi aku sekarang susukan baby sekerap yang mungkin.. Baby bagi kerjasama yer...:) BTW, nama baby hubby dah register semalam.. Welcome to the world Ahmad Syafiq Aqeel... Semoga menjadi anak yang soleh dan menyenangkan hati semua orang :)

Sikit jer lagi yer.. 383 ---> 316 ---> 216----------> Target: Below 200


0 Nukilan Rasa:

Catat Ulasan

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie