-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Cerita Bulan September -Part 4

Masih lagi bercerita pasalbulan membayar kifarah yer.. Lepas aku hilang sakit gigi, next monday hubby pulak admitted ke SALAM.. Due to slip disc problem.. so dia admitted from 12/09/2011 hinggalah 15/09/2011. The whole week yer..So aku jadi ibu tunggal la sepanjang minggu tu.. Nak dijadikan cerita.. Rabu malam Khamis pada pukul 11.30 malam paip dalam rumah aku pecah! Aduh.. syahdu betul la.. sebab anak-anak sume dah tido.. tinggal baby jer dok menangis nak suruh aku tidokan dia.. At first aku tgk air menitis dari paip air.. lama-lama makin laju.. So aku cubalah tutup kat luar.. tapi disebabkan aku x pernah tutup punca air, aku tak taw yang paip utama tu tutup cume sikit.. Aku pusing kepala paip tapi cam loose gitu..

At the same time baby dok menangis sampai aku tension, sebab tak tau nak buat ape.. Tiba-tiba paip tu tercabut dan disebabkan preassure air yg kuat, tak sampai seminit dalam rumah aku banjir.. Nak tak nak aku terpaksa menjerit memanggil jiran sebelah minta tolong... Baby memang nangis ketakutan.. Dahla aku call hubby tak angkat-angkat.. Sedih ooo... Rasa memang cam ibu tunggal plak!!! Nasib baik jiran aku datang dan tolong tutup paip utama.. Then husband jiran aku tolong repair kepala paip tu temporary..

Tapi tgk rumah dah tunggang langgang... Air penuh rumah termasuk semua bilik tidur... Warghh... rasa nak nangis pun ade... Sebab aku tak pernah alami benda nie kan... Biasanya kalau rumah banjirpun cik abang ade.. Dia yang settle semua.. Ni terpaksalah aku settlekan semua.. Jiran aku siap repair kepala paip tu dah kul 1 pagi.. Baby memang mengamuk la.. nak tidur.. Sebab dia still bf, so aku memang la kene lay down with her.. Disebabkan aku dah basah lencun, so aku just tukar baju then tidurkan dia...  Sangat letih ar... lepas dia tido, aku mop lantai.. tapi disebabkan banjir, so aku target ruang tamu, dapur dan bilik tidur jer.. Yang lain2 x settle lagi.. Then prepair baju sekolah anak-anak esok...

Dekat pukul 4 baru tido then bangun balik kul 6.30 pagi..Siapkan anak-anak gi sekolah dan barang2 baby utk ke babysitter, aku pun drive ke Klinik Kesihatan Seksyen 19. Nak gi kerja aku dah weng.. letih plak tu.. Tak cukup tido lagi..So aku gi cabut gigi and take mc.. First time cabut gigi.. so tak taw ape nak estimate. Masa cabut gigi okla.. letak bius.. Aku terus gi SALAM.. tengok hubby dalam wad sambil mengadu kejadian malam tadi.. Tapi kepala rasa weng sebab ubat bius dan rasa sakit sudah datang...so cakap kat abg nak balik..

Balik rumah telan ponstan terus tertido...  kebetulan plak letrik plak tak dek.. walaupun rumah tak siap cuci lagi.. Ingat petang baru nak start balik (after bangun dari tido). Bangun Tido dalam pukul 1.30pm. At the time hujan tengah lebat.  Aku bangun dan bersihkan semua rumah.. Sangat letih key! Baru nak rileks, tiba-tiba tengok air banjir sudah naik ekoran hujan lebat yang masih belum berhenti.. Dah lama kawasan we all tak banjir..  Makin alam air makin tinggi.. hujan masih lebat.. Call hubby bagitau.. kira-kira 2.30pm air dah start masuk rumah.. wargghhh... baru jer lepas bersihkan rumah sebab banjir malam tadi.. letih pun tak hilang lagi.. dengan kesan cabut gigi yang masih berdenyut-denyut.. Betul-betul ujian dari Allah...

Tak leh nak buat ape dah.. so biarjer la air masuk..Nanti aku sambung update with photos sekitar banjir yang melanda...

Cerita Bulan September -Part3

Kalau minggu pertama citer pasal raya.. Sekarang nak citer minggu kedua bulan september ni... Masuk minggu kedua (from 5hb onwards- pertama ke kedua ha??).. sakit gigi aku datang semula!!! Arghh.. this time lagi teruk ar... Berdenyut2 tak hingat la... So tak tahan sangat, on Monday which I'm suppost masuk kerja balik after long holiday, aku pergi Klinik Kesihatan Seksyen 19. Tak x berani pergi swasta sebab haritu pun lepas buat tampalan gigi aku kene infection sampai seminggu nak baik la.. Bila pergi klinik kesihatan, doktor tu cakap gigi tu sepatutnya kene remove la.. (or alternatively buat rawatan akar). Tapi dia x boleh on that day sebab gusi aku dah bengkak.. so ambik antibotik and ubat tahan sakit...

Malam menjelma, kesakitan itu semakin kuat berdenyut-denyut... Aduh.. Telan ponstan sampai 6 biji still x leh mengatasi rasa sakit itu.. Memang tak leh tido malam la... Pagi tu aku terus ke Salam plak.. Sebab memang tak tahan ooo... Rupe-rupenya gusi aku dah bernanah... So, doktor pecahkan and remove nanah tu... Masya-Allah... memang sakit rupanya bila gusi dah bernanah.... Serik jugakla aku.. So, doktor tukar antibiotik and bagi aku a very strong ponstan..  Alhamdulillah.. that ponstan worked for me.. Lepas telan jer, memang pengsan la tido...

Sakit gigi ini membuatkan aku MC untuk seminggu.. Dalam hati dah tekad, hilang jer bengkak gusi, aku nak cabut jer gigi nie.. Eliminate the source yang menyebabkan aku sakit.. huhuhu...  The whole week aku tak masuk kerja... The following week ingatkan boleh la masuk kerja.. tapi cik abg aku pulak hospitalized... Kenapa? Nanti aku sambung yer... Tungguu.....

Cerita Bulan September-Part 2

Sekarang cite part dua plak.. Sambut raya di Kelantan.. This year balik Kelantan agak singkat la.. So, tak sempat jalan-jalan sangat... Cume gi kenduri saudara mara jer la.. Raya kelima gi meminang bakal adik ipar untuk adik aku di Pasir Mas.. Meminang plus bertunang terus.. Tapi at the time, tak banyak gambo diambil.. sebab anak aku kan jenis tak nak ngan org.. Tak boleh letak langsung.. Akibatnya.. x dek la gambo yg best2...

Insya-Allah.. Majlis perkahwinan next year bulan 3... Layan photos yg kureng memuaskan nie... (actually gambo we all jer.. hahaha)







Itu jer la gambo nak upload... Nanti citer lain plak.. Part 3- Bulan membayar Kifarah...

Cerita Bulan September-Part 1

Terlalu lama rasanya aku tak update perkembangan dalam blog nie kan! Sejak balik dari menyambut Aildilfitri, inilah baru pertama cerita yang boleh ku kongsi... Pendek lata aku kene buat banyak2 part la kan.. Sebab semua cerita yang tertangguh.. :)

Bermula dengan cerita hari raya... Tema aku tahun ni hitam hijau..  Tapi gambar tak ambik.. Ade satu jer kot.. Sat aku nak korek.. ade tak... Nasib baik ade jugak sekeping.. tu pun tak bape nak elok.. Tapi oklah sebagai kenang-kenangan...




Gambar nie diambil pada petang hari raya pertama... Raya pertama tahun ie kami sambut di Perlis.. Walaupun turn aku, tapi memandangkan condition mak mertua yang tak berapa sihat dan cuti yang agak panjang, aku ajak hubby beraya dikampung dia dulula...

Next day (Raya kedua), kami bertolak balik ke Kelantan.. Bertolak pukul 12 tgh hari.. sampai Pasir Putih, Kelantan 12 tgh  malam... Ha.. 12 jam you.. Bukan ape.. We all sampai Tanah Merah kul 7.30 ptg.. Tapi jem dari Tanah Merah ke Machang punyalah lama.. Dua jam tak bergerak!! Finally dah tak tahan sangat, we all guna jalan kampung (lencongan) berpandukan GPS.. Memandangkan semua dah letih.. we all stop makan dulu then sampai balik perjalanan...

Yang penting perjalanan kali nie, aku menyaksikan sudah banyak hutan-hutan di Grik yang telah diterokai.. Aduh.. Sayang sungguh.. melihat aktiviti pembalakan yang semakin bermaharajalela... Layan photos yang sempat aku snap...

Nampak tak? Hutan2 yg diterokai sampai gondol.. :(


 Suasana di perhentian R&R.. Puncak bukit.. sejuk..hujan plak tu!


Itu jer la dulu.. Nanti sambung balik key!
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie