-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

The Pursuit of Happyness

Last wednesday I'm just watch a movie at TV2. Dah lama tak concentrate kat movie nie.. The movie is 'Pursuit of the Happyness' lakonan Will Smith and anak dia (kalau tak silap aku). Touching betul aku tgk movie tu.. simple story but very meaningful..



Basically cerita dia berkisarkan dari kisah benar. Chris Gardner (lakonan Will Smith) merupakan seorang salesman yg cerdik dan berbakat tetapi pendapatan dia tak menentu. Sehinggalah wife dia minta diorang separated. Tapi Chris mintak anak mereka- Christopher stay with him so that he will take care of his son. (Mak dia berhijrah to LA kalau tak silap aku la).

Bermula dari saat itu, dia struggle utk memberikan kehidupan yang lebih baik utk anak dia.. Chris dihalau dari rumah sewa sebab tak mampu nak bayar sewa, dia mintak extend and sanggup mengecat rumah tu sendiri semata-mata nak extend waktu so that he can find a better place. Tapi tuan rumah cuma bagi tempoh seminggu. One day, masa dia tgh cat rumah, ada polis datang dan bring him to the police station. So he have to spend a night at police station due to unpaid car park summons. Kesian sungguh! Tambahan plak the next morning he have an interview kat satu company.

Pagi tu, lepas release jer dari jail, dia terus pergi utk interview dengan pakaian semalam yg penuh cat (selebek giler la..). Tapi disebabkan dia nie memang power, dia diterima bekerja sebagai management training selama 6 bulan tanpa sebarang gaji. Gaji cume based on sale yg dia boleh buat (kene jual mesin pengimbas jisim tulang). During the periods, macam-macam happen kat dia.. Sampailah they lost a place to stay..

Tapi anak dia sangat memahami.. tapi kesian la.. terpaksa sacrifies kan... Diorang pernah terpaksa tido dalam public toilet sebab tak dek tempat nak bermalam... Dalam tempoh 6 bulan, dia memang struggle nak pastikan yang performance dia bagus so that he will hired for the 'broker position. Tapi sesungguhnya, usaha keras dia memang berbaloi dengan attitude yang baik.. He never complaint, very hard-working dan have a very good time management so that he can achieve what he dreamt of.

Di penghujung movie tu, sebak rasa hati aku sebab bila dia diterima bekerja sebagai broker, he said....
'a have a little feeling in my heart... and the feeling is called happiness...' Peringatan untuk diri aku sendiri... Tiada kejayaan yang datang bergolek tanpa usaha keras... :)

0 Nukilan Rasa:

Catat Ulasan

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie