-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kebun Kami

Bulan dua haritu, we all telah membeli sebidang tanah lot di Teluk Panglima Garang. Tanah nie aku beli share dengan member opis.. 42' x 72'.. so we all bahagi dua.. sorang dalam 21' x 72'.. Tanah pertanian tapi masing-masing ade tujuan yang berbeza beli tanah nie.. Member aku nak buat project burung walit sedangkan aku cume nak tanam pokok buah-buahan.. so nanti ade jugakla pokok buah yang boleh dituai bila musim buah....

Actually harga tanah nie RM23,900. Tapi dengan pembelian cash, dapatlah RM 1,500 discount.. Actually, kawan aku nak beli cash, aku nak beli secara ensuran.. Tapi disebabkan dia nak buat project burung tu cepat, so we all buat perjanjian la... We all buat 3 months installment dengan syarikat tu then aku buat 6 months installment.. Maksudnya.. dia coverkan 3 bulan installment aku utk 3 bulan pertama dan selepas 3 bulan tu aku bayar kat dia.. Alhamdulillah.. aku mendapat seorang teman yang tidak berkira dan pembayaran semua atas dasar percaya...Aku harap antara aku dengan kawan aku nie akan sentiasa ada persefahaman sebab ade orang kadang-kadang sebab tanah or harta or duit nie sanggup putus saudara, berbunuhan dan macam-macam la.. Tapi parah jugak la kan.. Nak tunggu installment aku ngan dia settle.. Sekarang nie tak leh la nak bantu husband menyara keluarga sampailah installment aku settle... Sabar yer... Susah-susah dahulu.. bersenang-senang kemudian... hehehe.. Selepas bayar duit muka rm3,700.. monthly installment aku RM1,500 sebulan untuk 6 bulan.... Insya-Allah akan habis next month...

Ok, berbalik pada cerita tanah aku tu... sekarang nie every weekend we all gi sana.. bersihkan longgokan kayu-kayu kelapa sawit tu.. banyak betul yang nak dibersihkan... Dah hampir 2 bulan tak habis-habis lagi.. Padahal tanahnyer kecik jer... Tapi tulah... tak larat gak la nak buat semua sekali.. serang nie we all dah start tanam 3 pokok rambutan, sepokok mangga (taoi dah mati..), sepokok petai, sepokok durian.. yang lain-lain we all dah tanam rebung madu (dalam 5 perdu), serai, jagung dan beberapa pokok jagung manis.. Hopefully akan hidup la pokok tu sebab we all cume pergi during weekend or time cuti jer kan...

Ni aku taruk la sikit photos pembersihan kebun we all... Cik abang aku paling suke pergi kebun.. walaupun tak dek lagi pokok... Doa-doalah pokok-pokok tu hidup.. nanti boleh jugak nampak rupe kebun...

Layan jer la photos nie key!!






0 Nukilan Rasa:

Catat Ulasan

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie