-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Husna Dah Meniarap..

Dah lama x update pasal Husna kan.. Hari nie 1st day dia boleh meniarap.. i.e 2 1/2 bulan.. Time lunch we all sume tgh makan and as usual she will be alone. Tgh makan aku tgk dia dah meniarap atas totonya... Aku ingatkan dia terbalik ker (sebab dia memang dlm process nak meniarap sebelum nie). I told my hubby utk angkat dia dan baringkan semula.. Not even 5 minutes dia meniarap lagi... Betapa gembiranya aku.. My baby dah tunjukkan progress yg memberangsangkan...

On the evening, I left her alone in bedroom.. Bila aku masuk, aku tgk dia dah menirap semula... So aku snap la her photos... jom layan photo Husna on her 1st day boleh meniarap... (kualiti gambo kureng memuaskan sebab aku gune phone.. harap maklum..)

Dah lama x berkesempatan nak update blog.. Next week aku akan ke kerteh atas urusan kerja.. Banyak benda nak aku settlekan sebelum pergi.. antaranya kene carik baju utk wedding adik aku.. Since their theme colour is pink so we all sume kene pakai pink colour n aku x pernah ade baju warna pink.. ahaks...

Since esok cuti, maybe aku boleh luangkan masa berjalan2 carik baju itu... oklah.. nanti2 aku update lagi... bye2

Award Pro Memasak

dapat award ni dari blog Cik Zura




3 jenis lauk pauk yang suka dimasak
1. Tomyam (Wafa sgt suke)
2. Udang masak ler ape-ape pun (Najwa suke)
3. Sambal Telur (Hubby suke)

3 jenis pencuci mulut yang paling best pernah buat
1. Pelbagai muffin
2. Pelbagai Dadih
3. Pelbagai kek

3 jenis biskut kegemaran time raya
1. Tat Nenas
2. ketupat (blh consider kuih ker)
3. kuih kacang

Bagi Award ni pada 3 orang rakan anda yg juga rajin memasak
1. x tau sape yg rajin masak... Buat kawan2 yg rajin memasak ku tujukan award ini utk mu!!!

Anak-anakku...

Aksi anak-anak ku berposing.....



Hubby Lucky Month

This month boleh dikatakan my Hubby's Lucky Month.. Agaknyer sebab besday  month kot... hehehe.. Kenapa aku cakap camtu... Let's me story key!

Last weekend  my hubby's company menganjurkan bowling tournament among their staffs (Theta-Edge Berhad). It's was held as Sunway Piramid on 16 May 2010 (sunday). Aku ngan anak-anak follow hubby utk tournament tu... Dah lama we ols tak berbowling.. Hubby performance also biasa-biasa ajer.. yang bestnyer hubby dpt lucky draw... Org2 lain dpt lucky draw coklat or jajan2 but hubby dapat pinggan mangkuk... Hubby cakap it's for Mother's Day Present.. huhuhu... Actually my hubby susah sangat nak dapat Lucky Draw.. Tu yg cam best jer bila dia dpt that Lucky Draw.. Enjoy the pics key!!

Sekitar the tournament..



Ni la hadiah lucky draw tu...

2nd story... Monday haritu he received a call from Petronas Dagangan.. The caller said that he win a competition that he participate before (kalau tak silap aku past 3 monts kot). The price that he won is RM100 cash and 1,000 points of Mesra Point (Grand price kalu x silap aku rm10K kot).. We all so surprise sebab tak pernah menang ape-ape sebelum nie kalu join competition.. The cheque can be collected from 15 June next month...

Letter from Petronas to notify the winner..


Then lastly pasal rumah we ols... We ols ade tanam a few pokok.. One of hubby favourite ialah pokok buluh madu dimana ditanam utk rebungnyer.. Biasanya buluh tu akan mengeluarkan rebung paling banyak pun 2 perdu jer sekali keluar (and this bamboo continuously produce bamboo shoot). But this month, the bamboo produce 5 bamboo shoot sekaligus... Seronoknyer hubby ku!! Pokok mangga kat belakang rumahpun mengeluarkan buah yang banyak setelah 6 tahun kami beli rumah nie.. Last 3 years pokok nie berbuah sulung 3 biji jer.. After that langsung tak berbuah.. but this time sungguh lebatnyer... Sukenyer we ols.. Kalau pokok yg depan rumah tu x hairan sebab memang sentiasa berbuah.. And satu lagi, awal bulan haritu pokok limau yang aku tanam for almost 7 years berbuah sulung... Tapi aku lupa nak snap gambar buah limau tu.. Seronoknya kan!!

Nie la gambar pokok buluh tu & also mangga yang sedang berbuah... Nampak tak banyaknyer bamboo shoot yg keluarkan..


Berblogging from workplace

Dah lama rasanya tak update blog. Sejak masuk kerja balik nie cam tak sempat nak berblogging.. sedangkan banyak benda yang aku nak kongsikan... Iyelah.. balik kerja paling awal kul 6ptg dr opis, sampai rumah dah almost 7. Sampai jer terus buat 'tandem nursing', jimat masa dan simulate bf utk hasil yg memberangsangkan. Lepas solat maghrib dah sibuk di dapur prepare utk dinner. Bukan boleh tak masak.. anak2anak ku akan bising suruh masak nasi... Kalu beli  ready made leceh sikit budak2 nie.. Lagipun aku n hubby bawa bekal utk lunch.. so prepare utk bekal sekaligus.. Dalam kul 9pm baru siap masak.. Barula boleh dinner...  Waktu dinner time kerja.. Kalu time x keje dinner we all at 7pm.. (Naik lagilah berat badan aku skrg nie..). Lepas dinner dah kul10pm.. Nak mandi plak + solat then barulah sempat jenguk anak2.. Kul 11pm dah ngantuk.. huhuhu.. bila masa nak berblogging???

Semalam heavy rain.. Area rumah aku banjir.. we all sampai rumah kul 7.40pm.. Semalam dinner at 10pm.. Anak2 aku dah bising suruh masak nasi.. Kelam-kabut plak kat dapur.. My hubby pergi tengok pokok buluh dia then dengan happynyer dia bagi tau yg ada 5 btg 'rebung' tgh naik... Skrg nie x putus rebung naik.. Suke hubby ku...

Jadinyer mlm tadi aku masak lemak cili api udang bersama rebung ngan goreng ikan jer... Potong kacang panjang ngan carrot utk sayur.. Hanya lauk yang simple tapi anak2ku makan dengan begitu berselara sekali... Seronok tgk anak2 makan...

Ok, nanti aku story lagi.. ade benda nak update... Insya-Allah... I'll find a time for that..

Reporting to Work

Hari ni aku dah masuk kerja balik... Rindu tul la kat kengkawan dan meja aku tu!!. Boss plak cuti hari nie... So hari nie aku check balik kerja2 yg tertangguh dulu.. Review balik sebelum start kerja.. Husna early in the morning aku bagi direct bf before sending to babysitter home.. Hopefully dia tak meragam... Sebab aku x cuba try test before this kan! So tawakkal jer la...

Pagi2 masuk surau simpan beg utk pumping bertembung ngan ida dan sempat chit chat sikit pasal perkembangan terbaru.. huhuhu.. ade berita yg agak menyedihkan aku... Hopefully kawan aku yg seorang tu tabah... Kerja aku hari nie agak lancar.. not much.. Most of it make an appointment...

Petang balik agak lambat sebab hujan lebat.. Sampai rumah almost 7pm.. Nasib baik babysitter aku kata Husna is very ok.. X meragam pun... Alhamdulillah... my good girl... Sabar ye sayang.. mama kerja monday to friday jer... ahaks.. Weekend kite boleh lepak2 lagi...

Husna Dah 2 Bulan!!!

Hari nie Husna dah cukup 2 bulan... Cepat tul waktu berlalu kan! So, Husna dah dapatkan suntikan utk 2 bulan i.e HIB & mama jugak decide nak bagi additional vaccine for Rotavirus... Ist lepas cucuk Husna ok jer.. nangis sikit jer.. mama sempatla bawak kakak2 Husna ronda2 Giant lepas tu sebab Husna tak meragam..

Balik jer rumah, agaknya barulah Husna rasa sakit kot.. Apalagi, Nangis sekuat hati ler... sampai nak habis suara... Asyik nak menyusu badan jer... Nak melekat ngan mama jer... Iyelah.. kalu dekat dengan mama, Husna rasa comfortable dan selamatkan.. So Husna tak nangis ler.. Tapi bila mama gerak jer... Husna start nangis kuat2... So papa dah bagi Husna makan ubat.. Lepas makan ubat baru Husna boleh tidur...

Update on Husna development..

Berat semasa : 5.4Kg (Naik 1.1Kg)
Panjang : 58cm

Mama pun wajiblah timbang berat sekali.. Seperti yang mama duga.. berat mama naik balik... Sebab mama asyik makan jer... makan plak tu x ingat dunia... hehehe.. berat mama dah naik 1Kg.. sekarang berat mama dah 77Kg... Hancus plan nak diet mama sebab sejak breastfeeding nie mama asyik lapar tahap gaban.. :)...

Husna sekarang dah pandai 'bersembang' dan pantang nampak org lalu mesti dia tgk sampai kita hilang.. Pastu pantang org tegur mesti senyum.. Kadang2 masa breastfeeding pun Husna boleh stop sekejap tgk mama dan senyum.. Adus.. anak mama sorang nie... Nie yang buat mama malas nak gi kerja nie.. huhuhu..

Nie gambar terbaru Husna.. Layan...




huhuhu.. dah tak nak dah ambik gambar.. cukupla... hehehe

Epi Besday Hubby!!

Today is my hubby besday... Actually today gak I'm suppose reporting to work after 60 days of Maternity Leave. Tapi aku dengan kemalasannya nak masuk office so aku sambungla cuti aku utk hari nie.. So next monday aku akan masuk kerja semula...

Tahun nie aku tak sempat nak jenguk2 kedai kek for my hubby's besday...And also x sempat nak beli hadiah for him.. Tgk la nanti.. Maybe aku belanja dia makan ker, ape ker... X habis fikir lagi nih... huhuhu

For my hubby, I love you.. semoga abg akan bergembira selalu dan semoga apa yg diimpikan tercapai (kecuali kalu ada impian yg tak bagus.. hehehe). May Allah bless you and our family forever... 

Interesting Blog Award


Thanks Zaidah for this award.. Agak ke'bz'an sikit lately.. Baru sempat ambik award nie... As usual.. kenelah buat keje sikit kan.. check it out..


1. Thank and link the person that give you the award - Thanks Zai... Link as above key!

2. Pass this award to 10/20/30/all bloggers you've recently discover- I will skip this one for this time.. However for all my friends yg sempat, ambikla award nie cause for me all your blogs are interesting...

3. Contact said blogs and let them know they've won this award - I will skip this too.. huhu 

4. State 7 things about yourself
- Mother of 4 lil princess
- Wife to my beloved husband- Farizal Mohamad
- Struggle to make sure that I can further my study by 2011
- Sometimes hot temper
- Suke memasak, membaca & travel
- Cuba spend masa as much as i can with my kids
- Love my family very much.. 


-

Gorgeous Blogger Award

This award received from Zaidah 
Thanks ya Zai..



Kontes Ibu Kaulah Sumber Inspirasiku



Kontes ni dianjurkan oleh Zaidah sempena besday dia and also incoming Mother's Day.. Aku join kontes ni bukan sebab hadiah atau apapun memandangkan ada syarat2 yg tidak mampu aku penuhi.. Aku join kontes ini sekadar ingin meluahkan betapa pentingnya ibu yang menjadi sumber inspirasiku...

Ibu Kaulah Sumber Inspirasiku..

Kelahiran aku kedunia mungkin bukan apa yg kau harapkan.. Tapi aku bersyukur ibu, kerana kuatnya semangatmu mengandungkan aku tanpa seorang lelaki yang bergelar suami disisimu.. Jerih perit yg kau tanggung kerana mengandungkan aku hanya dirimu yang tahu.. Walaupun setelah aku dilahirkan, engkau tidak lagi membesarkan aku tapi aku bersyukur kerana semua pengalaman itu membuatkan aku menjadi seorang insan yang tabah..


Ibu.. walaupun tidak ada satupun gambar kenangan kita berdua, tapi dihatiku telah terukir potretmu.. Doakan aku ibu, semoga aku beroleh segala kasih sayang dan rahmat dariNya dalam meniti kehidupan ku di dunia ini... Sesungguhnya ibu, jasamu mengandungkan ku tidak mampu aku balas dan aku semakin mengerti pengorbanan seorang ibu kerana aku jua bergelar ibu... Ibu, aku sentiasa menyayangi mu walaupun tidak pernah aku ucapkan dengan kata-kata...


Buat ibu yang membesarkanku.. tiada satu katapun yang mampu membalas segala jasa dan pengorbanan mu... Biar jauh mana sekalipun kakiku melangkah.. jasa dan kasih sayangmu terpahat kukuh disanubariku... Terima Kasih Ibu...





Selamat Hari Pekerja

Selamat Hari Pekerja to all my friends... Aku hari nie ada undangan birthday.. Hasrat dihati nak melawat member yg sama2 berpantang terpaksalah ditunda lagi..

Alangkah sedihnya hati aku hari ini.. kenapa & mengapa biarlah hanya aku yg tahu... Sesungguhnya apa yg Allah berikan kepada kita adalah yg terbaik... Never regrets ok! My hubby x berapa sihat hari ni so ingat nak bawak budak2 gi jalan2 elokla aku postpone.. Kesian hubby ku...

My latest photos with kids.. yg 2nd tak dek sebab dia merajuk..  Masih mengekalkan ke'tembam'am aku

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie