-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Progress Husna on Bottle Feeding

Husna still tak nak accept bottle feeding. Risau gak la aku.. So aku dah senaraikan step to introduce dia kepada bottle feeding.. Yang penting dalam freezer memang sentiasa ade stock susu yang mana aku simpan 1aun for each container... Sayang nak simpan large amount in one container.. sebab kalu dia tak nak, kene buang jer susu tu.. What a waste kan...

So below are planned step to be taken in introducing her into bottle feeding.. Hopefully she will ok with the bottle feeding before I come back to work (i.e 7/5/2010).

Step by step introducing Husna to bottle feeding:-
1. Simpan stock susu yg mencukupi - Done
2. Tukar puting susu menggunakan jenama 'Doctor Baby'- Done
3. Ask husband's help to feed her (since kalu aku bagi memang ar dia dia tak nak langsung)- In-Progress
4. Fixed schedule for bottle feeding
~ 1st week (8/4 ~ 14/4)- 1 to 2 times a day for bottle feeding (i.e morning & evening)
~ 2nd week (15/4~21/4)- 3 to 4 times a day for bottle feeding (i.e morning, afternoon, evening & night)
~ 3rd & 4th week (22/4 ~2/5)- Increase amount of milk for bottle feeding (as she wish)
~ Last week (3/5 to 6/5)- Leave her with babysitter for whole day to ensure she can adopt to her new environment.

Note: Maybe I'll change the nipple type to slow flow nipple if she still don't want to consume milk via bottle...

Sedikit update on Husna progress.. skrg nie dia cukup pandai merajuk bila aku bagi susu melalui bottle.. She will cry non-stop (sampai teresak-esak la..) but when I'm offering direct breastfeeding, she will stop crying immediately.. (pandai betul anak mama nie.. memilih betul..). Dia dah banyak berjaga sikit, so malam agak kurangla waktu dia berjaga.. Tapi tak ler consistent sgt.. Kalau dia nak berjaga malam, kadang-kadang sampai pukul 5 pagi pun x tido lagi..

Dah pandai bagi respond bila org panggil nama dia.. Bila aku panggil nama dia, dia akan senyum meleret.. (Sejuk hati mama bila tgk Husna senyum..)

Pantang rasa diapers basah, dia mesti tak selesa.. So memang kene make sure diapers dia not so wet or else dia tak leh duduk diam... Kalau buang air besar, mesti nangis kuat2.. make me kelam kabut la... Sebab suara dia memang kuat betul.. Satu taman boleh dengar.. huhuhu..

Hopefully my lil princess can adopt and accept bottle feeding soon....

4 Nukilan Rasa:

  1. semoga berjaya....masa zai nak training firas pun ambik masa jugak...sebab dia tak nak puting yang putih tu...dia nak puting kuning jenama pegen..

    BalasPadam
  2. Itulah Zai.. Anak saya yg lain2 dulu kalau tukar brand 'Doctor Baby' biasanya diorang ok.. Sebab puting tu design dia like a mother nipple kan.. Insya-Allah.. I believe she can do it... Amin..

    BalasPadam
  3. Akak pun dah rasa masa Sofia. Sampai habis waktu pantang still tak nak guna bottle. Sampai my bbsitter terpaksa guna sudu. Luckily masa jumaat sebelum isnin akak masuk keja baru dia nak. Tukar susu tak mau then tukar kan puting NUK yg pesek tu baru le nak...adusss

    BalasPadam
  4. Itulah kak Ina.. Nie tak dek la tukar susu sebab nak fully breastfeeding.. so far okla sikit kot.. Kalu hubby bagi at least dia minum gak sikit.. kalu saya yg balik.. memang langsung tak nak.. huhuhu

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie