-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Pantang or Diet

Aku selalu dengar org cakap time pantang tak boleh makan benda tu.. tak boleh makan benda nie.. Most of people cakap jgn makan benda bergoreng, x boleh makan sayur, jgn minum air banyak, etc...

Tapi aku secara jujurnya tak ler diet camtu masa dalam pantang.. Aku makan semua jenis makanan yg tidak memudaratkan baby.. Sebab tu berat aku susah sangat nak turun dalam waktu pantang.. Alasan aku, senang jer.. Memandangkan aku berpantang sendiri i.e harapkan suami jer yg jaga, seawal seminggu selepas bersalin aku dah start buat kerja rumah yg ringan.. Makanan pun masak sendiri.. so aku masak utk diri sendiri dan ahli keluarga..

Aku selalu cuba makan benda2 yg aku confident boleh makan dan after that monitor samada ada bg effect negatif kat baby ker tak.. Kalau everythings ok, so aku makan jer la.. Sebabnya during confinement nie kalau boleh biarlah aku sihat.. Tak menyusahkan sape2 kan... Pasal berat badan, slowly aku try reduce but not drastically sampai memudaratkan kesihatan.. Lagi2 bila breastfeed kan.. Kalau aku kurang makan, then the quantity milk yg diproduce pun kurang... So, biarlah susu itu mencukupi utk baby aku.. itu yg penting..

However, aku try jugak la survey diet yg seimbang.. I wish that the weight will be reduce gak la walaupun ambik jangkamasa yang lama.. After deliver hari tu, weight aku 79.5Kg. Memandangkan aku tak reduce pemakanan aku and also drink a lots of water, i don't expect that my weight akan reduce banyak dalam masa sebulan nie.. Since I'll bring husna for her 1 month check-up this thursday, aku akan ambik berat badan jugak ler...

Seandainya tak dek perubahan dalam berat badan aku, i'll try to diet slowly... yang penting so far, my baby sihat... (walaupun aku terpaksa berjaga malam... huhuhu..)

just for my record:
Berat Ideal : 55 Kg
berat sebelum kehamilan : 76Kg (memang dah overweight kan..)
berat diakhir kehamilan : 86.5Kg
Selepas melahirkan : 79.6Kg (Only 7Kg reduce..)

4 Nukilan Rasa:

  1. Wah turun 7 kg tu dah kira baguih. Kena usaha lagi ler nampaknya,,

    BalasPadam
  2. Kak.. turun 7kg tu sebab baby dah kuar.. hahaha.. turun sebenar kite tgk nanti.. ade turun ke tak dek turun..

    BalasPadam
  3. 76-55 = 21 kg..
    Sebulan turun 5kg..4 bulan settle la..

    BalasPadam
  4. Perggghhh... sebulan turun 5kg? huhu.. boleh ker?? tu dah turun drastically tuh.. Cam tak boleh jer... hahaha

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie