-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Kelaparan..

Lately aku asyik lapar jer... Memandangkan duduk berdua aje kat rumah, kerja aku asyik makan jer.. Huhuhu.. rasanya badan aku dah naik sikit kot.. huhuhu... Disebabkan asyik lapar dan juga kerajinan yg agak tinggi hari nie, aku dengan sukarelanya buat apam nasi.. Sebab balance nasi semalam banyak... nak buang sayang... So inilah hasilnyer... dimakan dengan kelapa parut...
 

Resepi Apam Nasi/Beras

Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil yis
3/4 cawan gula pasir
2 cawan gula

Cara-cara:
Nasi diblender dengan air sampai hancur dan masukkan gula
Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis
Masukkan nasi yg diblender dan kacau sehingga sebati
Biarkan sekurang-kurangnya 3 jam dan bolehlah dikukus


Bawah nie lauk utk makan malam.. Ni sebenarnya nak habiskan stok bahan mentah dalam peti ais maka aku pun decide nak buat gulai daging bersama rebung..
Rebung nie actually yang kitorang tanam sendiri kat belakang rumah.. Sekarang banyak betul rebung sebab musim hujan nie.. Sedap betul makan rebung fresh... nyum2..

7 Nukilan Rasa:

  1. Dah lapar Alin, kenelah rajin.. hahaha..

    BalasPadam
  2. woiiii.. jeles nya.. ada tanam rebung kat umah dia.. sedappp.. teringat sayur manis rebung yg mak masak weekend ari tu.. sgt sedap..

    BalasPadam
  3. awainya makan rebung cik mai.....elok2 skit rebung tu sejuk.

    teringin nk mkn sayoq rebung la. ujung bln dpn mak nk mai nk suh dia bok mai rebung la

    BalasPadam
  4. Cik Zura, Rebung nie beli kat budak AP dulu tuh.. Nama apa pun x ingat dah aih.. Puas hati la.. sebab asyik dok naik rebung ja... Lagi2 time musim hujan.. Gena nak buat sayur manis rebung tu? cuba bg resepi.. nak try sat..

    Betul tu cik kirah, lepaih makan rebung retu dok sakit badan habih la... Semlm siap demam.. huhuhu.. kena stop makan dulu la...

    BalasPadam
  5. baru nk tny jgk berani mkn rebung awai2.. kak sy pun dok pantang lg..
    sayoq manis tu simple as ABC.. tp mak buat la yg sedap..

    rebung kena racik halus2.. bkn gubah cam buat gulai.. tp cincang panjang2.. (paham ka?) pastu, rebuih dgn ayaq smpi mendidih, masuk belacan, garam.. rasa la bg sesedap rasa.. tutup api.. ngap laa.. kena pulak ada sambal belacan dgn ikan gelama goreng.. melekat punggung ataih kerusi x leh mangkit.. hihi

    BalasPadam
  6. Cik Zura.. Hehehe.. tak try tak tau.. dah try baru tau.. sampai demam.. hahaha.. Nak try plak la sayoq air nie.. la ni ada 2 btg rebung baru naik.. buleh cuba la nie...

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie