-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Apa kurasa..

Apa ku rasa?? di saat ini?? Huhu... sakit gigi ade, sakit kepala ade.. macam2 sakit la... al-maklumlah, next friday dah masuk keje balik..

Semalam aku dah gi klinik gigi, hasrat dihati nak cabut jer gigi yg sakit nie, tapi doktor kata elokla tampal dulu.. we see how sebab condition gigi tu masih kukuh ditempatnya.. aku agree la.. tapi, unfortunately decision tu tak make me feel better... Next appointment will be on 24/6/2010.. Should I wait till the date or just cabut jer?

Actually gigi ni dah start sakit bila aku pregnantkan Huda (3rd daughter). Sebelum nie aku tak pernah ada masalah sakit gigi.. Bila dah tua nie, pregnant plak tu memang la kurang kalsium which is effect kat gigi aku.. At the time, dah tampal dah gigi tu, so ok la.. Bila aku pregnantkan si Husna ni pulak, gigi yg ditampal tu reput dan semua yg ditampal tu tercabut.. So tinggallah gigi tu tak bertampal..

At the time tak sakit so aku ignore jer la.. sekarang dia dah start sakit.. huhuhu.. Nak kene cabut nie.. huhuhu.. Nak update blog tak dek mood ler...

Tag For Blogger Award Friendship


Copy Award Ini Macam Terima Grammy Award. 
Grammy Award? huh.. excited!! hehehe

Beritahu Siapa Dan Link Pemberi Award Ini.
Award ini diterima dari kawan rakan sekerja ku "Azlin Mohd Atan', her blog byk bagi inspirasi kat aku utk info2 bagi ibu2 yg breastfeed.. and i love to see her babies.. her blog link  http://alinalan.blogspot.com

Apa yang perlu dibuat??

1. Tajuk Post Korang Mesti Ada Lima Perkataan. Ada 10 Soalan, Setiap Satu Dengan Lima Jawapan.
   Huhuhu copy jer tajuk kat blog Alin. Boleh tak??

2. 5 Name That People Call You
  • Adik (panggilan di kalangan ahli keluarga)
  • Mazatul (panggilan oleh kawan-kawan dr zaman persekolahan)
  • Zura (panggilan oleh kawan2 masa bekerja di Penang & banking sector)
  • Mai (Panggilan oleh kawan2 sekerja dia Dealer Proton & Trisystems)
  • Ayang (Panggilan oleh hubby.. hehe)
3. 5 Important Dates In Your Life
  • 1 June 2003 (wedding day)
  • 7 May 1977 (Tarikh lahir my hubby)
  • 18 August 2004 (tarikh lahir Wafa) 
  • 14 & 17 September 2006 & 2008 (tarikh lahir Najwa & Huda)
  • 3 March 2010 (tarikh lahir Husna)
    • I got more than 5 important dates.... hehehe
4. 5 Things You Done Yesterday
  • Buat kuih 'kapal terbang' or 'kuih tiram' (Hubby & kids favourite)
  • Try pump susu while breastfeeding Husna (ala2 double pumping)
  • Bawak 'kancil' ronda-ronda
  • Kemas rumah & aktiviti yg sewaktu dengannya..
  • Layan tv (Especially telenovela 'She Wolf)
5. 5 Ways To Be Happy
  • Solat
  • Positive
  • Sabar ngan karenah anak2
  • Tengok muka anak-anak masa diorang tidur
  • Lepak2 ngan hubby dan anak2 
6. 5 Favourite Movies
  • The Lord Of The Ring
  • Winter Sonata (Korean Movie)
  • Full House (Korean Movie)
  • Harry Potter
  • Prince of Narnia
7. 5 Favourite Hobbies
  • Camping
  • Berkelah di tepi sungai
  • Main Bowling
  • Outdoor activities 
  • Membaca (anything will do)
8. 5 Favourite Places For Vacation
  • Tanah Suci Mekah- Iskandariah especially
  • Seoul Korea
  • Jepun
  • Pulau Sipadan Sabah
  • Belanda
9. 5 Reasons You Answer The Survey
  • Suka-Suka
  • Dah org bagi, so kena ambik, nak ambik kene jawab.. hehe
  • Nak bagi org lain jawab gak
  • Mengeratkan silaturrahim sesama kawan
  • Menambahkan bilangan kawan...
10. 5 Persons To Tag
  • Kak Azie di http://azieazah-aa.blogspot.com
  • Zai di http://spiderlily-zaidah.blogspot.com
  • Cik Kirah di http://cheyahcomel.blogspot.com
  • Cik Zura di http://www.shaqura.com
  • Ain di http://ainielie.blogspot.com

    Kurang pengeluaran Susu

    Sejak baik demam susu yg dapat aku pump pun dah tak berapa nak banyak... Sebelum nie sekali pump boleh gak la dpt paling kurang 4oz. Tapi skrg nak dpt 2oz pun susah.. so, selalu bagi Husna direct BF sebab tak sempat nak simpan stok.. Risau gak la aku...

    Teringat plak entry pasal menambahkan pengeluaran susu dalam Blog Alin. Malas nak surf yg lain, so aku ambik sebagai reference.. Skrg aku kene lebih kerap pump susu cam dulu2 supaya bertambah pengeluarannya... Hopefully it's will back to normal since Husna punya demand tinggi..

    Aduh anak mama, bersabar ye.. Insya-Allah.. semuanya akan kembali normal soon.. or maybe cause aku agak tension skrg? Maybe...

    Majlis Cukur Jambul?

    Sekadar berkongsi ilmu.. dipetik dari soal jawab agama (details)

    Mencukur rambut bayi adalah sesuatu yang disunatkan oleh Islam. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Setiap bayi tergadai dengan akikahnya, disembelih untuknya pada hari ketujuh, dicukur rambutnya dan diberi nama.” [Shahih Sunan Abu Daud, no: 2838] Tujuan mencukur rambut adalah untuk membersihkan selaput kepalanya dan agar rambut yang baru lagi sihat dapat tumbuh. Oleh kerana itulah dalam riwayat yang lain, mencukur rambut juga disebut sebagai “bersihkan kotoran”, yakni hadis: “Bersama seorang anak satu akikah, maka tumpahkan untuknya darah (yakni sembelihan akikah) dan bersihkan kotorannya (yakni mencukur rambut).” [Shahih al-Bukhari, no: 5472, Fath al-Bari, jld. 27, ms. 24]
     
    Mencukur rambut disunatkan ke atas bayi lelaki dan perempuan, dan sunat dilakukan pada hari ketujuh selepas kelahirannya. Malang sekali, ramai ibubapa masa kini yang menyayangi bayi mereka dengan cara yang salah, mereka menyayangi rambut bayi mereka sehingga membelakangkan anugerah pahala dan rahmat daripada Allah s.w.t.. Justeru mereka menggantikan suruhan mencukur rambut bayi yang sunat hukumnya kepada majlis cukur jambul.
     
    Mencukur jambul bayi hukumnya makruh, kerana ia sejenis “qaza” yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w. [Shahih al-Bukhari, no: 5920] “Qaza” ialah mencukur sebahagian rambut di mana-mana bahagian kepala sementara di bahagian lain rambut dibiarkan [Fath al-Bari, jld. 28, ms. 832]. “Qaza” dilarang kerana ia mencacatkan  kepala seseorang – termasuk kepala bayi – dan ia menyerupai fesyen sebahagian orang bukan Islam. Sekalipun hukumnya makruh, mana-mana ibubapa yang beriman kepada Allah lagi mengharapkan keredhaan-Nya akan berusaha menjauhi sesuatu yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w.. Selain itu ada juga ibubapa yang sekadar menggunting beberapa helai rambut bayi. Praktik ini tidak memiliki apa-apa manfaat sama ada dari sudut agama mahu pun selainnya.
     
    Adapun melaksanakan majlis sempena cukur jambul, maka yang sepatutnya dilaksanakan ialah majlis akikah. Majlis akikah membuktikan kesyukuran kepada Allah atas bayi yang dianugerahkan-Nya, pengumuman kepada jiran-jiran akan kelahiran anak yang baru dan persediaan awal bahawa bayi itu akan dididik menjadi hamba yang berkorban untuk kebaikan agama dan umat. Majlis akikah dengan sendirinya adalah satu bentuk ibadah, maka ia tidak perlu diubah-suai dengan ibadah-ibadah lain seperti membaca surah Yasin, zikir-zikir, doa selamat dan sebagainya. Walaubagaimanapun majlis akikah hukumnya sunat, maka mana-mana ibubapa yang tidak mampu tidak dituntut melaksanakannya.

    Tauhu Bakar

    Semalam aku demam.. Agaknya akibat makan rebung hari tu kot... Huhuhu.. Sebelum demam tu kuat sempat gak la aku buat tauhu bakar untuk makan petang and muffin untuk budak-budak tu...

    Ni la rupa Tauhu bakar itu.. yg nampak sume sayur2 jer kan.. hehehe..
    Resepi Tauhu Bakar

    Tauhu dibakar sesuka hati
    Taugeh dicelur
    Ubi Sengkuang dihiris memanjang & halus
    Timun dihiris memanjang & halus

    Semua bahan2 tu dipotong dan disiram kuahnya..

    Cara membuat kuah Tauhu bakar
    Cili boh atau cili giling (aku lebih suke guna cili kering diblender)
    Gula pasir / Gula perang (aku lebig suke guna gula melaka)
    Bawang putih diketuk
    Bijan digoreng tanpa minyak

    Cara-cara
    Semua bahan2 dimasak sehingga pekat (kecuali bijan)
    Bila dah pekat masukkan bijan & ready to serve..


    Ini pulak rupe muffin yg aku buat tu.. Disebabkan mangkuk muffin tak dek.. so aku guna kertas utk buat kuih tu jer.. so muffin dia x merekah ler.. Janji budak2 tu suke...


    Muffin ni actually muffin vanilla yg memang simple nak buat.. yg coklat tu aku alter sikit jadikan choc chip muffin.. Bahan2 dia same jer cuma utk choc chip tu aku masukkan serbuk koko and choc chip jer...


    Resepi Muffin Vanilla

    Bahan-bahan


    8 tbsp mentega, dicairkan
    4 cawan tepung
    2 cawan gula
    2 cawan susu segar
    4 tbsp baking powder
    1 tsp garam
    2 biji telur
    1 tbsp esen vanilla

    Cara-Cara
    Gaulkan kesemua bahan hingga sebati
    Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin
    Bakar selama 20minit/180C.

    Husna Update

    Hari nie dah 44 hari Husna with me in this world..  Just a little update on her development

    First Week
    Most of the times she sleep.. Banyak buang air besar (almost 8-10 times per day)
    Tak banyak karenah..

    Second Week
    Siang tidur malam berjaga.. dia akan start berjaga dari pukul 12mlm and sometimes sampai kul 5 pagi..  Luckily she's not crying tapi selalu regangkan badan dan kerap menyusu di waktu malam.. Jadinya mamapun tak leh tidurla..
    Dah start bagi respon bila dipanggil nama dan makin kerap berbalas senyuman (tenangnya tengak baby mama tersenyum)
    Dah kurang buang air besar (around 5 to 6 times per day)

    Third Week
    Dah pandai demand only direct breastfeeding.. Dah pandai refuse to drink from bottle (padahal dr mula lahir memang dah start introduce bottle feeding)
    Still berjaga malam dan kekerapan buang air besar masih sama..
    Dah bagi respond bila nampak kelibat org lalu..

    Forth Week
    Langsung tak nak bottle feeding.. huhuhu
    Dah kurang berjaga malam.. Waktu tidur dah agak stabil.. Tapi once a while masih berjaga cuma tak selama dulu...
    Dah pandai senyum everytime nampak org dekat dia...

    Now
    Alhamdulillah... dia dah minum susu dalam botol..
    Mama dah simpan stok susu & dia boleh habiskan kira2 100ml sekali minum.. Susu mama Alhamdulillah... Kerap pump utk memperbanyakkan lagi susu..
    Waktu tidur dah makin stabil.. siang banyak berjaga dan malam paling lambat pukul 2 dah tidur sampai pagi..
    Semalaman akan menyusu at least twice...

    Subhanallah...

    Subhanallah.... Just for sharing bagaimana fetus sujud didalam rahim ibu bila didengarkan kalimah suci..

    klik sini

    Renung-renungkan...

    Kelaparan..

    Lately aku asyik lapar jer... Memandangkan duduk berdua aje kat rumah, kerja aku asyik makan jer.. Huhuhu.. rasanya badan aku dah naik sikit kot.. huhuhu... Disebabkan asyik lapar dan juga kerajinan yg agak tinggi hari nie, aku dengan sukarelanya buat apam nasi.. Sebab balance nasi semalam banyak... nak buang sayang... So inilah hasilnyer... dimakan dengan kelapa parut...
     

    Resepi Apam Nasi/Beras

    Bahan-bahan:
    2 cawan nasi
    2 cawan tepung gandum
    2 cawan tepung beras
    1 sudu kecil yis
    3/4 cawan gula pasir
    2 cawan gula

    Cara-cara:
    Nasi diblender dengan air sampai hancur dan masukkan gula
    Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis
    Masukkan nasi yg diblender dan kacau sehingga sebati
    Biarkan sekurang-kurangnya 3 jam dan bolehlah dikukus


    Bawah nie lauk utk makan malam.. Ni sebenarnya nak habiskan stok bahan mentah dalam peti ais maka aku pun decide nak buat gulai daging bersama rebung..
    Rebung nie actually yang kitorang tanam sendiri kat belakang rumah.. Sekarang banyak betul rebung sebab musim hujan nie.. Sedap betul makan rebung fresh... nyum2..

    Planning for Wafa's School

    Aku dan hubby memang plan nak masukkan Wafa ke Sekolah Agama Integrasi Section 19. Bagi aku sekolah kat situ senang sikit sebab dia integrated between sekolah rendah biasa ngan sekolah agama.. So silibus dia follow kementerian pendidikan and also JAIS. Maybe for some parent cam kesian kat budak tu sebab akan stay kat sekolah sampai petang. But for me it's ok daripada petang2 dia dok kat rumah babysitter & dunno what she's doing... Lagi satu kalau dia dapat masuk sekolah tu, then kami tak perlu hantar dia utk sekolah agama on the evening...

    The school open for registration this whole month. Hubby dah ambik borang and also register to her to sit for the qualifying test. Her test shall be on 31st May 2010 (Saturday). Test akan meliputi matapelajaran BM, English, Math, Science, B. Arab. I hope she can do her best during the test. We are really hope that she are qualified to enter the school. Doakan anakku itu jua key!

    Tak dek keje...

    Main2 kat fake magazine.. huhuhu






    Tip penjagaan Badan Selepas Bersalin

    I got this from my e-mail recently... Just for sharing..
    Frankly speaking, aku bukanlah seorang yg sgt berdisiplin semasa berpantang.. huhuhu


    ******************************************************************

    7 Tips Penjagaan Badan selepas bersalin agar anda kelihatan
    ramping dan sihat.

    ******************************************************************

    1.Bertungku
    Jangan sekali-kali kita ambil mudah dengan amalan ini. Bertungku
    mengecutkan batu merian supaya lemak yang berkumpul di bahagian
    perut dapat dipecahkan .

    Bertungku juga memecahkan darah yang membeku di dalam perut.Di
    dalam islam sendiri pun amalan ini amat di galakkan kerana ia menjauhkan
    perasaan murung atau tekanan jiwa.

    Cara bertungku amat mudah. Batu sungai di panaskan dalam 15 minit.
    Selepas itu ambil batu sungai tersebut dan letakkan ia di atas
    lapisan daun mengkudu( keliling batu di tutupi daun).Balut batu
    yang berlapik daun mengkudu tadi dengan lapisan kain.

    Tuam di sekeliling peranakan, pinggul, buah dada dan seluruh
    badan. Badan akan terasa hangat dan segar.


    2.Berurut
    Berurut melancarkan darah dan melegakan sendi-sendi yang sakit
    semasa melahirkan bayi. Semasa proses kelahiran, kita terpaksa
    meneran supaya bayi mudah keluar.

    Meneran memerlukan kita untuk menolak bayi keluar dan semasa itu
    kita menggunakan seluruh tenaga yang kita ada. Oleh itu selepas
    bersalin badan akan terasa begitu lemah dan perlu di pulihkan
    semula.

    Semasa berurut badan akan terasa hangat dan bertenaga semula.
    Pakailah stokin dan baju panas kerana badan cepat berasa sejuk
    dan kelihatan sembap dan bengkak terutama sekali di bahagian
    kaki.

    3.Berbengkung atau berbarut
    Berbengkung bertujuan untuk memejalkan semula otot-otot badan,
    perut dan pinggul. Ia juga mengempiskan semula perut yang
    menggeleber dan mengetatkan peranakan agar tidak jatuh.

    Anda perlu berbarut untuk mendapatkan kembali tubuh yang lansing
    kerana fizikal badan berubah semasa mengandung . Otot menjadi
    kendur dan perlu di tegangkan semula agar tubuh menjadi kemas
    dan lansing semula.

    Berbarutlah selepas mandi pagi dan setelah di urut. Ulangi semula
    pada sebelah petang selepas mandi hinggalah pagi keesokkannya.


    4 Berpilis
    Oleh kerana badan kita banyak kehilangan darah, kita mudah terasa
    pening dan mudah terkena penyakit meroyan.

    Anda boleh buat sendiri bahan berpilis .Caranya, ambil kayu manis
    dan tumbuk sehingga halus. Campurkan dengan sedikit air dan di sapu
    di dahi.Mudah bukan?

    Kayu manis tadi boleh anda sediakan sebelum anda bersalin
    kerana anda tak boleh menumbuk atau menggunakan lesung batu semasa
    di dalam pantang.Di khuatiri peranakan boleh turun kerana
    menggunakan tenaga dan hentakan lesung / gegaran pada badan.

    5.Mandi air rebusan daun.
    Air rebusan daun mengembalikan semula kesegaran urat saraf.Anda
    boleh gunakan daun herba seperi sintok, daun mengkudu, serai wangi
    dan daun pandan.

    Anda juga boleh gunakan pek uncang cucian untuk membasuh luka
    di faraj untuk di buat air mandian jika sukar untuk mendapatkan
    daun - daun tersebut.

    6.Minum ubat periuk
    Ubat periuk atau pun air akar kayu amat baik untuk kesihatan.
    Ia melancarkan perjalanan darah, menambah tenaga dan menambah
    khasiat pemakanan .

    Ubat periuk juga menyenangkan pembuangan air besar dan mengeluarkan
    angin di dalam badan.Ia juga menambah seri muka agar muka tidak
    kelihatan pucat.Sekarang telah ada ubat periuk dalam bentuk uncang
    dan anda hanya perlu masak air panas dan tuangkan ke dalam uncang
    seperti minum air teh.

    7.Tidur dan rehat secukupnya.
    Untuk mengelakkan rasa pening anda perlu dapat rehat yang
    secukupnyalah.
    Bila bayi anda tidur anda ambillah kesempatan itu untuk berehat
    atau melelapkan mata.

    Ini kerana kadangkala tidur anda terganggu di waktu malam kerana
    bayi yang menyusu atau bayi anda meragam.Sebolehnya dapatkanlah seorang
    pembantu atau minta pasangan anda untuk membantu anda dalam tempoh
    minggu pertama.

    Jika anda mahu lakukan sesuatu kerana rimas rumah anda bersepah,
    biarkan saja kerana rehat anda adalah lebih penting.

    Tidur dan rehat yang cukup dapat mengurangkan tekanan perasaan dan
    rasa terbeban dengan tanggung jawab yang semakin bertambah.

    Old Photos

    Hari tu masa dok kemas rumah terjumpa balik CD yg simpan gambar wafa masa kecik. Actually gambar2 lama sume dah tak dek sebab haritu laptop kene fromat then all photos kept inside tak dapat diselamatkan.. Best gak jumpa gambar lama2 nie... Just sebagai kenangan...


    Ni masa we all bercuti ke Sarawak...







    Nie masa bawak Wafa jalan-jalan ke Aquaria KLCC









    Nie kat Pantai Sepat, kat kg aku di Kuantan...

    Manage to capture this rainbow.. nice kan! Actually this rainbow at the time boleh nampak 1/2 round.. dr timur ke barat... Amazing..





    Aktiviti bermain air... Masa nie Wafa sangat takutkan ombak... hehehe







    Ni gambar Wafa masa kecik2.. Gambar masa baby dah x dek langsung.. huhuhu









    Dan... gambar ngan family ku....

    Doa untuk BF mum (Taken from Alin's blog)

    Taken this doa from Alin's blog... Insya-Allah akan aku amalkan supaya banyak susu badan dan mencukupi utk anakku.. Insya-Allah...

    "Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."

    Inilah anak-anak yang telah dikurniakan untuk kami sekeluarga.. Semoga mereka menjadi anak yang solehah dan berbakti kepada kedua ibu dan bapanya...



    Keluargaku..

    Sesungguhnya bergelar seorang ibu banyak mengajar aku tentang kehidupan.. Betapa bahagianya kerana berpeluang menjadi seorang ibu, betapa tenangnya hati bila melihat anak-anakku yang sedang membesar bergembira...

    Sesungguhnya.. Alangkah bertuahnya aku kerana dengan kelahiran mereka aku lebih memahami tanggungjawab, kerisauan, impian seorang ibu tehadap seorang anak dan kerana itu juga, aku lebih menghargai ibuku... Terima Kasih Emak kerana melahirkan aku ke dunia ini..

    Terima Kasih Mak kerana melahirkan aku...



    Terima Kasih Mak kerana membesarkan aku...



    Terima Kasih Mak kerana menerima aku sebagai sebahagian dari ahli keluarga...




    Keluargaku yang tersayang...






    Impianku..

    Hajat dihatiku nak sambung pelajaran tahun depan.. Tapi aku masih mencari-cari IPTA yang menawarkan kursus ijazah dalam bidang pengurusan perniagaan secara part-time. Hajat hati nak cuba UiTM sebab dekat sikit dengan rumah.. Biarlah org kata dah tua, anak dah berderet still nak belajar, bagi aku belajar adalah process seumur hidup..
    Lagipun aku bertuah kerana suamiku cukup memahami kehendakku ini dan sentiasa memberikan sokongan untuk aku melanjutkan pelajaranku..


    Dulu masa aku ambik diploma juga suami yang sanggup berkorban menjaga anak aku dan masihku ingat ketika di akhir pengajian aku tengah sarat mengandungkan anak kedua.. Demi merealisasikan impian aku, aku sanggup mengharungi semua cabaran yang mendatang.. Sehinggakan ketika didalam pantang, aku menyiapkan tugasan terakhir demi menggenggam segulung diploma.. Alhamdulillah.. Kini semuanya menjadi kenangan yang terindah dalam hidupku...

    Bersama teman sekuliah


    Suami yang tak pernah jemu memberikan sokongan.. Terima Kasih Abang...

    Sejak kebelakangan ini boleh dikatakan aku banyak berfikir tentang masa depan.. Entah kenapa, lately dah banyak sangat tanda2 akhir zaman.. Demi Allah, sesungguhnya aku termasuk dalam golongan yang takut untuk menghadapi kedatangan tanda2 akhir kiamat.. Dengan amalan aku yang tersangatlah sedikit ini, mampukah aku menghadapi semua itu..

    Paling penting, aku selalu membayangkan kehidupan anak-anak aku in future... Kesian anak-anak ku.. Semoga Allah memberikan yang terbaik untuk mereka.. Semoga mereka tergolong dalam golongan yang terpilih..

    Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”.

    Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka".
    .

    Ya Allah.. Ampunilah kami dan perkukuhkanlah akidah kami, bimbinglah kami dan tetapkanlah hati keatas agamaMu.. Amin

    Bottle Feeding-Update

    Previous Plan in introducing Husna to bottle feeding..

    Step by step introducing Husna to bottle feeding:-
    1. Simpan stock susu yg mencukupi - Done
    2. Tukar puting susu menggunakan jenama 'Doctor Baby'- Done
    3. Ask husband's help to feed her (since kalu aku bagi memang ar dia dia tak nak langsung)- In-Progress
    4. Fixed schedule for bottle feeding
    ~ 1st week (8/4 ~ 14/4)- 1 to 2 times a day for bottle feeding (i.e morning & evening)
    ~ 2nd week (15/4~21/4)- 3 to 4 times a day for bottle feeding (i.e morning, afternoon, evening & night)
    ~ 3rd & 4th week (22/4 ~2/5)- Increase amount of milk for bottle feeding (as she wish)
    ~ Last week (3/5 to 6/5)- Leave her with babysitter for whole day to ensure she can adopt to her new environment.

    Note: Maybe I'll change the nipple type to slow flow nipple if she still don't want to consume milk
    via bottle...


    Update:
    This week setelah bersusah payah, Husna minum gak la susu dari bottle.. Tapi sekali minum x sampaipun 1 aun.. Tu pun dia minum sikit then tolak.. pastu nangis kuat2.. huhuhu susah betul hati mama... Tapi aku selalu offerkan bottle kat dia ler.. At least, skrg dia dah nak bukak mulut gak la bila aku offer bottle.. Kalau tak sebelum nie memang dia x bukak mulut pun...

    Terpaksala aku buat 'kering hati' sikit.. biar dia nangis sikit.. Tapi bila dia tak nak bottle feeding, dia sanggup nangis sampai tido.. X minum susu pun tak pe la.. huhuhu.. X sampai hati plak mama kan...

    Nest week aku dah habis pantang.. kalau dia still tak nak minum dalam bottle, next week aku kene cari slow flow nipple la.. Maybe pigeon brand ker... Huhuhu...

    BTW.. hari nie kawan aku akan melahirkan baby.. Since yesterday she has been admitted to DEMC for induce tapi sampai skrg still x dek progress yg memberangsangkan.. Latest update she maybe have to deliver via ceaser method.. Aku doakan dia dan baby selamat... Amin..

    Petua Menguruskan Badan & Kekal Langsing

    Info di ambil dari http://www.rahsiaperkahwinan.com

    1. JANGAN BERLAPAR
    Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

    2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
    Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

    3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
    Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

    4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
    Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

    5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
    Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

    6. AMBIL SARAPAN PAGI
    Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
    dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

    7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
    Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

    8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
    Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

    9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

    10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

    11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

    12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

    13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

    14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet

    15. Ambil makanan yang berempah
    Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

    16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan
    Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

    17. Simpan Satu Diari
    Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada
    keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda
    dan rajin-rajinlah membuat catatan.

    18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus
    Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

    19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

    20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
    sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

    21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

    22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan
    segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

    23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

    24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

    25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
    i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
    ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
    iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
    iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
    v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

    PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING

    Berat yang Berlebihan

    Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

    26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.
    Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

    27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

    28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

    29. Nak Turunkan Berat Badan
    Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

    30. Badan Langsing Selepas Bersalin
    Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ), 10 biji lada hitam, 30 ekor ikan bilis.
    Tumbuk kesemua sehingga lumat. Perahkan air Limau Nipis. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.

    31. Mengurangkan buncit
    Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.

    32. Mengempiskan Perut
    Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba

    33. Kempiskan Perut Anda
    Nak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

    Cabaran Mendidik Anak-anak

    Zaman sekarang kebanyakan ibu bapa kedua-duanya bekerja.. Terutamanya bila kita duduk di bandar yang menuntut kebanyakan ibu bapa terpaksa keluar bekerja utk menampung perbelanjaan harian.. Sehingga adakalanya tanpa kita sedari ada yang terabai.. Dalam dunia sekarang, tidak dinafikan wang ringgit memainkan peranan besar dalam mencipta bahagia.. Walapun memang kita selalu dengar wang bukan segalanya tapi ramai jugak yang bercerai kerana masalah kewangan...

    Aku termasuk dalam golongan yang bekerja utk membantu suami dlm melengkapi kehidupan kami.. Dalam kesibukan tugasan harian, anak2 juga memerlukan perhatian dari kami sebagai ibu bapa... Adakalanya aku kesal kerana amat kurang memberikan perhatian kepada anak2 yg semakin membesar.. Lately, aku cuba meluangkan masa yg berkualiti dengan mereka... Semoga Allah sentiasa memberikan aku jalan utk memberikan yang terbaik utk anak2 ku.. Aku tak mahu mereka membesar dalam situasi yg boleh membuatkan mereka tertekan..

    Aku adalah insan biasa yang adakalanya bila terasa letih, cepat naik darah.. Selalu jugak anak2ku dimarahi bila mereka membuat bising ketika bermain atau bergaduh.. Jarang sekali aku cuba menyelami hati mereka.. Aduh.. kesiannya anak2ku..

    Aku ada terbaca artikel dr 'Islamic NLP for Parenting' yang mana bicaranya membuatkan aku berfikir...

    Quote from 'Islamic NLP for Parenting '

    Saudara,
    Mari kita mengingati semula ketika anak-anak kita masih kecil. Ketika bayi mereka dibelai cukup manja. Kita mengalirkan kasih sayang dan cinta kita kepada mereka tanpa perlu berkata-kata. Hanya pelukan yang erat serta senyuman kasih mampu membuatkan bayi kita menjadi tenang. Anak-anak kita berasa sangat disayangi dan dikasihi.

    Apabila anak-anak kita mula meningkat umur, sudah tahu berjalan dan bermain itu ini, kita tidak lagi menggunakan pelukan erat kepada mereka. Kita tidak menyampaikan mesej kasih sayang kita kepada mereka dengan belaian penuh kasih sayang.

    Di ketika ini kita mula menggunakan verbal iaitu larangan-larangan menggunakan suara. “Jangan buat itu”, “Jangan usik itu” dan pelbagai lagi kita gunakan. Alasan kita adalah untuk mendidik kerana kita sayang kepada anak-anak. Namun sebenarnya penerimaan kanak-kanak tadi berbeza.

    Dikala kecil mereka dibelai tetapi mengapa kini mereka dimarahi atau dilarang dengan suara yang tinggi. Jiwa mereka terganggu.

    Saudara,
    Anak-anak kecil ini hanya menjadikan ibu bapa tempat bergantung. Walaupun di hantar ke nursery atau dijaga oleh pembantu rumah, namun mereka tetap inginkan ibu bapa untuk menagih kasih. Dunia kanak-kanak adalah dunia yang tidak mampu berdikari.

    Bayangkan ketika mereka memerlukan ibu bapa sebagai orang yang terbaik mendidik mereka, kita hanya menggunakan banyak kata-kata larangan berbanding belaian. Kita jarang lagi menyalurkan kasih sayang dengan pelukan. Kita berasa mereka faham sendiri bahawa kita sayang mereka.

    Apabila anak-anak mula bersekolah, kawan-kawan merupakan orang yang terdekat dengan mereka. Lama kelamaan mereka akan berasa kawan-kawan lebih memahami mereka berbanding ibu bapa. Pergantungan kepada ibu bapa perlahan-lahan mula jauh dari segi pembangunan sahsiah dan sosial mereka. Hanya dari segi ekonomi atau perbelanjaan sahaja mereka bergantung penuh kepada ibu bapa.

    Nah! Di saat ini, jika kita tidak mendidik mereka dari awal lagi dengan belaian kasih sayang, akhirnya mereka lebih senang bersama kawan-kawan mereka berbanding kita. Anak-anak sudah mula mencari kebahagiaan bersama kawan-kawan mereka. Mereka lebih yakin dan percaya kawan-kawan berbanding ibu bapa.

    Ibu bapa pula hari ke hari memarahi anak-anak ini kerana degil dan nakal. Tidak mahu mendengar kata dan sebagainya. Ini membuatkan mereka terus menjauhi ibu bapa. Belaian yang diharapkan seolah-olah tidak mungkin akan dapat diterima lagi.

    Walaupun ibu bapa mengambil berat tentang pelajaran anak-anak ini namun dari segi jiwa, kita sebenarnya menghadapi masalah. Jika ada anak-anak yang mendengar kata ibu bapa, ia hanya kerana rasa hormat kepada ibu bapa sahaja. Rasa kasih dan sayang sudah mula berkurangan.

    Apakah yang akan berlaku jika anak-anak ini sudah meningkat remaja? Saudara boleh fikirkan berdasarkan remaja-remaja yang ada sekarang ini.


    "Ya Allah.. Ku memohon padaMu, berikan aku kekuatan dalam mendidik anak-anakku, Berikan aku kesabaran dan jadikan aku seorang ibu yang mampu menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepadaku dengan sebaiknya..

    Ya Allah, Tuhan yang Maha Mengasihani. Kami memohon kepadaMu ya Allah agar Engkau alirkanlah sentiasa kasih sayang kami kepada anak-anak kami dan kuatkanlah jiwa mereka dengan kasih sayang kami ini ya Allah.

    Ya Allah, ajarilah kami bagaimana cara yang terbaik untuk mendidik anak-anak kami ya Allah. Ya Allah berikanlah rasa cinta kepadaMu dalam jiwa kami dan anak-anak kami ya Allah. Terima kasih Allah, terima kasih. Amin”

    Progress Husna on Bottle Feeding

    Husna still tak nak accept bottle feeding. Risau gak la aku.. So aku dah senaraikan step to introduce dia kepada bottle feeding.. Yang penting dalam freezer memang sentiasa ade stock susu yang mana aku simpan 1aun for each container... Sayang nak simpan large amount in one container.. sebab kalu dia tak nak, kene buang jer susu tu.. What a waste kan...

    So below are planned step to be taken in introducing her into bottle feeding.. Hopefully she will ok with the bottle feeding before I come back to work (i.e 7/5/2010).

    Step by step introducing Husna to bottle feeding:-
    1. Simpan stock susu yg mencukupi - Done
    2. Tukar puting susu menggunakan jenama 'Doctor Baby'- Done
    3. Ask husband's help to feed her (since kalu aku bagi memang ar dia dia tak nak langsung)- In-Progress
    4. Fixed schedule for bottle feeding
    ~ 1st week (8/4 ~ 14/4)- 1 to 2 times a day for bottle feeding (i.e morning & evening)
    ~ 2nd week (15/4~21/4)- 3 to 4 times a day for bottle feeding (i.e morning, afternoon, evening & night)
    ~ 3rd & 4th week (22/4 ~2/5)- Increase amount of milk for bottle feeding (as she wish)
    ~ Last week (3/5 to 6/5)- Leave her with babysitter for whole day to ensure she can adopt to her new environment.

    Note: Maybe I'll change the nipple type to slow flow nipple if she still don't want to consume milk via bottle...

    Sedikit update on Husna progress.. skrg nie dia cukup pandai merajuk bila aku bagi susu melalui bottle.. She will cry non-stop (sampai teresak-esak la..) but when I'm offering direct breastfeeding, she will stop crying immediately.. (pandai betul anak mama nie.. memilih betul..). Dia dah banyak berjaga sikit, so malam agak kurangla waktu dia berjaga.. Tapi tak ler consistent sgt.. Kalau dia nak berjaga malam, kadang-kadang sampai pukul 5 pagi pun x tido lagi..

    Dah pandai bagi respond bila org panggil nama dia.. Bila aku panggil nama dia, dia akan senyum meleret.. (Sejuk hati mama bila tgk Husna senyum..)

    Pantang rasa diapers basah, dia mesti tak selesa.. So memang kene make sure diapers dia not so wet or else dia tak leh duduk diam... Kalau buang air besar, mesti nangis kuat2.. make me kelam kabut la... Sebab suara dia memang kuat betul.. Satu taman boleh dengar.. huhuhu..

    Hopefully my lil princess can adopt and accept bottle feeding soon....

    New Layout

    Tgh boring2 sempat ler godek2 layout aku nie.. Nampak crowded sgt plak.. tapi tak per la... nanti bila dah boring aku edit balik.. kan!kan!

    Bottle Feeding

    Currently slowly I'm introducing Husna to bottle feeding.. Dulu dia nak jugakla minum susu menggunakan bottle.. but now dia memang reject terus.. huhuhu... Risau gak la aku sebab sebulan lagi aku dah akan back to work. If she keeps on rejecting, then it's will be difficult untuk aku kembali bekerja... I've change the nipple to 'doctor baby brand', still she don't want. Pelik jugak aku sebab susukan dari sumber yg sama (since she's breastfeed)..

    I check out from internet and found this article.. Maybe this will help me..

    Sumber dari: breastfeeding basic

    Many babies switch forth effortlessly between breast and bottle from day one. Others become “nipple confused” if artificial nipples are introduced during the early days of nursing.

    The mechanics of breast and bottle-feeding are quite different. When a baby nurses, his tongue and jaws must work together rhythmically, cupping his tongue under the areola, and pressing it up against his palate. This flattens and elongates the tissue around the nipple. He then drops the back of his tongue to form a groove for the milk to flow from the nipple to his throat. He swallows, then takes a breath. His lips are flanged out tightly around the breast to form a tight seal.

    When a baby drinks from a bottle, the milk gushes out (you’ll notice that the milk drips out if you hold a bottle upside down). In order to keep from choking, he lifts his tongue uses it to block the flow of milk. He purses his lips around the hard rubber nipple, and he doesn’t have to use his jaws at all. There is a constant flow of milk that he doesn’t have to work for, unlike during breastfeeding, where the milk ‘lets down’ initially, then slows to a trickle, and the process repeats as the baby sucks harder and longer. This occurs several times during a feeding, and is one of the reasons breastfed babies are less likely to become obese than bottle-fed babies: they regulate their own intake by how long and vigorously they suck. Bottle-fed infants will often finish a bottle not because they are hungry, but because they love to suck, and the milk flows so easily.

    The risk of nipple confusion , whether by introducing a bottle or pacifier, is greatest during the early days of nursing. The longer you wait to introduce artificial nipples, the less risk there is of confusing your baby. Breastfeeding is a learned behavior, in most cases, although there are some babies who seem to be born knowing exactly what to do. Although sucking is a newborn reflex, the mechanics of effective latching on aren’t. It usually takes a couple of weeks, and sometimes longer, for mothers and babies to get really good at nursing. By that time, any problems you had in the beginning, such as engorgement or nipple soreness, should be pretty much resolved, and your baby’s pattern of weight gain should be established.

    If nursing is going along smoothly, there should be no reason to use artificial nipples in the first few weeks of breastfeeding. Nursing frequently and using the breast as a pacifier are what builds a good milk supply and helps you and your baby develop a special closeness during the period immediately after your baby’s birth. Use the fact that you are exclusively nursing during the first few weeks to get more rest. Let friends and family wait on you, do your laundry, cook for you, etc. You have a perfect excuse. Yes, if you gave the baby bottles, someone else could take over a feeding while you slept, but missing that feeding during the early weeks while you are establishing your supply for your baby who is growing so quickly during that time may decrease your milk production Once your supply is well established, skipping occasional feedings won’t be a big deal. Your time of baby’s total dependence on you will last for a very short time, although it can seem like forever when you are overwhelmed with the twenty-four/seven responsibility for this little person at a time when you are physically exhausted, emotionally drained, and sleep deprived. Nobody ever said it would be easy, and if they did, they were either lying, or they never nursed a baby.

    Use of pacifier in the early weeks can also cause problems. If you want your baby to take a pacifier, I would introduce it by the time he is one month old, but preferably not during the first two weeks of nursing. Some babies refuse to ever take a pacifier. Some become addicted to them and are still carrying them to Kindergarten. I think that the babies who become attached to pacifiers would have become thumb-suckers or blanket holders if they didn’t attach to a pacifier. Some babies just seem to need security objects, and there isn’t a lot you can do about that. Just because you offer a pacifier to your baby, that doesn’t mean he will develop a bad habit. I have offered pacifiers to all six of my babies, all took them occasionally, and none of them became attached to them. I did have several children who sucked their thumbs for what seemed like forever, but that’s another article.

    I think it is great if your older baby will take a pacifier occasionally. If you have ever been driving down the highway with a screaming baby in the backseat and no way to pull over, even though you nursed just before you left, and you KNOW he can’t possibly be hungry, you will know what a wonderful thing a pacifier can be (this especially applies if you have older kids and spend half your waking hours car-pooling). Although I have known some large breasted women who could actually lean over the car seat and let their breast hang in the baby’s mouth, I have never met one well-endowed enough to sling her breast over the back seat to feed her baby. That’s just one example of when a pacifier can be a lifesaver. Another is when your older baby (who is fat and happy and obviously getting enough to eat) has been marathon nursing for hours and nothing is making him happy. Sometimes he just wants to suck himself to sleep, and doesn’t want to nurse. Believe it or not, this does happen. He almost gets angry when the milk comes out, and may settle right down with a pacifier. There also may be times when someone other than you may have to soothe your baby, especially if you return to work and he is in day care with other babies. You really can’t stick a bottle in a baby’s mouth every time he fusses, and caregivers don’t have the breast to use as a built in pacifier.

    So, I have broken the cardinal rule of lactation counseling by saying that I don’t think pacifiers are all bad. This is because I have survived raising six children, and I know that you do whatever works and helps you keep your sanity. This may or may not include bottles, pacifiers, and formula.

    There are however, some valid concerns about the use (and abuse) of pacifiers. Aside from the risk of nipple confusion, pacifier use is correlated with early weaning for a variety of reasons. Because newborns love to suck on anything put in their mouth, whether it is a finger or an artificial nipple, they may use the pacifier as a substitute for feedings, especially if they are small, ill, jaundiced, or just have a very laid back temperament. There is a spot in the back of a baby’s mouth where the hard palate meets the soft palate. When anything touches it, an automatic sucking reflex is triggered. That’s why babies will suck automatically when a finger or a rubber nipple is put in their mouth. The soft, mushy human nipple must be drawn back in the baby’s mouth until it hits that spot, so use of an artificial nipple may make him somewhat lazy when it comes to nursing.

    Some babies are perfectly content to happily miss a feeding as long as they have something to suck on, and some mothers take advantage of this by plugging their baby’s mouth with a pacifier every time he fusses in order to make him sleep longer or go longer intervals between feedings. Young infants should spend their time and energy in nutritive sucking at the breast, not in non-nutritive sucking. Overuse of pacifiers can lead to poor weight gain, plugged ducts and mastitis, and a decrease in milk supply. If you have a yeast infection or your baby has thrush, pacifiers can become contaminated. Boil pacifiers every day during a thrush episode, and throw them away after a week. The same thing applies to bottle nipples.

    A little piece of trivia here: did you know that in many countries, pacifiers are called “dummies?” Hmm. Makes you wonder. After all, all a pacifier really is just an imitation nipple, and as such it should be used in moderation and not as a frequent substitution for the real thing.

    Back to bottles now: We’ve talked about the possibility of nipple confusion, and the advantages of waiting until your baby is a few weeks old before introducing bottles. But what if he needs to be supplemented during the early nursing period? This doesn’t happen often, but it occurs often enough that you should be open to the possibility. Some mothers are so afraid of the dreaded ‘nipple confusion’ that they refuse to give bottles, even though that might be the most efficient way to get milk into their baby. By the same token, some mothers feel that if they give formula supplements, they might as well give up and not nurse at all. Ideally, in the best of all possible worlds, all babies would nurse and no one would ever use bottles or formula. However, this is not a perfect world, and we are lucky to have options like bottles and formula when babies really need them. If you baby needs to be supplemented, look at it as a means to an end. Helping your baby gain weight rapidly, while working on increasing your milk supply and continuing to offer the breast, most often results in a baby who nurses stronger and more vigorously at the breast until there is no need for supplements.

    If your newborn baby (less than two weeks old) needs to be supplemented, due to medical reasons such as jaundice, low weight gain, or severe nipple soreness, you should try to avoid artificial nipples if at all possible. There are many other options for feeding newborns, including cup feeding, tube feeding, spoon feeding, dropper feeding, or syringe feeding. If long term supplementation is necessary, Medela makes several products which may be helpful- the SNS, the SoftCup Feeder, or the Hazelbaker Finger Feeder. See “Medela Products” for description and prices. I recommend the Hazelbaker Finger Feeder, as I have used it extensively and it is simple as well as effective. When cup, spoon, dropper, or syringe feeding, make sure the baby is awake and alert, hold him in an upright position (you may want to swaddle him if he tends to flail his arms around) and gently pour or squirt in a few drops of milk. He will get the hang of it quickly, and set his own feeding rhythm. Use a towel or cloth diaper to protect his and your clothing – these feeding methods tend to be messy at first.

    These types of supplementation work well for many mothers and babies – and dad can help too. If you need to supplement for more than a few days, some alternate methods such as syringe or cup feeding tend to become rather overwhelming. In that case, I would suggest that you either purchase one of Medela’s products to make feeding easier, or use a bottle. The most important thing is to get milk into your baby so he will grow and become stronger so he will be able to nurse more effectively. Remember that some babies never become nipple confused, and if this does occur, there are techniques you can use to get him back on the breast. Using a bottle to feed your baby is not the ‘kiss of death’ for breastfeeding, and the most important thing is to lower your stress level and put weight on your baby as quickly as possible. When you are happily nursing six months or two years down the road, it won’t matter one bit that your baby had some bottles in the beginning.

    Let’s assume that breastfeeding has gone along just beautifully for you and your baby. He is two weeks old, has regained his birth weight, and your nipple soreness and engorgement are things of the past. You now have a decision to make. If you plan to stay at home with your baby and take him with you wherever you go, and are comfortable nursing him in public places (see article on “Nursing Discreetly”), you may not care if he ever takes a bottle. In that case, you may not decide to introduce bottles at all. I tend to think that it is better to introduce him to bottles at some point, just in case you have to be separated at some time, or you become too ill temporarily to nurse, or you just want to have an occasional break or night out with your partner.

    Your situation is completely different if you know that you will have to return to work or school. In that case, you need to introduce bottles no later than one month, and earlier if you are returning to work at six weeks or sooner. (See article on “Returning to Work or School”).

    If you know that you want to have the option of giving your baby bottles, this is what I recommend:

    - At 3-4 weeks (or 2-3 weeks if you are returning to work at 6 weeks) begin pumping after feedings for 4-5 minutes if your baby had a good feeding, or 8-10 minutes if he didn’t nurse well or only nursed on one breast. This will get out the rest of the high calorie, fatty hind milk, and will not interfere with your baby’s nursing schedule. With babies this young, it’s hard to nurse between feedings because they’re usually not on that much of a schedule – you may nurse them and have 2-4 hours before they are ready to nurse again, or they want to nurse again an hour after their last feeding. If your baby consistently only takes one breast at a feeding, you can pump the other breast, but if you do this too often, you may over-stimulate your supply. Mom’s whose babies only take one side at a feeding generally have lots of milk to begin with.

    - Pumping for a few minutes after nursing is the equivalent of the baby nursing for a few more minutes on each side, and will not significantly increase your supply, although repeated stimulation will increase it a little. In order to increase your supply significantly, as in the case of the baby who isn’t gaining weight, you need to pump after feedings about 8 times a day or more (see article on “Increasing Your Milk Supply”). The type of pump you use is important here – small electric pumps or manual pumps are not good at getting out the last little bit of milk left between feedings, but may be fine for very occasional use when your breasts are full. You really need the stimulation of a good electric pump that allows you to double pump (Medela’s Classic or Lactina pumps, available for rental) or the Pump In Style (available for purchase). The amount you will get when you pump after feedings will vary significantly, depending on variables such as your individual milk supply (some mothers have enough milk for triplets, others barely enough for one baby, with most mothers falling somewhere in between those extremes), how long it has been since the baby nursed, whether he took one breast or two at the last feeding, and the time of day (you tend to get more milk in the morning, with your supply decreasing to its lowest levels late in the day). Some mothers pump for just a few minutes after a morning feeding, and get several ounces. If you are one of those mothers, you may only need to pump once each day and you will have your daily bottle, which you can either offer it to your baby to get him used to bottles, or save for when you go back to work. Other mothers may get 1/4 to1/2 ounces when they pump after the baby nurses, and they may have to pump several times a day to get a bottle. If you are using a good electric pump, even if you have to pump 5 times a day to get a bottle, you have still only spent less than 30 minutes pumping, and you have your bottle for the day. You won’t know how much you’ll get until you try. When you are pumping in multiple sessions, be sure to cool the milk you just pumped before adding it to the milk you pumped previously. (See article on “Collecting and Storing Breastmilk” for details).

    -If you are bottle-feeding a newborn, I recommend a slow-flow orthodontic nipple. Medela sells an excellent bottle-feeding set that includes slow flow silicone nipples, bottles, caps, etc. My second choice is the NUK or Avent newborn nipples. If you are offering the bottle to an older baby, I don’t think the type of nipple is really important. A baby older than a few weeks is very unlikely to forget how to nurse just because you give him an artificial nipple. The exception to this rule is the nubby Playtex nipple – you know, the one that is kind of square and supposedly looks just like a human nipple. Yes, it does look sort of like a human nipple, but it doesn’t look anything at all like a nipple that is stretched out in a baby’s mouth and pressed against his palate. That’s where they got the idea for the orthodontic nipple, which looks a lot more like a human nipple in a baby’s mouth. Babies who use a regular Playtex nipple often ‘bite’ at their mother’s nipple when they go back to the breast. Playtex nurser systems are very popular, and older babies tend to do fine with any type of nipple. However, if you are bottle-feeding a newborn, try to avoid the regular Playtex nipple.

    -Try offering the bottle when your baby isn’t starving. This may seem illogical, but when a baby is frantically hungry, he is going to be in no mood to try something new. He just wants to nurse.

    -Try having someone else offer the bottle at first. Your baby associates your smell and touch with nursing, and may insist on the real thing if you try to give him a bottle. You may have to leave the room entirely in order for the effort to be successful. Let Dad try, and if that doesn’t work, let an experienced bottle feeder try. You’d be amazed at how many babies refuse to take bottles at home, but will take them willingly at day care where the provider approaches the process matter-of–factly. Encourage the caregiver to cuddle the baby while offering the bottle, but usually it is better to avoid the cradle position.

    -Many babies associate the cradle hold, where they are cuddled against the breast, with nursing, and will refuse to accept the bottle as a substitute. This is especially true of newborns. Have you ever seen someone hold a hungry nursing infant in the nursing position? It doesn’t matter if they are male or female, preschool or geriatric, the baby will turn his head, root, and try to nurse. Although some babies will accept a bottle more readily in the nursing hold, most will do better if you prop them up on your knees or in an infant seat, and make eye contact while feeding them.

    -Offer a small amount at first. If he takes it readily, you can always offer more. If he doesn’t take it, you won’t have wasted much. Even taking a few sips is a step toward accepting the bottle.

    -You don’t have to substitute a bottle-feeding for an entire nursing. In the beginning, have dad try giving an ounce or two in the evening while your supply is lowest and you are the most in need of a break. Leave the room. Take a hot bath. Hope that it works.

    -Some babies will take the bottle more readily if you move rhythmically while walking, swaying, rocking, and/or talking to them to distract them.

    -If your baby is resistant to taking the bottle (this is seldom a problem in babies less than one month old), try:

    - Feeding him when he is half asleep.

    - Different nipples. Some babies prefer a slow flow nipple, some a faster flow. In general, orthodontic nipples tend to have a slower flow, which may be an advantage in a newborn, but a disadvantage in an older, more impatient baby.

    - Make sure the nipple isn’t cold when you offer it. Many babies couldn’t care less if the milk you give them is cold (and it doesn’t cause digestive problems – that’s an old wive’s tale) but they don’t like the feel of a cold rubber nipple in their mouth. Run it under warm water before you offer it. Newborns especially don’t like cold nipples. Sometimes older, teething babies like having a cold nipple to bite down on, so once again, you’ll just have to experiment and see what works for your baby.

    - Some babies with discerning tastes will refuse to take milk in a bottle, but will accept apple juice. It’s almost as though they know that milk is supposed to come from breasts, and they won’t take it any other way. Formula is a whole different thing. It tastes nasty (especially the pre-digested stuff like Nutramagen or Progestimil – these are products for babies who have problems digesting regular formula, and they taste and smell like spit-up – plus they cost a small fortune). It’s like the difference between powdered or evaporated milk and regular cow’s milk

    – they may have the same nutritional content, and you can use them in a pinch, but everybody knows that they don’t taste the same. Breastmilk is quite a bit sweeter than formula

    – I have heard a toddler describe it as tasting like ‘melted ice cream’. If you can overcome your squeamishness, taste it sometime. It really does taste better than cow’s milk or formula. Most babies will take breastmilk more readily than they will take formula, but if you have a baby who is really picky, try offering a little bit of apple juice. If you can get him to take a few sips, try mixing milk with the juice a teaspoon at a time until you have more milk than juice.

    - When offering the bottle, tickle the baby’s lips gently with the nipple until he opens his mouth and explores the nipple. Don’t try to force the nipple in his mouth.

    - If your baby is older than a month or two when you offer the bottle, and he refuses it completely, try cup feeding. Many older babies bypass the bottle completely during separations from mom and do well with the cup. As long as they are nursing most of the time, their sucking needs will be met.
    Today dah cukup Husna sebulan.. Pagi tadi dah bawa dia utk vaccination (Hep B-2nd Dose) kat SALAM. Alhamdulillah.. Dia membesar bagaikan juara...

    Current update:
    Husna Weight : Dah 4.5Kg (Naik 1.1Kg)
    Panjang : 55cm

    Sekarang nie dia dah banyak buka mata di siang hari.. Kalau tak asyik tidur jer kan.. Dah pandai senyum bila aku panggil nama dia.. Dah bagi respons bila nampak pergerakan.. Yang aku tak tahan, masih berjaga malam.. huhuhu... Tgk la photo nie.. kakak2 dah tido.. dia masih bulat lagi matanya.. huhuhu..




    Dikesempatan itu jugak.. aku timbang berat.. Now aku dah gain back my weight before pregnant.. Berat aku skrg dah 76Kg.. Walaupun masih chubby tapi oklah.. at least berat aku turun sikit..

    Kancil aku dah keluar dari bengkel... but still banyak yg kene repair.. maklumlah.. dah almost 2 1/2 thn terperuk kat rumah kan... huhuhu

    Pantang or Diet

    Aku selalu dengar org cakap time pantang tak boleh makan benda tu.. tak boleh makan benda nie.. Most of people cakap jgn makan benda bergoreng, x boleh makan sayur, jgn minum air banyak, etc...

    Tapi aku secara jujurnya tak ler diet camtu masa dalam pantang.. Aku makan semua jenis makanan yg tidak memudaratkan baby.. Sebab tu berat aku susah sangat nak turun dalam waktu pantang.. Alasan aku, senang jer.. Memandangkan aku berpantang sendiri i.e harapkan suami jer yg jaga, seawal seminggu selepas bersalin aku dah start buat kerja rumah yg ringan.. Makanan pun masak sendiri.. so aku masak utk diri sendiri dan ahli keluarga..

    Aku selalu cuba makan benda2 yg aku confident boleh makan dan after that monitor samada ada bg effect negatif kat baby ker tak.. Kalau everythings ok, so aku makan jer la.. Sebabnya during confinement nie kalau boleh biarlah aku sihat.. Tak menyusahkan sape2 kan... Pasal berat badan, slowly aku try reduce but not drastically sampai memudaratkan kesihatan.. Lagi2 bila breastfeed kan.. Kalau aku kurang makan, then the quantity milk yg diproduce pun kurang... So, biarlah susu itu mencukupi utk baby aku.. itu yg penting..

    However, aku try jugak la survey diet yg seimbang.. I wish that the weight will be reduce gak la walaupun ambik jangkamasa yang lama.. After deliver hari tu, weight aku 79.5Kg. Memandangkan aku tak reduce pemakanan aku and also drink a lots of water, i don't expect that my weight akan reduce banyak dalam masa sebulan nie.. Since I'll bring husna for her 1 month check-up this thursday, aku akan ambik berat badan jugak ler...

    Seandainya tak dek perubahan dalam berat badan aku, i'll try to diet slowly... yang penting so far, my baby sihat... (walaupun aku terpaksa berjaga malam... huhuhu..)

    just for my record:
    Berat Ideal : 55 Kg
    berat sebelum kehamilan : 76Kg (memang dah overweight kan..)
    berat diakhir kehamilan : 86.5Kg
    Selepas melahirkan : 79.6Kg (Only 7Kg reduce..)

    Permata hatiku...


    Keluarga ku yang tersayang...



    Eldest Daughter- Nur Qistina Wafa


    2nd Daughter- Nur Qismina Najwa


    3rd Daughter- Nur Qasrina Huda


    Latest Daughter- Nur Qaisara Husna



    Ya Allah... Kurniakan kami keluarga yang bahagia, yang sentiasa mengingatiMu, yang selalu berada didalam lindunganMu..
    Ya Allah.. Perkukuhkanlah kasih sayang antara kami sekeluarga, kurniakanlah kami anak2 yang soleh dan solehah...
    Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
    Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie