-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Alergi!!!

Past few days aku mengalami kegatalan di bahagian tummy.. Sebab ape tak tau.. All around my tummy dah naik merah2 dan macam kene 'ulat bulu'.. huhu so suffer menahan kegatalan yang menjadi2 tu...

Bila jumpa doktor, he said that I'm having an allergi.. Mungkin sebab perut yg makin membesar (memang dah besau giler ar..) menyebabkan kulit aku menjadi sensitif dan alah pada a few product. So, dia bekalkan ubat sapu dan ubat makan utk mengurangkan kegatalan tersebut.. Ubat sapu tu sebijik bau water colour.. hikhikhik..

Disebabkan allergi tersebut, doktor scan baby to ensure she's ok.. (buat 3D scan n confirmlah it's a girl!!). Tgk baby dalam 3D scan mode, scary gak ar kan.. hehehe.. sebab boleh nampak muka baby semua terang2..

As of yesterday berat aku dah 82Kg!!! hahahahah.. memang berat giler ar... tak tau ler camne nanti nak dapatkan berat ideal aku nanti (berat ideal aku 55kg key!!!).. Tapi disebabkan sebelum pregnancy nie lagi aku dah overweight, target aku lepas bersalin nanti at least reduce la sampai 70Kg dlm masa 4 bulan... Nak letak target tinggi2 memang cam x mampu jer nak capaikan!!. hahahah... Tak larat aku jadi budak obes nie.. x larat nak bawak badan.. Hopefully my weight cuma akan naik sebanyak 10kg during pregnancy nie i.e max 86kg.. Kene control makan la aku nie.. tapi nak buat camne.. asyik lapau jer... huhuhu

My hubby cakap no problem as long as everythings safe... Hopefully la kan.. So far aku tak dek masalah kencing manis or darah tinggi okla... Tapi kene berhati-hatilah kan.. Prevention is better than cure...

Now aku dah 7months pregnant.. doakan semoga aku n baby selamat...


3 Nukilan Rasa:

  1. Allergi tu sebab makan... dan mungkin juga sebab perut tu mengembang..

    Kalu garu akan jadi scracth mark kat perut. Kata orang kalu gatal, garu dengan sikat. Pastu kena selalu boh losen..

    Moga ibu dan anak selamat... Gemuk skit takper, asal bahagiaaaa....

    BalasPadam
  2. kak maii..dah 7 bulan akak ek..bestnyeee nak dapat baby..
    ain doakan sumenye selamat ye..

    xpe..pasal berat badan tu,biasalah kan..bukan nye suke2 nak naik.. :) ain dulu pun naik sampai 72kg..tapi seb baik lepas besalin,jaga betul time pantang..turun sampai 56..alhamdulillah.. :D
    akak try la set tropical herbs amway..(eh.promote lak kat sini..hik!)

    BalasPadam
  3. Kak Azie,
    Nak cakap pasal makan tak kot.. sebab tak dek makan benda yg pelik i.e dok makan pun benda2 rutin jer.. Tapi most probably sebab perut dah besau la kan.. So skin dah jadi sensitif.. x leh nak taruk sebarang losen... even vitamin E pun doctor x advise.. Alhamdulillah.. lepas guna losyen yg doc bg dah reduce la..

    Ain,
    Thanks.. Doakan ler yek.. Akak cam risau sikit jer pregnancy kali nie.. Rasa takut pun yer.. (hahaha.. anak dah nak masuk 4 pun still takut nak bersalin).. Pasal ubat-ubtan lepas bersalin nie, akak ni jenis x leh ikut suke jer.. sebab badan tak tahan.. Kalu panas sgt ubat tu.. lain plak jadinyer.. Apakan daya... Hopefully boleh reduce weight la bersalin nie... hehehe

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie