-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Aidiladha 2009

This year first time we all tak balik kampung untuk beraya... Actually it's my hubby's hometown turn!! Since he said yg we all tak balik this year, so aku pun buat preparation utk aidiladha kat sini jer la.. (1st time key dlm hidup aku prepare juadah utk hari raya 100%- biasanya balik kg benda2 tu dah ready)..

Atas permintaan hubby, aku buat ketupat pulut dan gulai daging (hubby tak suke rendang). Then aku masak laksa utk tetamu (in case kalau ade yg dtg beraya). Pagi raya, bila bangun dengar takbir raya cam sedih jer key... Maklumlah... x pernah tak balik kg kan! So.. suasana dia lain ler sikit (bukan sikit ar.. banyak tau!!).. Pastu jiran2 sume balik kg.. senyap sunyi lorong aku tu.. Huwaaaaa...

Anak2 aku sibuk nak gi beraya.. aduss... nak gi rumah sape? jiran2 sume tak dek.. Finally, petang tu we all kuar ar gi shopping (kat jusco bkt tinggi). Niat nak carik baju pregnant.. memandangkan badan dah makin membesar nie.. dah banyak baju tak muat key! Tapi unfortunately, jalan2 almost 2 jam.. tak jumpa pun yg berkenan dihati...

Balik dah mlm, tgk2 jiran aku sorang ade yg dah balik ke rumah.. so we ols lepak2 kat rumah dia sampai kul 11.30mlm.. (Ter'miss' episod akhir 'Nur Kasih')..

Tapi seriously memang tak best la tak balik kg.. lain kali camne pun nak balik kg gak!!! huhuhuhu...

Wafa n Results Examnya...

Semlm balik dr kerja, tgk beg sekolah Wafa ada folder kuning. Time tu Wafa excited giler ar nak tunjuk kat aku folder dalam beg dia tuh!. So masuk rumah selak folder kuning.. adalah kertas test n report card... OOooo.. No wonder la dia excited sangat.. Rupanya2 dia dapat 2nd place in her class..
She managed to get all 100% mark for English, Malay (both oral and writing), mathematics (her favourite subject), Handcraft, singing and 99% for drawing... So her overall total is 799/800 marks. Walaupun dia baru kat tadika, at least she's showing her interest in her study. Feedback from her teacher also good although she's quite naughty.. hahahaha.. dia memang nakal!!

Actually aku tak dek la letakkan harapan yg tinggi sangat because she's still young.. I just want her to learn and have fun.. Tapi keputusan yang drastic nie cukup membuatkan aku gembira.. iyelah.. masa mid term dulu, results dia x ok la sangat.. When I ask her, why you become so good.. Jawapan dia senang jer...

mama : Bagusla kakak.. dapat nombor 2. Kenapa bagus sangat? (ayat sengal kan?)
wafa : Iyelah.. dah mama asyik marah jer.. kakak buatlah elok2..(hehehehe.. aku memang selalu marah dia sebab dia malas betul nak siapkan homework, except mathematic).

mama : Kalau camni mama kene marah tiap2 hari ler.. baru kakak nak belajar?.
wafa : iyelah.. tapi mama kene marah sikit2 jer...


hahahaha... ayat anak aku nie memang la... Sebab tu dulu dia boleh cakap kat aku masa nak buat homework.. "mama boleh tak tolong kakak? Kakak tak pandai ler..." aku jawab "kakak buat la sendiri, kat sekolah boleh jer buat sendiri". Jawapan dia yg aku ingat sampai sekarang..
"Memang la.. kat sekolah kakak pandai buat, kat rumah ada mama ngan papa, kakak tak pandai la..."

That's my daughter.. Hopefully tercapai hasrat aku nak masukkan dia ke sekolah agama.. I want her to become generasi Al-Quran.. Insya-Allah...
Saja nak ngomel sikit ar... Hari nie agak boring.. boss tak dek, member sebelah tak dek.. so office cam so quite.. Hari plak hujan dr pagi sampai skrg x henti2 lagi.. ntah camne terasa nak layan lagu 'Perpisahan' from Anuar Zain..

This song bg aku quite touching utk didengari..
'Keraguan ini.. bukanlah padamu.. masih tercari-cari.. bayanganmu... tak sanggup aku.. kehilanganmu..'

Teringat kisah dulu2.. aku pernah merasai tak sanggup kehilangan seseorang.. tapi kini, aku bersyukur kerana 'kehilangan' dia dalam hidup aku dan menemukan aku dengan seorang lelaki yang kini bergelar suami.. Seorang suami yang cukup sabar melayan segala karenah aku.. Alhamdulillah... walaupun kadang2 teringin gak memiliki suami yg 'romantik'.. My hubby is not a romantic type ok... but he so understanding....

Sekrg aku nampak kebenaran kata-kata ini..

"Sekiranya Allah cepat memakbulkan doamu, bermakna Dia sayang kepadaMU, Sekiranya Allah lambat memakbulkan doaMu, bermakna Dia mengujimu dan Sekiranya Allah tidak memakbulkan doaMU, bermakna dia sedang merancang yang lebih baik untuk mu.."

Memang dulu aku pernah memohon agar tidak terjadi sebarang 'perpisahan' antara aku dengan dia tapi doaku tak termakbul.. Dia tetap pergi meninggalkan aku.. Disaat itu, akulah paling kecewa rasanya.. Tapi kini, hikmahnya makin terserlah.. dan sesungguhnya perancangan Allah untukku lebih manis dan lebih indah.. Alhamdulillah...

Dengan bakal kehadiran cahayamata kami yang ke-empat, ku mohon agar kasih sayang antara kami sentiasa utuh dan diberkati... Amin...
Today is Thursday.. Tomorrow is Friday.. lepas tu cuti.. hehehehe.. Dah lama x story mori kat sini.. Actually skrg ni aku agak mengantuk la... Asyik mengadap pc jer kan... So.. nak hilang kemengantukan nie, masuk la blog aku nie.. soret soret sikit.. walaupun tak dek topic menarik nak diceritakan..

Actually pagi nie aku agak angin sikit.. So sampai skrg rasa tak bape best... ditambah suhu agak sejuk.. ngantuk giloss... Oklah... itu jer..

Next week aku cuti on Friday!!. Nanti aku update ape aku buat on that day.. Adiiooossss..

Camping di Teratak RiverView Tanjung Malim..

Last weekend we all pergi camping ngan jiran tetangga di Teratak Riverview Tanjung Malim.. Pergi on Friday Night (After work) sampai la hari Ahad tu (30/10/2009 to 1/11/2009). Aku ngan family pergi lambat sikit la.. sebab lepas balik kerja nak settle kerja2 mendobi kat rumah kan.. Sebab kalau tak settlekan dulu, nanti on Sunday tu mesti penat giler.. Silap2 bertimbun kain2 baju nak nak kene cuci.. After dinner and settle sume keje kat rumah we all pun bertolak ler ke sana dengan bantuan GPS... Sebab tak pernah pergi kan...

Bertolak dari rumah pukul 10 malam.. sampai pekan tanjung malim dalam pukul 11mlm.. sampai kat situ, berpandukan GPS we all tak jumpa tempat nak masuk ke sana.. Sebab pelik sikit dan yang paling penting tak nampak simpang nak masuk ke sana.. Lebih kurang 4 kali la berpusing-pusing kat area situ tak jumpa2 jugak.. Lastly we all berhenti kat UPSI dan tanya sorang brother kat situ.. Dia kata after 2nd trafiic light masuk simpang belah kanan.. So we all try sekali lagi dengan kelajuan yang minima... heheheh finally nampak signboard 'Teratak Riverview'

So bila hubby masuk simpang tu.. betul2 cam masuk hutan.. sebab dia 4WD track kan.. Pastu gelap jer... We all tawakkal jer.. Aku dalam hati takut gak sebab kiri kanan hutan dan gelap gelita.. Dah lama masuk cam tak nampak sign ade org sekitar situ... Biasalah kan, bila gi tempat yg tak biasa dan dalam keadaan gelap gelita, sekejap pun rasa lama kan... Betul-betul berpandukan jalan yang ditunjukkan oleh GPS... Trill gak la... Dalam hati aku byk2 baca Ayat Kursi.. hehehe penakut gak aku nie kan... Sape tak takut ooiii.. dah lah tgh pregnant, ngan anak2 lagi kat belakang.. ngan tak dek org sekeliling.. Kalu jadi ape2.. camne?

Tiba2 ade sebiji motor lalu.. Hubby tahan that guy and tanya kat mana Teratak Riverview tu.. That brother tu kata just go strait sampai jumpa titi besi.. terus jer... Agak lama gak la.. finally we all jumpa tempat tu.. Sampai kat parking, dah pukul 12 malam.. hehehe.. Tgk jiran2 aku tgh 'berkubang' dalam sungai.. Tgh2 malam babe.. mandi sungai..

Nak ke tapak camping kene lalu jambatan gantung.. Aku dukung Huda while my hubby usung beg2.. Gayat gak la.. sebab Hudakan dah berat.. X leh nak pegang 2 tangan, huhuhu... Then inilah antara gambar2 yang aku snap.. Malas nak upload semua.. sebab lambat.. hehehh..


Pemandangan sungai dari atas jambatan gantung.. Cantikkan...

Ni la rupa khemah we all.. Al-kisahnya khemah tak dek camni.. tapi disebabkan hari hujan, utk mengelakkan dalam khemah basah.. beginilah rupanya khemah we all selepas dipayungkan dengan additional kanvas... heheheh

Huda dalam khemah.. seronok betul dia!!

Huda berendam sambil makan..



Wafa and the geng.. Main gelongsor kat tempat takungan air.. Ala2 kolam gitu... Konon-konon kat wet world la tu... hehehe


Aktiviti memasak...



Gambar posing hubby dan anak-anak.....

Walaupun tak dek aktiviti selain berendam, tempat tu memang sesuai la utk bawak anak-anak gi camping.. Yang penting kawasan sungai dia sesuai utk budak2.. Tak dalam sangat... Insya-Allah.. Lain kali we all datang lagi.. Tapi next time aku nak buat 4wd aktiviti, flying fox and menyusuri jeram ngan pelampung.. Masa tu tak leh la time pregnant kan!!!






Late Entry- Sambutan Aidilfitri AP.Com 2009





Dah lama nak masukkan entry nie tapi disebabkan malas nak upload gambar.. so tertunda-tunda... Walaupun entry dah basi.. tak pe ler yek... Layan jerla....

Actually sambutan Aidilfitri nie berlangsung di rumah Cik Mat Gebang aka Dr. Dinon-Gombak. Tempat biasa yang we all buat kalau ada majlis keramaian camni... Sambutan ni berlangsung pada 17 October 2009 dengan kehadiran anak-anak yatim dari rumah Raudhah... Tak byk picture yang aku snap.. so layan jer la... Ni semua gambar2 masa preparation...


Aku ngan Kak Aina tengah memotong ulam-ulaman utk laksa perlis- one of the dishes on that day..



Hubby dan rakan-rakan tengah memproses kambing utk dibakar.. On that day, 3 ekor kambing yang dibakar sebagai juadah disamping lauk-pauk lain...

Ni Aku.. on the way..... hehehe


Anak-anak aku yang happy bebeno.. sebab dah lama tak dek gathering camni.. Sebab mama ngan papa diorang nie kadang-kadang tak dapat join kan...

Anyway, as usual.. event kali nie memang meriah. Yang penting dapat pengukuhkan silaturrahim antara kita semua...

Aku dan Pregnancy

Sudah lama aku tak bercerita pasal pregnancy aku kan.. Nie rasa nak update sikit la... Minggu nie dah 22 minggu baby dlm perut aku (5 1/2bln la tu..). Apa yang aku rasa skrg?? Keletihan yang cepat sangat... Last weekend aku gi camping, so aku notice perubahan yang amat sangat pada diri aku.. hehehe.. antaranya:-
1. Terlalu cepat letih dimana aku cam rasa nak semput.
2. Kaki cepat rasa kebas2.. Tak kiralah time aku berdiri or duduk.. Pelikkan?
3. Sakit dibahagian perut and persekitarannya bila aku duduk lama2. So bila nak berjalan tak leh..
4. Lately aku tak leh tidur malam dengan nyenyaknya.. Akibatnya aku selalu mengantuk di siang hari...

So.. apa patut aku buat ha? Baru 5 bulan dah tak larat...
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie