-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Plan to Diet

Lately berat badan aku naik secara drastik.. giler ar.. Sampai aku sendiri terasa impak maksimanya... heheheh.. sejak berat badan naik nie, aku selalu cepat letih, mengantuk, malas, kurang bergerak dan macam-macam ar... Tapi aku kalu nak diet nie, terpaksalah jaga makan.. I must monitor my food intake.. Sekarang nie aku pakai belasah je kan... Actually aku dah lama terpikir nak jaga makan aku nie.. tapi nak buat camne.. balik keje je aku dah kene masak utk family (my hubby memang suke makan).. So bila dah masak.. kenelah makan kan!!! hehehehe sebab tu la aku semakin 'sihat' .

This week rasanya the best week utk aku start plan diet aku.. i.e monitor my food intake.. sebabnyer hubby aku kan gi outstation this week and maybe will be continues up to 3 weeks.. So.. aku x yah la susah-susah nak masak beria kan.. just simple dishes will do and yg penting aku x yah makan same2.. hehehe.. (salahkan hubby la konon...)

Actually aku ngan hubby aku tak pernah berpisah since we all married for last 5 years.. Kalu berpisah pun masa aku dalam pantang... Tu pun masa bersalin yang sulung (dalam sebulan je kot).. Then anak kedua dalam 2 minggu and lepas tu tak dek dah la.. So.. rasa pelik sikit ar.. lagi-lagi sekarang nie hubby aku yg dok jadi driver aku.. Bila dah lama guna 'driver' rasa cam tak best la plak kene independent.. heheheh...

Jadi.. sepanjang ketiadaan dia.. aku bolehla kontrol makan.. Aku kalu bab ambik supplement nie, sori ar.. memang susah ar... So the best is.. jaga makan.. maybe kalu rajin aku join company punya gym.. seminggu sekali.. As a starter...

So.. kalu sape-sape yg ada tips utk diet.. inform la aku... tapi kalu suruh makan apa2 produk.. tak yah ar.. Aku memang x makan punya ar... susah sikit aku nie.. Tak dek disiplin.. hehehe..

Hmmm... berat aku sekarang dalam 77Kg.. Target aku nak la reduce at least 1kg in a month...
Hopefully aku akan strong and boleh berjaya... Doakan aku.... Insya-Allah... moga2 tummy aku nie boleh turun sikit... wakakakak...

Aku akan update later, berjaya ke tak plan aku nak diet nie...

9 Nukilan Rasa:

  1. Biaq betoi 77kg cik mai? saya pun 78kg...xkan la besa sgt sampi gitu skali.....adoiiiiiiiiii

    BalasPadam
  2. Mai,
    u're right about controlling diet,but besides why don't u try banana diet?(kirah dok jelin kat chek dah tuh:P..muekekeke)..
    pagi2 mkn banana & air biasa(suhu bilik),klu lapar 30mins after that baru makan apa2..lunch mcm biasa & dinner try mkn awal dari kebiasaan..if possible the latest by 6pm(mungkin susah skit kot sbb baru blik keje kan?)or 8pm or to make it short at least b4 isyak la..klu mkn dinner awal & mlm lapar lagi mkn pisang jek..insyaAllah your digest pon cantek jek*wink*wink*
    i've tried before & now berat dah turun 3kg(after bersalin turun dlm 11kg but naik semula after pantang..now ni from 59kg turun to 56kg in a month) wpon mkn macam biasa je rasanya..mula2 tu susah skit la sebab tak biasa but for our own sake & bila dah rasa kesan dia tentu puas hati sbb pisang murah je & senang nak dapat..otherwise bleh tukar to pisang kegemaran sendiri:)
    untuk maklumat lanjut bleh search regarding banana diet ni dlm websites..gambare!

    BalasPadam
  3. amoih depaaaaaaa....diet sorang2 x habaq kat cek ponnnnn........majuk la nihhhhh!!!!!!!

    pstt....pisang apa nk mkn tuh? :D

    BalasPadam
  4. pisang apa2 la hat sedap..ma pisang tu kecik,kapo mkn la 2-3bijik..xpa aih!banana diet ni tgh boom kt sini...susah nak pisang eh!!!habeh makcik2 angkut boh lam bakoi gerek depa..huhuhuhu

    BalasPadam
  5. Cik Kirah..
    Betoi.. Berat saya skrg 77kg.. Memang besaq la... Nak tau cita, saya buat baju bulan lepas, bulan nie dah ketat dah.. dengan perot yg nampak memboyot.. Isk.. buruk sungguh la...Tu baru insaf sikit hahaha...

    Kak Umi..
    Saya dok dengaq org cakap makan pisang boleh contribute kepada kegemukan.. Inteads makan pisang, baik makan epal.. Tapi tula.. saya nak diet, tapi bab makan nie susah sikit la nak control... Skrg nie makan gak cam biasa, cuma kuantiti dikurangkan dan banyak minum plain water... Pastu dah start join company punya gym.. Walaupun seminggu sekali, as a starter ok la kot... Hopefully boleh carry on la kot...

    Nanti cek update berat every week ok.. Nak tgk ada improvement dak..

    BalasPadam
  6. tudia depa.. aktif mendiet.. cheq pun hangat2 taik ayam ni.. sat on sat off.. asal stress keja ja.. mula la off diet.. adesss.. lagu mana nk disiplin tah..

    BalasPadam
  7. hehe..mmg susah nak diet ni..perlukan semangat & dorongan yang kuat!

    for org2 macam kita yang susah diet ni,anggapla kita tak diet,just kontrol makan..nasi tu kena kurangkan actually..pastu dinner makan awal..siang/malam minum air banyak..sementara nak biasa memang ulang pi toilet jo..huhuhuhu
    pisang tu bukan mkn ja sepanjang hari..kalau pisang mkn setandan,then nasik pon pulun 2-3pinggan mmg la tembun!hehe...kira pisang ni replace nasik as sumber carbohidrate..
    apple tu ok jugak cuma dia bukan sumber carbohydrate la...
    i tried apple before,lepas bersalin kat qayyim...saing dgn ambik elken product-dr.diet..ok gak la bleh turun 2kg dlm 1mths!cuma mmg x bleh ambik carbohydrate for the 1st 3days,but kinda menggigil gak la compared to pisang sbb dia cuma provide air & vitC & serat,cuma yg bestnya dr. diet ni ada sertakan menu2 utk org2 yg nak berdiet nih..

    satu lagi try pakai gurdle..insyaAllah boleh menyumbang kepada kekempisan perut:)tak perlu gurdle yg mahal2..try yg semampunya..
    geng2 msia kat sini sema slim2..tu yg rasa tercabar tuh!alhamdulillah ni jeans semua dah gelebeh..badan pon rasa ringan skit dari dulu..

    dah tu...jgn plak asyik dok naik penimbang berat tu tiap2 ari...karang berat x turun terus xde semangat!mula2 tu tahan jek & ambik record once a week or twice a week wpon penimbang tu sentiasa nampak tempting & memanggil2..hehe!

    apa2 pon...aja,aja,fighting!!!!demi kesihatan diri:)

    BalasPadam
  8. nie dah start off diet balik dah...tolong ar.. nak kuatkan semangat nie... esok pi gym la...

    BalasPadam
  9. cik mai....jom kita pi berenang kt pool kedai cik mat...bebudak biaq pak depa yg jaga...amacam? kita start bln 5 nih la...la ni saya dok perlih lg

    BalasPadam

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie