-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Plan to Diet

Lately berat badan aku naik secara drastik.. giler ar.. Sampai aku sendiri terasa impak maksimanya... heheheh.. sejak berat badan naik nie, aku selalu cepat letih, mengantuk, malas, kurang bergerak dan macam-macam ar... Tapi aku kalu nak diet nie, terpaksalah jaga makan.. I must monitor my food intake.. Sekarang nie aku pakai belasah je kan... Actually aku dah lama terpikir nak jaga makan aku nie.. tapi nak buat camne.. balik keje je aku dah kene masak utk family (my hubby memang suke makan).. So bila dah masak.. kenelah makan kan!!! hehehehe sebab tu la aku semakin 'sihat' .

This week rasanya the best week utk aku start plan diet aku.. i.e monitor my food intake.. sebabnyer hubby aku kan gi outstation this week and maybe will be continues up to 3 weeks.. So.. aku x yah la susah-susah nak masak beria kan.. just simple dishes will do and yg penting aku x yah makan same2.. hehehe.. (salahkan hubby la konon...)

Actually aku ngan hubby aku tak pernah berpisah since we all married for last 5 years.. Kalu berpisah pun masa aku dalam pantang... Tu pun masa bersalin yang sulung (dalam sebulan je kot).. Then anak kedua dalam 2 minggu and lepas tu tak dek dah la.. So.. rasa pelik sikit ar.. lagi-lagi sekarang nie hubby aku yg dok jadi driver aku.. Bila dah lama guna 'driver' rasa cam tak best la plak kene independent.. heheheh...

Jadi.. sepanjang ketiadaan dia.. aku bolehla kontrol makan.. Aku kalu bab ambik supplement nie, sori ar.. memang susah ar... So the best is.. jaga makan.. maybe kalu rajin aku join company punya gym.. seminggu sekali.. As a starter...

So.. kalu sape-sape yg ada tips utk diet.. inform la aku... tapi kalu suruh makan apa2 produk.. tak yah ar.. Aku memang x makan punya ar... susah sikit aku nie.. Tak dek disiplin.. hehehe..

Hmmm... berat aku sekarang dalam 77Kg.. Target aku nak la reduce at least 1kg in a month...
Hopefully aku akan strong and boleh berjaya... Doakan aku.... Insya-Allah... moga2 tummy aku nie boleh turun sikit... wakakakak...

Aku akan update later, berjaya ke tak plan aku nak diet nie...

Polis Trafik

Hari nie aku teringin nak cerita pasal polis trafik.. Bukan nak complaint, saje nak cite2... Usually aku gi keje guna Highway (my previous place of work la kan..). So jarang ar bertembung ngan polis trafik... Sekarang nie aku memang guna jalan biasa gi keje.. so everyday bertembung ngan polis trafik la.. (ala.. yg dok jaga jalan tu.. the only person yg boleh disobey the trafik light legally... hehehehe).

Usually aku buat tak tau je kat depa.. Tapi hari nie, kebetulan kete we all berada di depan sekali.. So, aku tgk je la ragam polis trafik nie.. Baru la aku notice, depa rupanya ada style tertentu bila suruh kete cepat, or start jalan, or stop..hehehe

Kalau nak suruh jalan depa akan raised their hand left & right.. Satu point ke sisi dan the other hand akan waving.. Kalu suruh kereta tu cepat sikit, their waving hand pun cepat +++ tiup visel... kalu dak.. waving dia lemah lembut jer... Syok jugak tgk depa tu kan...

Itu je la yg aku nak kongsikan.... hehehehehe...

Jalan-Jalan di Zoo Negara...

Memandangkan cuti hujung minggu nie agak lama dan kami pun x balik kampung, aku mengambil kesempatan menunaikan impian Wafa nak gi jalan-jalan ke Zoo Negara... Dah lama bebeno aku x spend masa ngan diorang.. Maklumlah.. dulu keje x sempat nak spend masa ngan diorang.. Skrg byk plak free times.. hehehe...

Early in the morning, about 8.30 kitorang bertolak dr rumah.. breakfast kat UK dulu sebelum masuk Zoo... Pekene nasi lemak.. quite ok la.. Tempat dia meriah... Tapi aku x tau nama kedai.. yg penting dia tepi main road...

After makan, bermulalah episod jengjalan di Zoo Negara.. Take an entry tiket (Adult RM15, Child RM6.. we all start our journey.. Wafa punyalah excited... Sebab dia memang beria-ria nak gi kan... Mula2 bawak dia tgk pertunjukan haiwan.. Dia punya excited sampai aku rasa dia punyalah seronok.. Dalam hati terdetik gak, 'pandai dah anak aku nie.. Tak sangka dia dah besar..' Feels like time flying so fast.. Sedar tak sedar dah besar anak2 aku...

After that we all start ronda-ronda dalam Zoo... Sampaila penat.. Tapi puas hati ar.. sebab dpt tunaikan hasrat anak2 nak gi Zoo... Sayang aku x leh nak entry gambar.. Sebab laptop aku yg masuk sepital tu x kuar-kuar lagi..

Dalam kul 3.30, dah tak larat, ajak la diorang balik.. Si Wafa ngan Najwa tak nak balik.. Aku ngan Hubby dah letih nie.. Ambik tram, pusing for the last time before go back.. They still refuse to go back.. Terpaksa ar menggunakan kuasa veto.. ajak balik gak.. Keluar dari Zoo, aku ajak hubby naik atas.. tgk tempat berkelah.. Apa ntah nama dia.. Kalu x silap Kemensah kot.. Ok gak kat situ, siap ade chalet lagi.. Plan ngan hubby nak try gi sana la some other weekend.. Just for leisure kan...

Alhamdulillah.. everythings goes well as per planning.... Best gak dpt spend masa ngan anak2.. Selepas sekian lama x dek aktiviti camni...

Nothing to Story...

Actually.. banyak aktiviti we all lately... Tapi ntahla.. malas bebeno aku nak meng'update' blog aku... Nie saje-je nak buat summary... Aktiviti and also problem yg mendatang.. hehehehe

Okla.. aku start ngan problem la dulu... Bukanla problem sangat.. tapi yg agak menyusahkan aku la kan... The problem is... Maid aku dah nak berhenti.. Katanya nak balik Indonesia.. Aku dah pening nak carik pengganti nie.. Iyela.. skrg nie, nak dptkan maid baru cost dia dalam 6.5K to 7.7K. Pastu belum tentu ok.. Kalu x ok nak tukaq maid problem gak.. sebabnyer processing fees rm500... Adusss... Dah la tu, sejak dia nak balik nie, asyik sakit jer.. Weekend kalu dok kat umah mulalah, sakit kepala la.. demam la.. sakit badan la.. tapi kalu aku bg keluar, sihat plakk.. Hubby aku dah start bengang dah... Tapi tu la... Nak cakap byk2 malas ar aku.. So.. skrg nie aku kena carik replacement ar... So, sape2 kalu ada kenal org2 yg boleh bawak masuk maid terus dr indonesia, plz inform me key.. sebab aku try to cut cost sikit.. aku buat sendiri utk permit kat sini ka.. lagu mana ka.. terpulangla...

Habih bab tu.. sekarang nak cite bab makan2 plak..

1/ Berkunjung ke Pasar malam di TTDI Jaya...
Hari Jumaat retu, balik dr keje, aku ngan hubby singgah pi Pasar malam kat TTDI Jaya.. MAybe new place kot.. Tapi aku suka ar.. sebab masa we all sampai tu, org tak ramai lagi.. So.. nampak x crowded sangat.. Saje ar tinjau2 keadaan dia kan... Byk gak ikan dan lauk2 basah.. yg bestnyer.. sayur2 dia, and seafood semua nampak segar bugar.. hehehehe.. nampaknyer, after this rajin ar aku berkunjung ke sana utk mencari supply lauk pauk..

2/ Dinner at Flaming Steamboat..
Aku janji nak belanja kengkawan aku utk dinner.. Sebabnyer.. dulu masa keje kat Erasensa, aku masuk atas recommendation cik zura... So, memandangkan aku dah berenti, still x belanja lagi, aku speed up la the process... Al-maklumlah.. skrg nie keje rileks sikit.. so byk ar boleh plan aktiviti... For dinner that night, aku ajak cik zura, awie, cik din n wife (ain). Janji ngan diorang 8pm kat sana.. Kitorang after work terus pi sana... sampai sana pukul 6ptg.. dok ada 2 jam lagi b$ 8pm.. So, my hubby gi masjid sat.. lepas tu we all terus ke sana.. so early.. aku confirmkan booking.. manalah tau, depa x book plak kan..

After confirmed, aku ngan hubby ingatkan nak jalan2 dulu ar.. sebab still early kan... Tapi kat situ mana ada tempat nak pi jengjalan, nak pi sunway piramid malas plak.. Call diorang, sume x bertolak lagi.. Aku decide to go in first ar.. memandangkan x dek ape nak buat.. Ingatkan nak tunggu dulu b4 start.. tapi bila dah duduk.. mulalah kaki dan tgn nak bergerak mencarik makanan.. So.. we all start dulu ar... (sori ar kengkawan..he..he..he..)

About 8.30pm cik zura ngan awie sampai followed with en din n ain... Dah tembam dah cik Ain.. Maklumlah.. counting time to deliver their first baby... Apa lagi, diorang meneruskan je la agenda yg we all dah start.. heheheheh.. makan2 dan sembang2.. sedar2 dah pukul 10.30... Aku panggil nie perjumpaan 6P (sebab we all semua dr negeri yg bermula dari P, i.e Pahang, Perlis N Perak). Alhamdulillah.. tercapai gak hasrat aku nak makan2 ngan diorang beramai2.. Actually, nie first time aku duduk semeja ngan Ain (wife Cik din). Dia Ok.. sporting n boleh jadik geng ar... Cik Din pun confirm nak berenti end of this month. Aku doakan dia berjaya di tempat baru dia...

Hopefully everytings will goes as our planning dan kami semua berjaya di bidang masing-masing...

Huda Kena Denggi!!!!

Huda kena denggi.. Rupa-rupanya dia dok demam sebab kena denggi.. Poor my little daughter... Baru nak kenal dunia dah kena denggi.. At the time, aku still kat office when my hubby inform me (it's about 4.30pm).. Petang after work terus gi HTAR.. Dia dimasukkan ke wad pengasingan... Terpaksalah aku apply Emergency Leave.. Rasa tak best nak apply cuti actually sebab aku baru one week kat sini.. x elokla kan... Tapi nak buat camne, my daughter comes first.. No matter what, my family is my priority.. Poor my little daughter, because platlet darah dia turun ke 27, her blood has to be taken for analysis every 4 hours... Kesian betul.

So, she admitted for 3 days two night.. During that time, dia kena cucuk utk pengambilan sample blood for 51 times.. all over areas (tgn, kaki, left and right). Luckily dia jenis yg tak banyak ragam.. she only crying when her sample blood taken sebab kene cucuk banyak kali kan!!! Her blood vein is too small.. Sebab tu susah sikit nak ambik darah dia...

When Huda dah discharge, her sister plak suspected kene denggi.. Najwa is having very high fever yang on and off... If she still having the fever for another 3 days, her blood sample will be taken to confirm wether she's having the Denggi also... Poor my daughter... Hopefully anak-anak aku akan tabah menghadapi semua kesakitan ini...

Aku jugak harap yg govt selangor akan ambik action yg drastik utk menghapuskan masalah denggi... Dalam 3 bulan nie, dah 8 kes denggi kat tempat aku... Tgk-tgk la sikit keadaan longkang di persekitaran rumah kami sebab pengaliran dia memang teruk......
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie