-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

CNY Holiday

CNY Holiday tahun nie agak panjang.. Start hari Ahad sampai selasa.... So aku n family, follow my neighbour to her village.. Kg Luat, Lenggong Perak. 1st time pi sana... Firstly aku n family plan nak pi Taiping tidur kat sana.. so dah survey hotel la.. sebab nak gi kenduri kawin budak bujang kat area rumah aku nie.. But then bila bincang punya bincang, jiran aku ajak gi kg dia overnight kat sana n pi kenduri sama2.. We all setuju je la sebab plan asal just nak tumpang tidur je... Ahad tu, bertolak dari Sri Muda kul 12tgh hari.. sampai Kg Luat dah pukul 6 ptg...

Sampai2 je.. ramainya yang menyambut kehadiran we all... Wa.. nie dah bagus... Kebetulan plak anak saudara jiran aku nie tgh main badminton.. Aku ngan muka tak malunya terus join.. hehehehe.. Malam tu lepas dinner, lepak2 and tidoq..

Next morning (Monday), bangun pagi after breakfast aku join diorang memancing kat kolam belakang rumah (diorang nie ada buat project ternakan udang dan ikan secara berkelompok). Kolam yg belakang rumah tu bukan utk projek berkelompok, just utk family je.. Aku org pertama yg dapat ikan ubi...( Some people call it haruan bodoh).. Mancing punya mancing tak sedar dah pukul 11.30am.. So kitarang kelam kabut la balik rumah mandi2 dan get ready nak gi kenduri... Before pergi kenduri kat Taiping, we all singgah kat rumah saudara jiran aku utk kenduri cukur kepala (akikah). Sampai time makan je.. so terusla makan... Makan jer, wah.. dah lama tak rasa lauk kenduri yg best.. Lauk dia simple je.. sebab akikah kan.. of coursela daging2 je.. but rasanya memang best... Makan sampai kenyang nie.. After that bertolak ke Taiping.. Sampai Taiping dah kul 2ptg.. So we all terus makan2 and sembang2 sikit n bertolak balik.. On the way balik, we all singgah Taping and apalagi... lepas gian main bowling... Dah lama tak main bowling... Tapi yg tak bestnyer... tempat dia nampak ok, tapi system dia.. isk.. tak best langsung...

The next day(Tuesday), memandangkan we all extend our holiday kat situ (actually plan nak balik monday tu) pagi2 after breakfast aku follow diorang pi kutip pucuk paku.. Best giler... Masuk kawasan kampung nie.. nak makan pucuk paku, just gi kutip.. Masuk dalam kawasan kebun (nearby kolam udang) ada sungai (lebih kepada jeram type)... Wow.. best giler.. After habis kutip pucuk ubi, aku follow diorang gi menjala udang and ikan talapia merah... Try gak menjala.. Nampak macam senang... tapi actually tak la senang sangat... Cik abg aku dengan bangganya dapat menjala dengan cantik... Lepas tu, geng2 pompuan balik utk prepare lunch.. Aku x balik.. sebab aku join husband and geng2 lelaki menebar jala dalam sungai (menyusuri sepanjang sungai tu). Banyak gak dapat ikan sungai... Balik, lunch dah ready.. so makan ar... masakan ala kampung cukup mengamit selera.. makan sampai kenyang... Actually aku nie jenis yang x makan ikan air tawar... Tapi pergi sana, semua aku makan sebab ikan fresh memang tak dek bau langsung (usually ikan air tawar nie ada one type of smell).

After lunch, rest kejap.. My hubby dah tertido... letih la tu... Aku boring, tak dek ape nak buat then aku gi sambung memancing kat kolam belakang rumah.. Dapat seekor udang galah yg besar giler and seekor ikan ubi.. (Dpt gelaran zura si ikan ubi, heheh sebab mancing aku sorang jer asyik dapat ikan tu).

Malam, after maghrib berkemas n bertolak balik ke Shah Alam.. Sampai Shah Alam 12mlm.. For me, this is the best holiday for this year.. Sebab dia ala homestay (walaupun sebenarnya menumpang jer..). Kehidupan kampung yang paling best bagi aku (Al-maklumlah, kg aku ngan kg hubby aku mana ada life camni dah.. semua lebih kurang jer...)

Insya-Allah.. Ada masa nanti nak gi lagi ke sana... Sayang trip kali ni aku x banyak ambik gambar... Nanti bila rajin aku upload gambar yg diambil....

2 Nukilan Rasa:

Terima Kasih Sudi Singgah.. Silalah tinggalkan jejak yer.. Insya-Allah.. nanti saya jenguk kembali :)

Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie