-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

CNY Holiday

CNY Holiday tahun nie agak panjang.. Start hari Ahad sampai selasa.... So aku n family, follow my neighbour to her village.. Kg Luat, Lenggong Perak. 1st time pi sana... Firstly aku n family plan nak pi Taiping tidur kat sana.. so dah survey hotel la.. sebab nak gi kenduri kawin budak bujang kat area rumah aku nie.. But then bila bincang punya bincang, jiran aku ajak gi kg dia overnight kat sana n pi kenduri sama2.. We all setuju je la sebab plan asal just nak tumpang tidur je... Ahad tu, bertolak dari Sri Muda kul 12tgh hari.. sampai Kg Luat dah pukul 6 ptg...

Sampai2 je.. ramainya yang menyambut kehadiran we all... Wa.. nie dah bagus... Kebetulan plak anak saudara jiran aku nie tgh main badminton.. Aku ngan muka tak malunya terus join.. hehehehe.. Malam tu lepas dinner, lepak2 and tidoq..

Next morning (Monday), bangun pagi after breakfast aku join diorang memancing kat kolam belakang rumah (diorang nie ada buat project ternakan udang dan ikan secara berkelompok). Kolam yg belakang rumah tu bukan utk projek berkelompok, just utk family je.. Aku org pertama yg dapat ikan ubi...( Some people call it haruan bodoh).. Mancing punya mancing tak sedar dah pukul 11.30am.. So kitarang kelam kabut la balik rumah mandi2 dan get ready nak gi kenduri... Before pergi kenduri kat Taiping, we all singgah kat rumah saudara jiran aku utk kenduri cukur kepala (akikah). Sampai time makan je.. so terusla makan... Makan jer, wah.. dah lama tak rasa lauk kenduri yg best.. Lauk dia simple je.. sebab akikah kan.. of coursela daging2 je.. but rasanya memang best... Makan sampai kenyang nie.. After that bertolak ke Taiping.. Sampai Taiping dah kul 2ptg.. So we all terus makan2 and sembang2 sikit n bertolak balik.. On the way balik, we all singgah Taping and apalagi... lepas gian main bowling... Dah lama tak main bowling... Tapi yg tak bestnyer... tempat dia nampak ok, tapi system dia.. isk.. tak best langsung...

The next day(Tuesday), memandangkan we all extend our holiday kat situ (actually plan nak balik monday tu) pagi2 after breakfast aku follow diorang pi kutip pucuk paku.. Best giler... Masuk kawasan kampung nie.. nak makan pucuk paku, just gi kutip.. Masuk dalam kawasan kebun (nearby kolam udang) ada sungai (lebih kepada jeram type)... Wow.. best giler.. After habis kutip pucuk ubi, aku follow diorang gi menjala udang and ikan talapia merah... Try gak menjala.. Nampak macam senang... tapi actually tak la senang sangat... Cik abg aku dengan bangganya dapat menjala dengan cantik... Lepas tu, geng2 pompuan balik utk prepare lunch.. Aku x balik.. sebab aku join husband and geng2 lelaki menebar jala dalam sungai (menyusuri sepanjang sungai tu). Banyak gak dapat ikan sungai... Balik, lunch dah ready.. so makan ar... masakan ala kampung cukup mengamit selera.. makan sampai kenyang... Actually aku nie jenis yang x makan ikan air tawar... Tapi pergi sana, semua aku makan sebab ikan fresh memang tak dek bau langsung (usually ikan air tawar nie ada one type of smell).

After lunch, rest kejap.. My hubby dah tertido... letih la tu... Aku boring, tak dek ape nak buat then aku gi sambung memancing kat kolam belakang rumah.. Dapat seekor udang galah yg besar giler and seekor ikan ubi.. (Dpt gelaran zura si ikan ubi, heheh sebab mancing aku sorang jer asyik dapat ikan tu).

Malam, after maghrib berkemas n bertolak balik ke Shah Alam.. Sampai Shah Alam 12mlm.. For me, this is the best holiday for this year.. Sebab dia ala homestay (walaupun sebenarnya menumpang jer..). Kehidupan kampung yang paling best bagi aku (Al-maklumlah, kg aku ngan kg hubby aku mana ada life camni dah.. semua lebih kurang jer...)

Insya-Allah.. Ada masa nanti nak gi lagi ke sana... Sayang trip kali ni aku x banyak ambik gambar... Nanti bila rajin aku upload gambar yg diambil....

New Year,New Job, New Hope

Alhamdulillah.. tahun nie rasanya permulaan tahun baru yang memberangsangkan... Bermula dari 15/01/2009.. My hubby tell me that his salary has been revised effective from 2nd January.. Walaupun ciput jer, Alhamdulillah... at least ada gak revision.. Sebab hubby aku baru di'convert'kan dr contract worker to permanent staff.. X confirm lagi plak tu.. Baru 5 months dah dpt revision gaji... Alhamdulillah...
Semalam plak, aku dpt confirmation yg aku dapat kerja baru di bukit jelutong.. Alhamdulillah... So aku akan start kat sana 16/2/2009.. Means next months la.. Gaji different dr sini RM600.. Pastu yang bestnya, benefit dia la.. All medical is claimable including maternity.. (Ada peluang ar aku nak buat anak ramai2.. hehehehe). Yang paling penting is, aku keje 5 days a week. Sekarangkan aku keje 5 1/2 hari seminggu setiap minggu.. So lepas nie, bolehla ku spend masa ngan family cam dulu-dulu...
And today, aku dapat buat sales... Alhamdulillah....

"Terima kasih Ya Allah di atas semua yang Kau berikan padaku... Aku bermohon padaMu semua kebaikan yang tersembunyi dalam semua perkara yang baik yang berlaku padaku dan aku berlindung padaMu atas semua kejahatan dan keburukan yang tersembunyi disemua perkara yang terjadi padaku.. Amin..."

Huda 4 Months Already!!

Today ngam2 my youngest daughter 4 months.. Dia dah pandai menirap.. like to laughing, smile everytimes she sees us and know how to make a noise when she want to get attention... Dah start minum susu dengan banyaknyer... huhuhu.. kena standby utk penambahan kos bagi susu anak2..
Alhamdulillah.. so far her development just nice.. Everythings move smoothly.. Hopefully she will grow up and become somebody.. sebab itulah kami namakan dia 'Nur Qasrina Huda'. Semoga dia akan sentiasa menjadi petunjuk kepada kebenaran.....

Aku, Career Dan Keluarga

Dah dua bulan aku berada di branch. Kerja tak siap lagi.. Still a lots to catch-up. Now, everyday aku balik lambat. Paling cepat 8pm. I wish that I can finish my work ASAP. Then I want to take a good rest and spend much more time with my family. Since my daughter went to school, rasanya aku tak banyak masa yg aku spend dengan dia. Balik keje setiap hari just check wether she has a homework to be done. Then pass it to my husband to teach her. Pastu aku dah sibuk di dapur... After makan, rest for a while and go to bed... Tidur... Next morning, wake up then the same circle carry on... Kesian anak-anak aku...

Semalam anak aku complaint that somebody bullied her. Throw away her pencil box. I ask her why she didn't inform her techear. Dia jawab dia tak nak cakap.. Adusss.. satu hal plak. Everyday she come back from school, there will be somethings missing in her stationery items.. If this situation keep carry on, mau bankrupt aku dok beli stationery.. Because of that, everyday, she got scolded by me. Kesian gak.. tapi aku nie bukan jenis yg sabar kan.. Dah la balik keje dah letih, pastu rushing prepare dinner for family.. pastu anak aku asyik hilangkan stationery.. Hmmm... Ntahlah..

Lately aku rasa takut.. Takut dengan apa yg menimpa di Gaza.. Sometimes aku sendiri ter'imagine' if that situation happen here.. And I am become one of the victims yg kehilangan anak2.. Ya Allah... I don't think that I can even face it..

Ya Allah... Kau kuatkan iman hamba-hambaMu yang berada di Gaza.. Berikan mereka kekuatan dalam mengharungi semua ini.. Amin...

Sesungguhnya, janji Allah pasti benar.. Yahudi.. tunggulah pembalasanNya...

School Time!!!

Today is first day anak aku gi Tadika.. Siapa lagi.. My eldest daughter Wafa... Dah besau rupenya anak aku... Semalam masa aku belikan kasut sekolahnya dia siap cakap lagi.."Kakak tak nak gi sekolah. Kalau sampai sekolah kakak nak nangis.." Cuak gak aku takut dia menangis.. Almaklumlah.. dia tu bukan kira tempat.. Kalau nak buat perangai dia buat je...

Tapi pagi tadi kul 6.30pg dia dah bangun.. Aku suruh tidur balik dia dah x nak tidur.. Excited kot.. My hubby siap2kan dia then we all send her to the tadika.. Tgk dia rileks jer.. Then my hubby send me to work and he go back to tadika to check out on my daughter situation... When aku call, my hubby cakap dia ok jer... Cuma terserlah kenakalannya... hehehehe.. dia memang nakal!!!

Hopefully she will learn and happy with her new life... hahahahaha....
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie