-->

 photo mai.jpg
I am Mai, your Shaklee Independent Distributor at Shah Alam,Selangor. COD Area coverage Shah Alam, Subang, Ara Damansara, Kampung Melayu Subang.
Delivery throughout Malaysia . Shaklee ID: 958686 | farizatul2002@yahoo.com| 0126629171|FB:Mazatul Azura Muhamad FB Pages: maishoppe
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Followers

Pindah Lagi...

This month aku kene pindah tempat duduk ar.. dr tingkat satu kene naik tingkat 3 (sekali ngan geng2 sales n proposal, HR, Account, subsidiaries and BOD... Betapa tak bestnyer.. sebab dah serasi dok kat sini kan.. Tapi nak buat camne, keje ngan org camni ler...

Masalahnyer sekarang nie, malas betul aku nak mengangkut brg2 aku.. bukan sikit.. banyak plak tu... iyelah.. file bertimbun2... dengan condition aku yg tak leh nak angkat berat sikit.. silap2 MC plak kang aku nanti... huhuhu. Yang paling tak best, partner sebelah aku ngan boss aku nanti jauh ler dr aku... Tak leh ler nak gosip2 dah... hahahaha

Tapi, tak kisah lah kan... yang penting next year aku cuti lama... perut dah nak meletup.. Tapi yang tak bestnyer keje pending mesti banyak giler ler nanti... Balik keje mesti banyak pending work to do... So you all wish me luck key!! Hopefully aku akan serasi dok ade kat tempat tu...

That's all for now... Catch you later!!

Awal Muharram..

This month start 2nd weeks, keje 4 days a week jer kan.. Every week memang public holiday fall on Friday.. Jadi continuously cuti 3 days sampai ler tahun baru 2010.

Sebelum tu.. Selamat menyambut awal muharram yek kengkawan.. Semoga dengan kehadiran tahun baru nie, kita memperbaiki diri masing2..

Weekend tak dek byk aktiviti selain dr makan kenduri.. Memenuhi jemputan walimatul urus.. dan jugak operasi membersihkan rumah... Luckily my hubby yang buat most of the task.. Sebab aku dah x larat nak buat kerja2 berat nie kan.. Tak tau ler.. pregnancy kali nie banyak sikit ar problem kesihatan... huhuhu

Lately kalu aku buat keje byk sikit e.g berdiri lama2 utk buat keje, aku akan start having sakit pinggang ler.. sakit kaki ler... sampai kadang2 tak leh bangun bila dah lay down. So suffer.. huhuhu..

Oklah.. nanti bila rajin aku masukkan entry bergambar...

Alergi!!!

Past few days aku mengalami kegatalan di bahagian tummy.. Sebab ape tak tau.. All around my tummy dah naik merah2 dan macam kene 'ulat bulu'.. huhu so suffer menahan kegatalan yang menjadi2 tu...

Bila jumpa doktor, he said that I'm having an allergi.. Mungkin sebab perut yg makin membesar (memang dah besau giler ar..) menyebabkan kulit aku menjadi sensitif dan alah pada a few product. So, dia bekalkan ubat sapu dan ubat makan utk mengurangkan kegatalan tersebut.. Ubat sapu tu sebijik bau water colour.. hikhikhik..

Disebabkan allergi tersebut, doktor scan baby to ensure she's ok.. (buat 3D scan n confirmlah it's a girl!!). Tgk baby dalam 3D scan mode, scary gak ar kan.. hehehe.. sebab boleh nampak muka baby semua terang2..

As of yesterday berat aku dah 82Kg!!! hahahahah.. memang berat giler ar... tak tau ler camne nanti nak dapatkan berat ideal aku nanti (berat ideal aku 55kg key!!!).. Tapi disebabkan sebelum pregnancy nie lagi aku dah overweight, target aku lepas bersalin nanti at least reduce la sampai 70Kg dlm masa 4 bulan... Nak letak target tinggi2 memang cam x mampu jer nak capaikan!!. hahahah... Tak larat aku jadi budak obes nie.. x larat nak bawak badan.. Hopefully my weight cuma akan naik sebanyak 10kg during pregnancy nie i.e max 86kg.. Kene control makan la aku nie.. tapi nak buat camne.. asyik lapau jer... huhuhu

My hubby cakap no problem as long as everythings safe... Hopefully la kan.. So far aku tak dek masalah kencing manis or darah tinggi okla... Tapi kene berhati-hatilah kan.. Prevention is better than cure...

Now aku dah 7months pregnant.. doakan semoga aku n baby selamat...


Aidiladha 2009

This year first time we all tak balik kampung untuk beraya... Actually it's my hubby's hometown turn!! Since he said yg we all tak balik this year, so aku pun buat preparation utk aidiladha kat sini jer la.. (1st time key dlm hidup aku prepare juadah utk hari raya 100%- biasanya balik kg benda2 tu dah ready)..

Atas permintaan hubby, aku buat ketupat pulut dan gulai daging (hubby tak suke rendang). Then aku masak laksa utk tetamu (in case kalau ade yg dtg beraya). Pagi raya, bila bangun dengar takbir raya cam sedih jer key... Maklumlah... x pernah tak balik kg kan! So.. suasana dia lain ler sikit (bukan sikit ar.. banyak tau!!).. Pastu jiran2 sume balik kg.. senyap sunyi lorong aku tu.. Huwaaaaa...

Anak2 aku sibuk nak gi beraya.. aduss... nak gi rumah sape? jiran2 sume tak dek.. Finally, petang tu we all kuar ar gi shopping (kat jusco bkt tinggi). Niat nak carik baju pregnant.. memandangkan badan dah makin membesar nie.. dah banyak baju tak muat key! Tapi unfortunately, jalan2 almost 2 jam.. tak jumpa pun yg berkenan dihati...

Balik dah mlm, tgk2 jiran aku sorang ade yg dah balik ke rumah.. so we ols lepak2 kat rumah dia sampai kul 11.30mlm.. (Ter'miss' episod akhir 'Nur Kasih')..

Tapi seriously memang tak best la tak balik kg.. lain kali camne pun nak balik kg gak!!! huhuhuhu...

Wafa n Results Examnya...

Semlm balik dr kerja, tgk beg sekolah Wafa ada folder kuning. Time tu Wafa excited giler ar nak tunjuk kat aku folder dalam beg dia tuh!. So masuk rumah selak folder kuning.. adalah kertas test n report card... OOooo.. No wonder la dia excited sangat.. Rupanya2 dia dapat 2nd place in her class..
She managed to get all 100% mark for English, Malay (both oral and writing), mathematics (her favourite subject), Handcraft, singing and 99% for drawing... So her overall total is 799/800 marks. Walaupun dia baru kat tadika, at least she's showing her interest in her study. Feedback from her teacher also good although she's quite naughty.. hahahaha.. dia memang nakal!!

Actually aku tak dek la letakkan harapan yg tinggi sangat because she's still young.. I just want her to learn and have fun.. Tapi keputusan yang drastic nie cukup membuatkan aku gembira.. iyelah.. masa mid term dulu, results dia x ok la sangat.. When I ask her, why you become so good.. Jawapan dia senang jer...

mama : Bagusla kakak.. dapat nombor 2. Kenapa bagus sangat? (ayat sengal kan?)
wafa : Iyelah.. dah mama asyik marah jer.. kakak buatlah elok2..(hehehehe.. aku memang selalu marah dia sebab dia malas betul nak siapkan homework, except mathematic).

mama : Kalau camni mama kene marah tiap2 hari ler.. baru kakak nak belajar?.
wafa : iyelah.. tapi mama kene marah sikit2 jer...


hahahaha... ayat anak aku nie memang la... Sebab tu dulu dia boleh cakap kat aku masa nak buat homework.. "mama boleh tak tolong kakak? Kakak tak pandai ler..." aku jawab "kakak buat la sendiri, kat sekolah boleh jer buat sendiri". Jawapan dia yg aku ingat sampai sekarang..
"Memang la.. kat sekolah kakak pandai buat, kat rumah ada mama ngan papa, kakak tak pandai la..."

That's my daughter.. Hopefully tercapai hasrat aku nak masukkan dia ke sekolah agama.. I want her to become generasi Al-Quran.. Insya-Allah...
Saja nak ngomel sikit ar... Hari nie agak boring.. boss tak dek, member sebelah tak dek.. so office cam so quite.. Hari plak hujan dr pagi sampai skrg x henti2 lagi.. ntah camne terasa nak layan lagu 'Perpisahan' from Anuar Zain..

This song bg aku quite touching utk didengari..
'Keraguan ini.. bukanlah padamu.. masih tercari-cari.. bayanganmu... tak sanggup aku.. kehilanganmu..'

Teringat kisah dulu2.. aku pernah merasai tak sanggup kehilangan seseorang.. tapi kini, aku bersyukur kerana 'kehilangan' dia dalam hidup aku dan menemukan aku dengan seorang lelaki yang kini bergelar suami.. Seorang suami yang cukup sabar melayan segala karenah aku.. Alhamdulillah... walaupun kadang2 teringin gak memiliki suami yg 'romantik'.. My hubby is not a romantic type ok... but he so understanding....

Sekrg aku nampak kebenaran kata-kata ini..

"Sekiranya Allah cepat memakbulkan doamu, bermakna Dia sayang kepadaMU, Sekiranya Allah lambat memakbulkan doaMu, bermakna Dia mengujimu dan Sekiranya Allah tidak memakbulkan doaMU, bermakna dia sedang merancang yang lebih baik untuk mu.."

Memang dulu aku pernah memohon agar tidak terjadi sebarang 'perpisahan' antara aku dengan dia tapi doaku tak termakbul.. Dia tetap pergi meninggalkan aku.. Disaat itu, akulah paling kecewa rasanya.. Tapi kini, hikmahnya makin terserlah.. dan sesungguhnya perancangan Allah untukku lebih manis dan lebih indah.. Alhamdulillah...

Dengan bakal kehadiran cahayamata kami yang ke-empat, ku mohon agar kasih sayang antara kami sentiasa utuh dan diberkati... Amin...
Today is Thursday.. Tomorrow is Friday.. lepas tu cuti.. hehehehe.. Dah lama x story mori kat sini.. Actually skrg ni aku agak mengantuk la... Asyik mengadap pc jer kan... So.. nak hilang kemengantukan nie, masuk la blog aku nie.. soret soret sikit.. walaupun tak dek topic menarik nak diceritakan..

Actually pagi nie aku agak angin sikit.. So sampai skrg rasa tak bape best... ditambah suhu agak sejuk.. ngantuk giloss... Oklah... itu jer..

Next week aku cuti on Friday!!. Nanti aku update ape aku buat on that day.. Adiiooossss..

Camping di Teratak RiverView Tanjung Malim..

Last weekend we all pergi camping ngan jiran tetangga di Teratak Riverview Tanjung Malim.. Pergi on Friday Night (After work) sampai la hari Ahad tu (30/10/2009 to 1/11/2009). Aku ngan family pergi lambat sikit la.. sebab lepas balik kerja nak settle kerja2 mendobi kat rumah kan.. Sebab kalau tak settlekan dulu, nanti on Sunday tu mesti penat giler.. Silap2 bertimbun kain2 baju nak nak kene cuci.. After dinner and settle sume keje kat rumah we all pun bertolak ler ke sana dengan bantuan GPS... Sebab tak pernah pergi kan...

Bertolak dari rumah pukul 10 malam.. sampai pekan tanjung malim dalam pukul 11mlm.. sampai kat situ, berpandukan GPS we all tak jumpa tempat nak masuk ke sana.. Sebab pelik sikit dan yang paling penting tak nampak simpang nak masuk ke sana.. Lebih kurang 4 kali la berpusing-pusing kat area situ tak jumpa2 jugak.. Lastly we all berhenti kat UPSI dan tanya sorang brother kat situ.. Dia kata after 2nd trafiic light masuk simpang belah kanan.. So we all try sekali lagi dengan kelajuan yang minima... heheheh finally nampak signboard 'Teratak Riverview'

So bila hubby masuk simpang tu.. betul2 cam masuk hutan.. sebab dia 4WD track kan.. Pastu gelap jer... We all tawakkal jer.. Aku dalam hati takut gak sebab kiri kanan hutan dan gelap gelita.. Dah lama masuk cam tak nampak sign ade org sekitar situ... Biasalah kan, bila gi tempat yg tak biasa dan dalam keadaan gelap gelita, sekejap pun rasa lama kan... Betul-betul berpandukan jalan yang ditunjukkan oleh GPS... Trill gak la... Dalam hati aku byk2 baca Ayat Kursi.. hehehe penakut gak aku nie kan... Sape tak takut ooiii.. dah lah tgh pregnant, ngan anak2 lagi kat belakang.. ngan tak dek org sekeliling.. Kalu jadi ape2.. camne?

Tiba2 ade sebiji motor lalu.. Hubby tahan that guy and tanya kat mana Teratak Riverview tu.. That brother tu kata just go strait sampai jumpa titi besi.. terus jer... Agak lama gak la.. finally we all jumpa tempat tu.. Sampai kat parking, dah pukul 12 malam.. hehehe.. Tgk jiran2 aku tgh 'berkubang' dalam sungai.. Tgh2 malam babe.. mandi sungai..

Nak ke tapak camping kene lalu jambatan gantung.. Aku dukung Huda while my hubby usung beg2.. Gayat gak la.. sebab Hudakan dah berat.. X leh nak pegang 2 tangan, huhuhu... Then inilah antara gambar2 yang aku snap.. Malas nak upload semua.. sebab lambat.. hehehh..


Pemandangan sungai dari atas jambatan gantung.. Cantikkan...

Ni la rupa khemah we all.. Al-kisahnya khemah tak dek camni.. tapi disebabkan hari hujan, utk mengelakkan dalam khemah basah.. beginilah rupanya khemah we all selepas dipayungkan dengan additional kanvas... heheheh

Huda dalam khemah.. seronok betul dia!!

Huda berendam sambil makan..



Wafa and the geng.. Main gelongsor kat tempat takungan air.. Ala2 kolam gitu... Konon-konon kat wet world la tu... hehehe


Aktiviti memasak...



Gambar posing hubby dan anak-anak.....

Walaupun tak dek aktiviti selain berendam, tempat tu memang sesuai la utk bawak anak-anak gi camping.. Yang penting kawasan sungai dia sesuai utk budak2.. Tak dalam sangat... Insya-Allah.. Lain kali we all datang lagi.. Tapi next time aku nak buat 4wd aktiviti, flying fox and menyusuri jeram ngan pelampung.. Masa tu tak leh la time pregnant kan!!!






Late Entry- Sambutan Aidilfitri AP.Com 2009





Dah lama nak masukkan entry nie tapi disebabkan malas nak upload gambar.. so tertunda-tunda... Walaupun entry dah basi.. tak pe ler yek... Layan jerla....

Actually sambutan Aidilfitri nie berlangsung di rumah Cik Mat Gebang aka Dr. Dinon-Gombak. Tempat biasa yang we all buat kalau ada majlis keramaian camni... Sambutan ni berlangsung pada 17 October 2009 dengan kehadiran anak-anak yatim dari rumah Raudhah... Tak byk picture yang aku snap.. so layan jer la... Ni semua gambar2 masa preparation...


Aku ngan Kak Aina tengah memotong ulam-ulaman utk laksa perlis- one of the dishes on that day..



Hubby dan rakan-rakan tengah memproses kambing utk dibakar.. On that day, 3 ekor kambing yang dibakar sebagai juadah disamping lauk-pauk lain...

Ni Aku.. on the way..... hehehe


Anak-anak aku yang happy bebeno.. sebab dah lama tak dek gathering camni.. Sebab mama ngan papa diorang nie kadang-kadang tak dapat join kan...

Anyway, as usual.. event kali nie memang meriah. Yang penting dapat pengukuhkan silaturrahim antara kita semua...

Aku dan Pregnancy

Sudah lama aku tak bercerita pasal pregnancy aku kan.. Nie rasa nak update sikit la... Minggu nie dah 22 minggu baby dlm perut aku (5 1/2bln la tu..). Apa yang aku rasa skrg?? Keletihan yang cepat sangat... Last weekend aku gi camping, so aku notice perubahan yang amat sangat pada diri aku.. hehehe.. antaranya:-
1. Terlalu cepat letih dimana aku cam rasa nak semput.
2. Kaki cepat rasa kebas2.. Tak kiralah time aku berdiri or duduk.. Pelikkan?
3. Sakit dibahagian perut and persekitarannya bila aku duduk lama2. So bila nak berjalan tak leh..
4. Lately aku tak leh tidur malam dengan nyenyaknya.. Akibatnya aku selalu mengantuk di siang hari...

So.. apa patut aku buat ha? Baru 5 bulan dah tak larat...

Maisarah Ain Nursyifaa'


Anak buah ku yang baru.. Anak kakak aku Myazaitul Akmal n abg iparku Mohd Zamzami... X pernah tgk... ni pun sebab dia masuk peraduan 'Huggies Baby Photo Contest'. Jom pakat2 vote utk dia.. hehehe... (Sorry kak.. publish gambar baby x dek permission.. jgn saman tau!)


Title: MY SWEET LITTLE PRINCESS Name: MAISARAH AIN NURSYIFAA' BINTI MOHD ZAMZAMI Baby age: 4 Month(s) Gender: Girl Info: SWEET SMILE.. Tags: AIN MANJA URL: http://www.huggies.com.my/photo_contest/gallery.aspx?id=12808





Fire Drill

Finally.. after a month planning aku telah berjaya menyiapkan satu tasking aku untuk bulan ini iaitu Fire Drill (of course dengan kerjasama pihak BOMBA Kota Anggerik). Sangat2 terima kasih kepada En.Kamarul Hudi diatas kerjasama beliau.

Thanks jugak buat ERT committee Trisystems.. Bukan senang nak jadik Safety Officer kan kalau tak dek kerjasama dr diorang... Ni antara gambar2 semasa aktiviti tersebut... Layan...







ni masa En.Kamarul Hudi bagi briefing... Semua cam kusyuk jer... Alhamdulillah.. satu big task aku for this year dah settle...



Last week and this week memang minggu yang bz utk aku.. next month slow down sikit and boleh concentrate kat kerja-kerja revision yang tertunda semenjak dua menjak nie...

Badan pun rasa letih.. kesihatan cam tak bape nak satisfied la... huhuhuhu... Keletihan membuatkan aku rasa nak gi holiday la...

Weekend ni ada plan nak masuk hutan tapi tak sure lagi la... Insya-Allah.. kalu mood ok gi la kot sebab bulan nie budget lari la...

Ooooo... Cerita pasal budget baru aku teringat nak citer... Pasal hari sabtu hari tu..
Hari sabtu hari tu aku ngan husband plan la nak gi tesco utk shopping brg2 keperluan rumah.. So early in the morning we all bangun siap2 then gi breakfast.. After breakfast terus gi Tesco la konon.. On the way, sampai depan SMC section 20, tiba-tiba kete we all cam terlanggar minyak atas jalan.. Kak Ngah (Najwa), memang jenis yang tak nak pakai seat belt nyaris terpelanting ke depan... Nasib baik dia dibelakang aku, so terkena kat seat aku.. Kalau tak, tak tau la nak jadi ape..

Kete we all terus berhenti kat tepi divider jalan.. Nasib baik gak la hubby aku bawak tak laju dan dalam keadaan menaiki bukit.. So.. Hubby turun la tgk apasal.. Pintu sebelah aku dah tak leh bukak.. sebab tersangkut... Hubby turun and check and kate tayar kete terkeluar.. So kete memang tak leh jalan terus la... Kene panggil towing..

Kesudahannya towing kete ke area rumah and send for repair.. campur towing sume melayangla RM600... hehehhe.. Itulah kesudahan cite budget aku yang lari.... Sabtu tu.. tak jadi shopping la.. lepak kat rumah sampai petang...


Makan-makan kat Opis

Update gambar aje...





Hari nie as usual floor kitorang buat makan-makan.. Today sempena besday boss aku.. tapi boss aku tak dek la pulak.. So we all belasah jer la.. sebab dah plan kan..

Menu utk hari nie (atas request aku...)
Nasi putih, gulai ikan masin, kerabu magga, ayam goreng berempah,ulam-ulaman + sambal belacan, caramel dan agar2 santan. Time raya hari tu floor we all dpt laici dalam tin.. so buat Laici Ais...

Gambar tak dek sebab sibuk dok layan perut.. hahahaha.. Gulai ikan masin dia ada dia bubuh epal hijau ngan nangka muda.. Sedap gak ar.. 1st time makan gulai ikan masin campur epal hijau... Boleh ar try buat gulai camtu kat rumah... heheheh

Utk boss aku, hepi besday boss! (Aku la wakil boss aku, tolong makankan utk dia.. hehehe) Apa-apahal pun..actually makan2 nie aktiviti mingguan kitorang kat floor nie... Nampak gayanya, bertambah tembun la aku kali nie...

Benarkah?

Dalam kesibukan menyiapkan tasking, sempat lagi aku layan you tube.. Apa susah.. pasang jer head phone dan layan lagu.. Terasa nak dengar lagu2 yg slow, aku pilihla lagu 'perpisahan' from Anuar Zain.. Tetiba terbaca komen dr seseorang.. ayat terakhirnya berbunyi camni dan membuatkan aku berfikir sejenak.. benarkah???

" Persahabatan itu gula dan madu sedangkan percintaan itu bisa dan racun".

Let me share somethings with you all.. berdasarkan pengalaman dan juga pengamatan aku sendiri (ni just pendapat aku key!)

Memang, bagi sesetengah org percintaan itu segala-galanya sampai lupa kawan2 yang pernah bersama-sama ketika senang dan susah... Aku pernah bercinta, kecewa (skrg masih dalam mood bercinta) dan pernah dan masih memiliki teman aka sahabat..

Bagi aku, bila bercinta, semua yang kita rasai indah disulami rasa rindu dan sayang.. Tapi bila sekali terluka kita akan rasa bisa dan silap2 menjadi racun dalam hidup kita.. Itu kerana kita telah menaruhkan harapan yang tinggi dalam perhubungan tersebut.. Lagi tinggi harapan kita, makin banyak racun yang kita rasai bila terluka.. Betul tak?? Tetapi dalam persahabatan, jarang yang meletakkan harapan yang tinggi sehingga kadang-kadang tanpa kita sedar kita ter'abai'kan teman kita.. Sebagai teman, pasti kita merasai kesedihan bila teman baik kita seolah-olah membelakangkan kita... Contohnya, suatu waktu dulu, kita berkongsi ape saja kisah suka dan duka dengan teman kita, bila muncul seseorang yang bernama kekasih, sedikit demi sedikit kita lupa utk berkongsi benda-benda yang pernah kita kongsi bersama dengan teman kita dahulu sebaliknya kita lebih banyak berkongsi dengan kekasih hati kita.. Sebagai teman, sewajarnya kita merasa tersisih dan berjauh hati.. tapi selalunya kita masih mampu memaafkan dan menerima kembali teman kita disisi..

Tapi pernahkan kita sedar, sebuah percintaan yang putus yang putus di tengah jalan, jarang dapat meneruskan ikatan tersebut sebagai seorang kawan.. Ramai yang terus menjadi musuh dan menyimpan dendam.. Tapi bila sesebuah persahabatan itu tergugat disebabkan kelekaan yang tidak kita sedari.. seorang teman yang ikhlas pasti akan terus menerima kehadiran kita kembali dengan melupakan semua yang pernah terjadi.. Itulah teman sejati.. yang sudi memaafkan dan melupakan segala kemelut silam

Kesimpulannya.. kedua-dua hubungan mempunyai madu, manis, bisa dan juga racun.. Asal saja kita boleh memaafi antara satu sama lain.. Buat teman-temanku.. terima kasih diatas kehadiran kamu dalam hidupku dan buat suamiku.. terima kasih kerana memberi aku peluang menerima kasih dr seorang suami... Semoga kasih sayang antara kita semua utuh buat selamanya....

Amin...
Hari-hari yang sibuk dalam kerja aku.. Tapi ketandusan idea utk siapkan tasking2 yg berlambak nie... Adusss.....

Hari nie as usual floor we all buat makan2. Menu utk hari nie lemang, gulai daging, rendang, roti jala, karipap dan roti.. Nie dah jadi weekly aktivities dah.. every week buat breakfast n makan ramai2.. Masing-masing masak sorang sikit.. We all pun memang ada buat monthly collection.. nie utk beli jajan letak kat pantry or utk jamuan besday utk members kat floor kitorang...

Disebabkan banyak sangat makan lemang, aku dah start ngantuk nie... huhuhu.. Otak rasa beku jer.. tak leh nak fikir.. hahahaha.. teruk betoi kan!

Oklah.. nak sambung keje nie... Esok nak gi jamuan aidilfitri AP.Com kat rumah Cik Mat.. Mlm nie nak pi carik tembikai... kamera rosak.. so tak dek la entry bergambar... huhuhu (Bila la cik abg nak hadiahkan kamera baru.. hehhee)
Seperti yg pernah aku ceritakan sebelum nie.. Huda sejak keluar dari wad haritu kesihatannya tak menentu dan selalu dapat 'serangan' asma.. So on 12/10 (Monday) we all bawak la dia utk appointment with PEAD specialistkan.. Dalam masa 2 bulan berat badan dia turun 3Kg.. Sebab dia lost appetitekan...

During the consultation confirmla sudah anak dara aku yang sorang nie kene asma.. So, disebabkan dia selalu kene 'serangan' tu maka doktorpun start bagi ubat utk 'prevention' which she has to taken twice a day i.e. morning and night.. This medication will be taken continuously for 2 years.. After 2 years baru la diorang review balik samada nak continue ngan medication tu ke tak...

Since dia dah biasa pakai aero-chamber, so tak dek masalah la utk ambik medication nie kan.. Tapi, after 2 times taken the medication, she's showing positive reaction. Dia dah start nak makan (at least dia makan.. not like before..). Alhamdulillah.. hopefully dia akan cepat recover from asma or at least under controlled condition kan!

On the same day gak, aku gi check-up for my pregnancy... Lagipun past few days perut aku rasa lain macam kan.. sakit perut+sakit pinggang+muntah2.. Maybe salah makan.. tapi maybe jugak sebab kedudukan 'uri' yang agak ke bawah kan!. Hopefully everythings goes to normal sebab kalau kedudukan uri dibawah, alamatnyer kene ceaserla kan! Aku tak nak la kene ceaser.. Takut!!! Ingat nak gak tgk jantina baby.. Tapi doktor cakap tak nampak lagi... My hubby said, kalu tak nampak tu biasanyer pompuan la kan! hehehe.. dah teror dah cik abg aku.. Maklumlah dah 3 org anak dara...

Walaupun we all berharap gak dpt baby boy this time, tapi still girl x kisah la... Janji dia selamat...

Kesibukan yang teramat

Hajat di hati nak update blog tak ter'update'. Dari permulaan Ramadhan sampaila Syawal almost over... Lately aku memang bz dan jugak merasa keletihan yang amat sangat... Maybe sebab aku tgh berbadan dua or maybe jugak sebab kerja-kerja yang menimbun sekarang nie... Tapi at least dengan kerja yang menimbun nie aku tak la rasa bosan ngan kerja aku...

Dah lama tak bercerita kan! Asyik dengar cerita kawan-kawan jer la... As for the update, hari nie last day cik zura (ap.com) bekerja di sini.. Next week dah start keje baru kat bayan baru penang.. Follow hubby berhijrah ke Kulim.. Wish them best of luck.. Susah ar sikit nak jumpa2 lepas nie.. Tapi tak pa.. we still kan contact each others.. skrg zaman technology... Macam2 ada... hehehe

Anak2 aku plak lain citernyer... Si kakak n Kak ngah after hari raya dah kene kudis.. skrg nie dah melarat2.. Diorang tu memang kulit sensitif.. Kene extra care la.. yang si Huda plak sejak kuar dr ICU condition kesihatan dia tak menentu... Pantang running nose jer mesti kene Asma.. Susah gak la.. Walaupun dia jenis yang tak banyak ragam.. Hopefully all my kids will getting better n better..

Aku dan hubby tak banyak update.. Cuma aku semakin 'membesar', tembun dan rasa semakin berat.. huhuhu.. Hubby aku as usual.. sometimes kene gi outstation... Mula-mula dulu cam tak best jer bila hubby kene gi outstation, but now dah boleh la terima.. Tak ler terasa sgt bila hubby tak dek kat rumah...

My pregnancy sekarang dah masuk bulan ke 5... Nafsu makan giler2.. Asyik lapau jer... Agak risau la.. sebab aku tgh overweight.. pregnant plak tu.. banyak risikonyer kan!! Nak telan air suam memang susah.. Skrg try to control la.. minta hubby selalu belikan buah as supplement sebab asyik lapau jer kan.. Just can't imagine berat aku bila mencecah 9 bulan nanti... huhuhu..

Teringin gak nak update citer pasal kebun aku, kolam ikan keli aku, taman aku, rabbit aku.. tapi tu la.. kat rumah memang tak ter'update' la kan.. Hopefully one day aku dpt curik2 masa sikit update citer2 tu sume...

That's all for now... nanti bila free aku jenguk2 lagi blog aku nie... huhuhu...

Update...

Dah lama tak update blog aku nie kan.. dan dah lama gak tak menjengah.. Banyak story nak update tapi disebabkan kesuntukan masa dan ke'malas'an yang melanda.. tak ter'update'la kan.... sejak Huda keluar wad, aku dah sibuk catch up balik keje2 yg tertunggak kat opis tu kan.. Rushing nak kejar dateline.. Pastu bz plak ngan audit yg tak habis2...

Nanti bila aku berkesempatan, aku update la entry2 yg basi.... hehehe antaranya..
1/ sekitar besday wafa
2/ makan2 ngan ap.com
3/ makan2 ngan jiran tetangga
4/ makan2 ngan kengkawan x-erasensa/ erakars (special guess- awie& cik zura)

By the way.. Ramadhan hampir ke penghujungnya.. malam nie dah masuk malam ke 25.. Raya hampir menjelma.. Semoga kehadiran aidilfitri kali ini mengukuhkan tali silaturrahim antara kita semua.. Amin....

Oh.. today is my 2nd daughter besday.. Najwa.. Happy besday Kak Ngah.. Sian Kak Ngah.. mama x beli kek pun utk Kak Ngah (dah claim kek coklat dia..) Nanti kita celebrate sama2 ye Kak Ngah...

2nd Days Huda in ICU

Hari kedua Huda di ICU. Tak banyak perbezaan.. fever dia on and off. When she's having fever, her fever will goes up to 40 degrees. When her fever goes down, she will start active.. She will pull out all the wires attached to her body (drip, heart beat monitore, respiration wires, oksigen.. semua ar...) Tak larat nak control.. iyelah... diakan budak.. mana nak wire2 nie..

On her 2nd day, at least she can consume 90cc milk.. However, she keep on vommitting when she consume milk.. huhuhu.. so sad.... Kesian bila dia muntah.. all comes out through her nose... habis semua wire utk oksigen support... so.. kene buat suction.. everytime buat suction, she will crying.. (mesti ar sakit kan buat suction).. Hopefully she will recover soon... on the night, all her wire has been pull out since she refuse to use it... isk.. anak mama nie.. org nak bagi cepat sembuh pun x nak... her heart beat rate now in between 170 to 190.. ada improvement ar.. walaupun x pakai oksigen, her respiration now increased to 85 to 95..Alhamdulillah... cuma pernafasan dia still kencang within 40 time per minutes...

Mlm tu jugak ade sorang baby age around 1.5months admitted.. She is suffered from jaundis and lung infection. from the x-ray, half of her lung covered with virus... Isk.. doctor told the parent, changes for their baby survive less than 10 percent... Kesian baby tu... Sebab tu la.. kalu anak ade problem, terus bawak pi hospital... better treatment can save the life.... Itu yg aku selalu bebelkan pada hubby... Better seek for treatment before to late....

By the way, thanks to all my friends yg bertanya khabar.. Kak Tun, Kirah, Cik Mat, Fida, Mas dan lain-lain.. doakan semoga Huda cepat sembuh.... To my sister and sister in law, thanks a lots...

Huda Admitted suspected H1N1

Semalam Wafa demam teruk.. Dah bawak gi klinik utk saringan H1N1.. Risau gak, sebab daughter aku tu ade asma... so better berhati-hati... Alhamdulillah... she's fine.. Tapi bila balik dr kerja, Huda dah start running nose n batuk.. But she's still active.. I assume nothings serious.. Sebab skrg memang senang fall sick kan! Mlm tu demam dia dah start tinggi... aku mintak hubby masukkan ubat demam melalui punggung.. sebab biasanya ubat tu power, boleh reduce demam tinggi kan.. Her fever is slighly goes down.. Tapi time tido, about every 1 1/2 hour dia batuk n muntah... Aku suspect dia dah kene 'bronkitis'.. Sebab tgh symptom2 tu kan.. Lagipun dulu memang dah admitted sebab 'bronkitis'.

Wake up in the morning, aku start prepare breakfast dan kemaskan rumah.. I notice that Huda's fever is going up.. wake her up and notice that she's not so active. Since my morning sickness still tak menentu, i ask my hubby to take her to hospital (naluri ibu kan.. start thinking yg bukan2). Hubby pergi sorang jer la bawak Huda sebab aku pening and tired. Hopefully she just having a normal fever... Hubby pergi around kul 10.30am.

Kul 1pm hubby still x balik rumah. I called him but he's not picking up the phone. So.. aku fikir maybe ramai sgt patient (government hospital kan..) About 1.30pm, received sms from hubby saying that Huda need to be admitted. Aku call him tanya kenapa, dia cakap jangkitan virus... Aku ingatkan bronkitis ar... Sebab dia dah pernah kene dulu kan.. So, aku call adik ipar aku mintak dia hantarkan aku ke hospital.

About 3.30pm, hubby call again and said that Huda admitted into ICU.. Dengar je ICU, aku dah fikir yg bukan2.. Lagi2 hubby cakap she's now having oksigen support. Hmmm... anak aku masuk wad tu cam biasa ar kan, tapi ICU?? Tak tergambar perasaan aku skrg.. About 4pm, adik ipar aku sampai rumah and we all bertolak ke hospital. Sampai sana, only aku yg dibenarkan masuk (parent only..)

When I enter the room, sebak tgk anak aku tu, wayar berselirat... oksigen support, heart beat monitoring, respiration monitoring, drip, adn her hand kene ikat la kan (takut nanti dia tarik semua wayar2 tu..) I ask nurse kat situ what happen, she said better ask the doctor. At the time, her temperature at 39.8 degree, heart beat 175 to 190 per minute and respiratory at 70 to 80 per minutes which is double than normal condition. She can't consume milk like usual, only 30cc (1 aunch) every 3 hours..

Aku tgk she's diagnose for H1N1... When the doctor comes, she explain that Huda is diagnose for H1N1 due to all the symptom that she's having... However, the blood test results not come out yet so it's still not confirm.. Poor my daughter... tgk dia camtu, sedih tul rasa hati aku.. Kalu boleh nak peluk2 dia... This is first time tgk anak dengan wayar yg berselirat.... But I can see her difficulties in breathing...

Ya Allah.. selamatkan kami dari segala penyakit berjangkit yang membawa maut dan selamatkan anak aku.... Amin..

Update on my pregnancy

Isnin hari tu aku gi check-up.. sebenarnya tak plan nak buat check-up.. just gi clinic sebab migrain kuat.. Inform doctor yg aku tgh pregnant, so he advise me not to take a migrain medicine.. sebab kuatkan.. Lagipun aku still on 1st trimester....

When doctor tanya nak scan tak, aku pun dengan rela hatinya cakap ok.. hehehe.. so scan la... Rupanya dah 9 weeks pregnancy aku.. Estimate due date on 8/3/2010. Tgk development dia semua ok jer.. Heart beat pun dah nampak... Cam best jer... Wafa seronok sebab boleh tgk adik baru...

Hopefully everythings goes well and the baby develop healthy and strongly... Cuma alahan aku cam makin menjadi-jadi.. asyik pening and paling tak tahan gigi aku la.. Gusi asyik bengkak jer.. (I'm having this problem since my previous pregnancy.. Time pregnant jer, kalu tak pregnant tak pe.. no problem)

Hopefully everythings going fine dan semoga semangat aku juga akan kuat.. Insya-Allah...

Looking for new direction

Lately, my life feels like empty... I have no mood going to work, demotivated and feels lost whenever i come to work. Like nothings to do although i have a quite long list of pending work to do.. I thinks I really don't suit with the company.. maybe because usually i have a good relationship with my boss, but this one i don't know what to say...

Is it the right time to look for new direction already?

Huda....

Dah dua malam anak 'bongsu' aku tu buat hal... 1st day tu sebab dia demam.. tapi x dek la sampai tak nak tido... masa dia demam tu, aku letak cool fever.. the next day, demam dia dah ok.. badan tak panas la... tapi dia x nak tido... start kul 12 nangis sampai la kul 3.30pg... dengan keadaan aku x tak berapa nak ok nie, hubby aku la terpaksa take care of her... (Kesian hubby.. gi keje pun sakit kepala sebab x cukup tido)..
2nd night pun sama, dr kul 12 mlm dia nangis till kul 4 pg... this time around aku terjaga sebab dia nangis lain macam.. Usually kalu aku ambik dia bawak masuk bilik dia akan senyap.. tapi this time around tak jalan... She keep crying and crying.. dah kul 4.30am baru dia tido.. wake up pagi memang tak larat ar kan.... so aku ambik emergency leave ar...Sakit kepala la...
Kadang2 aku rasa tak best gak sebab this month dah 2 kali aku ambik EL + 1 day MC. Since aku dlm probation period, x elokla selalu camtu kan... but what to do.... x larat sgt la.....
Aku nak bawak Huda gi klinik pun x tau nak cakap ape.. sebab dia looks ok.. x demam, minum susu ok, minum air ok... tapi when night time she's crying... huhu.. mistik sungguh!!!!

Today Huda genap 10 months... Tido cepat yer.. jgn nangis2 lagi.... x larat dah mama ngan papa 3 days in a row.....

My 4th pregnancy..

Last week aku check for pregnancy.. Just beli kat Pharmacy.. and the result of test is positif.. Aku ngan hubby masing-masing cam tak tau nak describe perasaan memasing.. Sebab x plan kan...
Tapi tak pe ar.. hopefully boy plak kan!! Lepas nie boleh 'tutup buku' unless kalu tetiba teringin nak menambah lagi kan...

This pregnancy actually aku agak teruk untuk 'morning sickness'.. but not on the morning only.. but throughout the days.. huhuhu... so sad...sebab my previous pregnancy aku x dek la mabuk2 nie kan... So.. kurang sihat sikit ar... badan pun letih.. lost appetite sikit.. tapi luckily aku still boleh makan ar...

Hopefully aku boleh strong for this pregnancy...

Maid or maid...

Semalam maid aku cakap dia nak berhenti kerja.. Alasan dia sebab tak larat.. Hmmm... problem la nie kalau maid aku berhenti.. sebab susah la sikit.. anak-anak aku ni tak nak gi taska.. sekarang dok fikir nak buat camne.. should i hire maid through agency or should i send them to taska also... masalah sungguh la camni...

Kadang-kadang aku terfikir, what makes them rasa tak larat? possibility:-
1) anak-anak nakal?
2) aku fussy?
3) too many house work?

justification:-
1) Anak-anak memang nakal.. sometimes tak nak dengar cakap dan suka fighting..
2) Aku fussy:- sometimes aku memang fussy tapi tak dek ar teruk sangat.. std ar kadang2 mood aku tak baikkan.. pastu kalau benda yg aku ajar byk kali x betul gak, aku memang berleter ar...
3) house work?? aku tak dek ar letak specified house work task.. masak pun aku masak sendiri.. diorang rasa nak buat buatla.. aku tak kisah pun, janji anak2 aku diorang jaga dah ar... aku ngan hubby x fussy pun pasal nie..

mungkin gak dr segi pemakanan.. sebab maid aku x makan pedas.. kat umah aku plak, semua masakan agak pedas.. tapi aku ada bgtau, nak makan ikut taste diorang masak ar sendiri...

Dulu dia cakap dia lari dr majikan lama sebab majikan lama tak bayar gaji.. aku tak pernah miss bayar gaji dia...

Pastu dia kata, majikan lama selalu bergaduh husband n wife.. kat rumah aku kalau anak2 bergaduh tu selalu ar... aku ngan hubby so far ok jer...

So, aku tak tau.. di mana silapnya.... maid or maid...

Sedihnyer...

Hari nie saya sedih sangat.. This morning ada discussion ngan HR Manager kat tempat kerja aku.. Ntah camne ntah, dia bgtau aku yg boss aku tak puas hati ngan aku.. sebab boss aku kata aku discuss ngan org lain pasal somethings tanpa go through dia..

ha??? aku cam blur ar.. apa yg aku discuss ngan org lain tanpa dia.. Bos aku ngadu kat HR Mgr tu kata yg aku nak set HSE committee tanpa bgtau dia... Tercengang aku sebab benda tu Engineering Division Mgr yg initial bukan aku.. then some more, she even call aku ngan bos aku utk meeting tu.. Boss aku pun memang attend the meeting..

Then aku come out with meeting minutes and new proposal as agreed in the meeting and even e-mail to him for him to get approval from MD. How come he said he know nothings??? Aku tak suka ar keje camni.. Kalu dia tak puas hati, cakap ar kat aku.. yg ngadu kat HR manager tu apsal??? Cuba tanya aku dulu.. sebab dia sometimes memang tak baca e-mail aku bg dia.. so, anythings cuba tanya aku dulu... Sedih ar camni!! ni yg rasa cam nak carik keje lain jer nie... huhu

Jengjalan on weekend...

Semalam si kenit Huda tu demam+batuk+selsema.. (ni dok demam lagi) Mlm tadi dia x leh tido.. asyik nangis jer.. So bangun pagi dah pening... So hubby tak gi keje ar (semlm dia plan nak gi keje).. Ngan mood aku yg tak ok nie (actually risau kot.. rasa cam ter'pregnant' ar..).. so hari nie we ols gi jengjalan..

Activiti hari nie, start 1st day project percubaan penternakan ikan keli... Lupa nak snap gambar masa aktiviti pelepasan benih ikan keli.. tak pe ar.. update gambar kolam dah la kan...(lebih kurang dalam 120 ekor benih anak keli)

Ni la gambar kolam terbaru kami utk projek percubaan ternakan ikan keli...


Ptg gi shopping barang keperluan rumah.. after that kami singgah kat taman tasik seksyen 9 (tempat kami selalu gi dulu.. dah lama tak gi..) jengjalan jer... sempat la jumpa couple tgh ambik outdoor photo 'newly wed'.. so, just update gambar2 yg sempat di'snap'. Anak2 x mo bergambar hari nie.. so candid jer....

On the way.. dalam kete... Wafa n Najwa in a good mood..
Ni mood tgh ok utk ambik gambar..



ni gambar2 candid la.. sebab masing2 x mo posing...


my favourite pic (Aku suke gambar pemandangan or pokok2)...
Teratai.. x dpt sudut yg best....



gambar tasik...
pokok yg aku suke.. nampak cantik..

Aku dan Ikien

Saja nak update gambar aku ngan Ikien, my best friend since school time.. Now she's still studying at Al-Azhar,Iskandariah Mesir. Gambar nie ni ambil semasa di KLIA time nak hantar dia balik semula ke sana... After almost 10 years tak jumpa, she still cute.. aku plak dah nampak la tuonyer... hahahhah..

family aku ngan family ikien (my adopted family actually)



gambar ni aku, mak ikien (aku panggil mak), my daughter wafa n Najwa dan anak abg e (Ikien eldest brother)


Ntah bila lagi la boleh jumpa diorang kan... Maklumlah.. masing-masing dah sibuk ngan kehidupan sendiri...

Perjalanan Karier Ku...

Dah almost 4 months aku attached to this company... Macam-macam perassan yang tak dapat aku nak ceritakan.. What I feel about my job now.... Basically aku happy sebab dapat join company nie.. but on the other hand, aku rasa my job now memang tak sesuai langsung dengan aku... Sebabnya aku tak happy kan!! Bukan tak happy sebab company tak bagus, tapi sebab keje yang aku buat nie.. Pastu satu factor lagi, aku kan aktif type punya org, then aku juga straight dalam keje.. what should be done must be done.. tapi karektor aku ngan bos aku lain.. my bos is soft type.. and semua benda basically aku terpaksa belajar sendiri dan uruskan sendiri.. Kadang-kadang rasa cam buat keje sorang-sorang.. tak dek sape nak refers..

Dalam dilemma sungguh aku!! ikutkan hati nak cari keje lain, tapi sayang nak tinggalkan company nie... aku tingin nak mintak pendapat you all... What should I do?? Leave the company and find keje yg boleh buat aku happy atau stay with the company tapi tak happy ngan keje...

things to consider:-
1. company benefit best
2. working time flexible
3. environment ok
4. Kawan-kawan ok

but..
1. x happy ngan keje (bosan)
2. difficult to get others opinion (boss x suka kalau saya mintak pendapat org lain. Make my own decision)
3. When problem comes, i can't refer to anyone, have to scrath my head, when things goes fine, credit goes to someone else..


kawan2.. what say u?

Ikan dan rabbit

Aku dan hubby nie actually sharing a same hobby (hobby we all lebih kurang jer..) nak tgk haiwan peliharaan kami??? Jom...

Ikan air tawar didalam akuarium.. jenis-jenis ikan adalah kelah, lampam, jelawat,krai dan macam2 lagi la...


Rabbit- Putih


Rabbit- Tompok

Projek percubaan ternakan ikan keli...

Tamak tak we all? Actually ni la hobby kami selain dari jalan-jalan cari makan... hahahaha the answer why both of us is putting weight...

Persekitaran Rumah (Kawasan Belakang)

Nie gambar projek buku hijau we all kat kawasan belakang rumah yg sekangkang kera tu.. Tamak sungguh aku.. Kalau boleh semua benda nak ditanam...

Ni pokok kacang panjang renek- tak menjalar tapi sebijik cam kacang panjang la...


Pokok terung panjang..
pokok cili padi (benih thai..)
pokok tomato yg dah berbunga.. tapi x lekat pun buah dia.. apa masalahnyer???
Pokok bendi yg dah beberapa kali dituai hasilnya...


Pokok sayur kailan

pokok sayur asin-asin (ada yg panggil pucuk manis)
pokok mata kucing (hubby yg insist sgt nak ade pokok nie..)

pokok pisang (hubby den tanam masa mula-mula masuk rumah nie... pokok je tembun, buahnyer.. hahahhaha.. malu nak citer....)

anak-anak benih yg masih dalam process penyemaian...

pokok cili kulai..

Sayur sawi

Lobak Merah (carrot)..

Pokok limau apa pun tak tau.. Masa mula-mula kawin dulu beli pokok limau purut.. tapi dia ada dua jenis limau (macam kacuk). yang limau purut tu mati.. tinggal yg nie hidup.. after 6 years baru berbunga.. x sabar nak tgk limau ape.. rasanya limau nipis kot...


Pokok Keti (dah kawin baru tahu pokok ni..)

Pokok Mengkudu....

Banyak lagila pokok kat blkg rumah tu.. such as pokok limau purut, kari, delima, misai kucing, cekur, kaduk, sireh, nenas dll... x larat nak tulis dah.... Pendek kata sebenarnya setiap pokok tu ada cerita tersendiri yg hanya aku saja tahu sejarahnya....
Related Posts Plugin for http://mazatulazura.blogspot.com
Copyright © 2013-20124 Small Steps To A Big Journey All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie